7 Beneficii Uimitoare ale Fulgilor de Ovăz

Andrei Marius // iulie 21 // 0 Comments

Fulgii de ovăz sunt printre cele mai sănătoase cereale de pe planetă. Aceste cereale integrale nu conțin gluten și sunt pline de proteine, minerale, fibre și vitamine. Astăzi am să-ți arăt 7 beneficii ale fulgilor de ovăz. 

Fulgii de ovăz nu sunt atât de des întâlniți în micul dejun al românilor. Dar dacă vrei să ai o zi plină de energie în timp ce îți duci la capăt toate activitățile, trebuie să iei în considerare aceste cereale integrale.

Studiile au arătat că fulgii de ovăz au multe beneficii uimitoare asupra sănătății. Printre acestea se numără și pierderea în greutate, scăderea nivelului de zahăr din sânge și reducerea riscului apariției bolilor de inimă.

Mai jos ai 7 beneficii ale fulgilor de ovăz bazate pe studii.

Ce sunt Fulgii de Ovăz și cum Pot fi Consumați? 

7 Beneficii ale Fulgilor de Ovăz
7 Beneficii ale Fulgilor de Ovăz

Ovăzul este o cereală integrală numită științific Avena sativa. 

Boabele de ovăz, cea mai intactă formă a ovăzului, se gătesc foarte încet. De aceea oamenii preferă fulgii de ovăz, atât pe cei mai întregi cât și pe cei mai mărunțiți.

Fulgii de ovăz consumați adesea la micul dejun sub formă de terci de ovăz. Acest terci se prepară foarte ușor prin fierberea fulgilor în apă sau în lapte.

Terciul de ovăz se află printre mâncărurile preferate de culturiști și atleți deoarece acesta conține carbohidrați cu absorbție lentă, sau carbohidrați complecși.

Acești carbohidrați complecși îți oferă energie constantă în timp ce cantitatea ridicată de fibre îți oferă o senzație rapidă de sațietate.

În plus, fulgii de ovăz vin la pachet și cu multe proteine. O porție de terci de ovăz are până la 8 g de proteine.

Beneficii ale Fulgilor de Ovăz 

1. Fulgii de Ovăz sunt Incredibil de Hrănitori

Fulgi de ovăz
7 Beneficii ale Fulgilor de Ovăz

Fulgii de ovăz sunt plini de nutrienți. Aceștia sunt o sursă bună de carbohidrați și fibre, inclusiv fibre beta-glucan (o să vorbim despre ele mai târziu).

Deasemenea, aceștia conțin mai multe proteine și grăsimi decât alte cereale.

Fulgii de ovăz sunt încărcați cu diferite vitamine și minerale. 100 g de fulgi conține:


Valori Generale Pentru 100 g  Vitamine și Minerale Pentru 100 g
Calorii 389 kcal Calciu 54 mg
Proteine 17 g Magneziu 177 mg
Carbohidrați 66 g Fosfor 523 mg
Grăsimi 7 g Potasiu 429 mg
Fibre 10 g Vitamina B5 1.35 mg

De aceea fulgii de ovăz sunt printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă.

2. Fulgii de Ovăz sunt Bogați în Antioxidanți

7 Beneficii ale Fulgilor de Ovăz
7 Beneficii ale Fulgilor de Ovăz

Fulgii de ovăz  ce nu sunt  extrem de prelucrați sunt o sursă bună de antioxidanți. Cel mai notabil grup de antioxidanți sunt AvenanthramidesAceștia se găsesc aproape doar în fulgii de ovăz.

Avenanthramides ar putea ajuta la scăderea presiunii arteriale prin creșterea producției de oxid nitric. Oxidul nitric mărește vasele de sânge, lucru ce duce la un flux sanguin mai bun. (Ajută și la pomparea mușchilor în timpul antrenamentului)

În plus, avenanthramides are și un efect anti-inflamator.

3. Fulgii de Ovăz conțin o Fibră Puternică numită Beta-Glucan

Ovăzul conține o cantitate mare de beta-glucan – o fibră solubilă ce aduce beneficii.

Beta-glucan se dizolvă parțial în apă, formând o pastă groasă asemănătoare cu gelul în intestine. Această pastă face câteva minuni și îți aduce multe beneficii:

  • Reduce nivelul colesterolului rău LDL
  • Reduce zahărul din sânge și controlează insulina
  • Crește senzația de sațietate
  • Susține bacteriile bune din sistemul digestiv

4. Fulgii de Ovăz Scad Colesterolul 

Fulgi de ovăz
7 Beneficii ale Fulgilor de Ovăz

Bolile de inimă sunt principala cauză a decesului la nivel global. Un factor major de risc este adus de un nivel ridicat de colesterol.

Multe studii au arătat că fibrele beta-glucan din ovăz pot reduce colesterolul LDL.

Oxidarea colesterolului LDL (cel „rău”), care apare atunci când colesterolul reacționează cu radicalii liberi, este un alt pas ce duce la apariția bolilor de inimă.

Aceasta produce inflamații în artere, distruge țesuturile și crește șansa atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale.

Un studiu a demonstrat că antioxidanții din fulgii de ovăz și vitamina C lucrează împreună pentru a preveni oxidarea colesterolului.

5. Fulgii de Ovăz pot Îmbunătății Controlul Nivelului de Zahăr din Sânge 

7 Beneficii ale Fulgilor de Ovăz
7 Beneficii ale Fulgilor de Ovăz

Diabetul de tip 2 este o boală din ce în ce mai comună. Principala cauză a acesteia este nivelul ridicat de zahăr din sânge.

Fulgii de ovăz pot ține sub control nivelul zahărului din sânge, mai ales pentru persoanele obeze sau cele ce suferă de diabet de tip 2.

Aceștia pot îmbunătății și sensibilitatea insulinei. Dacă ai o sensibilitate a insulinei scăzută, cel mai probabil suferi și de rezistență la insulină. Rezistența la insulină este caracterizată de nivele ridicate de zahăr și insulină, ducând adesea la diabet.

Fibrele beta-glucan, de care am vorbit mai sus, sunt principalul factor în creșterea sensibilității la insulină și reducerea rezistenței. Aceastea formează o pastă groasă ce încetinește absorbția glucozei în sânge.

6. Fulgii de Ovăz te Ajută să Slăbești 

Fulgi de ovăz
7 Beneficii ale Fulgilor de Ovăz

Nu numai că terciul de ovăz poate fi un mic dejun delicios și hrănitor, însă te ajută și să slăbești.

Fulgii de ovăz sunt un aliment ce îți oferă o senzație puternică de sațietate. Astfel, vei mânca mai puține calorii în timp ce te vei simți sătul.

Tot fibrele beta-glucan fac treaba și în cazul de față. Ele formează o pastă groasă ce întârzie golirea stomacului. Acest lucru duce la senzație prelungită de sațietate.

Cu cât va ține mai mult timp senzația de sațietate, cu atât vei dori să mănânci mai rar. Deci, asigură-te că la micul dejun servești o porție de terci de ovăz.

7. Fulgii de Ovăz bine Mărunțiți îți Ajută Pielea 

Nu este nici o coincidență faptul că fulgii de ovăz se găsesc în numeroase produse de îngrijire a pielii.

Dacă te uiți pe lista de ingrediente, s-ar putea să găsești ceva cu numele colloidal oatmeal. Această substanță a fost aprobată încă din 2003 ca fiind capabilă să protejeze pielea.

Fulgii de ovăz pot trata eczemele și pielea uscată și pot ameliora simptomele altor probleme de piele.

Totuși, trebuie să iei în considerare că doar fulgii de ovăz aplicați pe piele aduc beneficii în acest caz, nu și cei consumați.

Beneficii ale Fulgilor de Ovăz – Cum poți Consuma mai des Fulgi de Ovăz 

Fulgi de ovăz
Fulgi de ovăz

Te poți bucura de fulgii de ovăz în diferite forme.

Cea mai populară formă este terciul de ovăz. Uite de ce ai nevoie:

  • 50-100 g de fulgi de ovăz
  • 200-250 ml de lapte/apă
  • un vârf de sare

Eu le fac foarte rapid la cuptorul cu microunde. Pun fulgii de ovăz în bol, adaug apa până când îi acopăr, pun un vârf de sare și îl pun în cuptor pentru 3 minute. (Sau până când fulgii s-au umflat și au absorbit toată apa.)

După ce i-am scos adaug fie un fruct (banane/coacăze/mure/mere etc) fie un sirop/gem. Alegerea îți aparține.

Aici ai un clip cu rețeta mea preferată. 

Concluzia 

Fulgii de ovăz sunt printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă. Aceștia sunt plini cu vitamine, minerale, carbohidrați complecși și proteine.

În plus, sunt bogați în fibre ce aduc multe beneficii.

Sunt o cereală integrală ce îți oferă o senzație de sațietate. Aceasta te poate ajuta să slăbești, în timp ce reduce nivelul de zahăr din sânge și te protejează de bolile de inimă.

În final, terciul de ovăz este atât gustos cât și foarte sănătos.

Baftă, și nu uita: Stai în Formă!

About the Author Andrei Marius

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine.

De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet.

Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

Te-a ajutat acest articol?

Aruncă un ochi și aici:

>