Potențial Genetic – Câtă Masă Musculară poți pune NATURAL

Andrei Marius // septembrie 29 // 0 Comments
cata masa musculara poti pune natural

Când încep colaborarea cu noi clienți sau bârbații care sunt la început cu antrenamentul îmi cumpără Programul de 8 Săptămâni primesc mereu întrebarea: „Cât crezi că o să cresc în 3 luni?”

Sau în 6 luni. 

Sau 1 an. 

E o întrebare pe care o primesc atât de des încât am decis să fac acest articol în care îți arăt ce așteptări REALE poți avea când vine vorba de creșterea în masă musculară. 

Pun accent pe așteptări REALE pentru că tot ce vezi în jurul tău te induce în eroare. Te minte pe față și te face să crezi că ai un genetic prost dacă ai pus doar 4 kg de masă în ultimele 6 luni… 

Vezi mereu transformările vedetelor când se pregătesc pentru filme. Actori ce pun 15-20 de kg în câteva luni. Le citești interviurile și îi auzi cum împrăștie minciuni despre cum secretul e să mănânci de 7 ori pe zi doar orez piept de pui și broccoli. 

Sau că se antrenau 5 ore pe zi timp de 7 zile pe săptămână și că cea mai dificilă parte era să mănânce toată mâncarea aceea… 

NIMENI nu o să vină în față să-ți spună: „Da, a trebuit să pun 20 kg de masă în 9 luni, am anagajat un antrenor care mi-a dat ciclul acesta. Luam anavar, testosteron și hormon de creștere, mă antrenam 3 ore pe zi și creșteam.” 

Nici un actor, nici un influencer sau YouTuber faimos sponsorizat de companiile mari nu va recunoaște în față acest lucru. 

De ce? 

Pentru că le afectează imaginea. Pentru că folosirea steroizilor este ilegală și pot pierde contracte de sute chiar milioane de euro din cauza unui scandal pe o astfel de temă. 

Așa că pentru început, ia această regulă simplă: orice așteptări ai în legătură cu fizicul pe care vrei să-l obții și câtă masă musculară vrei să pui pe tine taie în jumătate. 

Așa poate vei reuși să atingi acel target dacă faci lucrurile corect. 

De ce ai nevoie pentru a crește în masă musculară – ADEVĂRUL

Creșterea în masă musculară se poate rezuma destul de ușor la doi factori: antrenament hipertrofic (ce stimulează mușchiul să crească) + o alimentație ce susține refacerea. 

Antrenamentul îl obții trgând mai tare la fiecare sesiune decât ai făcut-o la cea precedentă, controlând mișcarea și axându-te pe TUT (time under tension) de 40-70 sec. 

Dar despre antrenament am vorbit și în alte clipuri iar site-ul e plin de antrenamente pe care le poți încerca.

Când vine vorba de alimentație NU e necesar să fii pe un surplus caloric stupid de mare. 

Mă refer la 700, 1000 de kcal. 

Ai nevoie de mult mai puțin, mai ales când nu vrei să te îngrași ca un porc. 

Până și cu 100 kcal peste numărul de calorii necesar pentru a te menține la aceeași greutate vei pune masă musculară de calitate. 

Dar și acest subiect l-am aprofundat în alte articole și clipuri. 

Ține minte doar formula simplă: antrenament hipertrofic + alimentație echilibrată ce susține creșterea. 

Cata masa musculara poti pune natural în fiecare an 

cata masa musculara poti pune natural
cata masa musculara poti pune natural

Programe de Antrenament și Planuri Alimentare Personalizate 

Sunt multe modele pe care le poți urma pentru a te ghida. 

De la modelul lui Alan Arogon la cel al lui Lyle McDonald

Însă cel mai realistic model îl are Greg Doucette, un tip foarte inteligent care țipă mult și se antrenează de 35 de ani. 

Cu excepția cazului în care ai fost binecuvântat cu un genetic de 1 la 1 milion cum ar fi cel al lui Arnold sau al lui Lee Priest, uite ce așteptări REALE poți avea: 

Anul 1: 4-6 kg de masă musculară 

Când vine vorba de masa musculară mă refer la cea SLABĂ. Fără grăsime. 

Poate la finalul anului vei fii crescut cu 10 kg pentru că 5 sunt de mușchi și restul 5 de grăsime. 

Anul 2: 3-4 kg

În anul doi deja rata de creștere îți scade. Tot faci progrese ce se văd dar nu ceva ce poate fi observat de la o săptămână la alta. 

Nu crești cu 500g pe lună și în nici un caz nu săptămânal cum se bat alții în piept. 

Dacă vezi pe cineva că face porgrese rapide, de 500-1 kg pe lună când e pe bulk cel mai probabil majoritatea greutății este grăsime. 

Iar dacă nu se vede toată grăsimea pe abdomen nu înseamnă că nu se depune și în alte locuri! 

Asta e o variantă. 

A doua variantă este cea evidentă în care tipul respectiv NU e natural și minte.

După cum am spus la început, ia orice așteptări ți-ai creat urmărind tot felul de youtuberi sau influenceri și taiele în jumătate!

Cât crești natural/an

Anul 3: 2-3 kg

Anul 4: 1,5-2,5 kg

Anul 5: 1-2 kg 

Peste 5 ani: 0,5-1 kg 

După cum vezi după 5-6 ani capacitatea de a pune masă musculară slabă scade drastic. Asta pentru că pe măsură ce te apropii de limita ta genetică devine din ce în ce mai greu să crești. 

E ceva normal. 

De la 5 la 10 ani de sală nu vei mai pune multă masă musculară. 

E vorba de câteva kilograme. 

3-4 kg în total dacă ești norocos și ai un genetic de elită! 

Desigur, forța poate să-ți mai crească, maturitatea musculară se dezvoltă și ea, tragi grupele musculare care au rămas în urmă. 

Dar nu te aștepta să conitnui să crești de la an la an ca și când ai fi la început! 

Îndrăgostește-te de proces și nu urmări scurtături. Ești mereu înconjurat de oameni care caută soluții rapide. Dar dacă vrei să faci din culturism un stil de viață, dacă vrei să îți atingi maximul de potențial fă-o natural. 

Nimic nu e mai plăcut. 

Eu am pus în primul an 5 kg, în al doilea 2 kg. În ultimul an am crescut doar cu 1 kg! Toate în timp ce văd adolescenți de 17-18 ani care habar nu au ce bagă în corpul lor și pun 12 kg de masă în primul an iar după nu mai cresc deloc! 

Am să ți-o spun în față. 

Nu fii prost, nu fii imbecil. Nu lua tot ce găsești pe net și promite că pui 10 kg de masă musculară după un ciclu. Habar nu ai cât rău îți poți face.

De la gino în care îți cresc sfârcurile la chelit sau ipotență… 

Dacă chiar vrei să mergi pe acest drum, așteaptă. Aproprie-te de limita de gentică apoi caută un antrenor cu destulă experiență care să te ghideze pe tot procesul. 

Te salut,

Andrei Marius 

 

About the Author Andrei Marius

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine.

De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet.

Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

Te-a ajutat acest articol?

Aruncă un ochi și aici:

>