septembrie 15

5 Greșeli pentru care Nu ai Pătrățele

1  comments

Toată lumea vreau un abdomen perfect. Vezi asta peste tot, de la vedete la puști de liceu. Însă sunt multe mituri și minciuni ce se învârt în jurul antrenării abdomenului. Mai jos am să-ți arăt 5 greșeli pentru care nu ai pătrățele. 

Prima regulă pentru a avea pătrățele: Nu fă abdomene! 

Dacă această regulă te-a derutat, probabil este bine că te afli aici. Abdomenele nu sunt singurul exercițiu pe care îl poți face pentru a antrena mușchii abdominali. De fapt, probabil sunt cel mai rău lucru pe care îl poți face. De aceea, cel mai bine este să eviți această mișcare și să începi să faci exercițiile eficiente pentru abdomen. 

Mușchii abdominali nu sunt ca alți mușchi din corpul tău. Ei au ceva special. Ei sunt antrenați aproape tot timpul. Când mergi, când alergi, când faci tracțiuni, când faci genuflexiuni și când faci aproape orice exercițiu ce implică stabilizarea coloanei. De ce? Pentru că abdomenul este cel care te ajută să îți ții spatele drept și să ai o formă corectă în timpul antrenamentului.

Chiar dacă ai putea fi de părere că trebuie să lucrezi abdomenul cât mai des, cum făcea Arnold, trebuie să eviți următoare greșeli. Aceste greșeli provin din diferite surse, inclusiv colegii și prietenii tăi, reclamele de la televizor sau de pe net și sfaturile proaste de la așa ziși „experți în fitness”.

Greșeala 1: Ai un antrenament întreg doar pentru abdomen 

Un antrenament pentru abdomen este bun, și îl recomand. Însă o zi în care lucrezi doar abdomenul este o alegere inutilă.

Tot ce ai nevoie sunt 15 minute. Atât. Dacă faci deja un antrenament pentru piept, spate sau altă grupă de mușchi, poți pune la sfârșitul acestuia antrenamentul pentru abdomen. De ce? În primul rând pentru că abdomenul nu necesită un antrenament lung, și în al doilea rând pentru că acesta este lucrat în timpul altor exerciții.

Greșeala a 2-a: Uiți de exercițiile compuse

Ți-am spus mai sus că abdomenul este lucrat în timpul altor exerciții. Ei bine, mă refeream la exercițiile compuse. În caz că nu știi, un exercițiu compus este acela ce implică mai multe articulații și mai multe grupe de mușchi.

5 Greșeli pentru care Nu ai Pătrățele
5 Greșeli pentru care Nu ai Pătrățele

Abdomenul joacă rolul de stabilizator, ajutându-te să menții o formă corectă în timpul exercițiilor precum genuflexiunile, presele militare sau tracțiunile.

Dacă faci doar exerciții de izolare, cum ar fi flexile pentru biceps sau extensiile pentru picioare, nu obții toate beneficiile pe care le-ai fi obținut dacă ai fi combinat aceste exerciții cu cele compuse. Nu am să enumăr acum toate exercițiile pe care le poți face, însă am să te las cu o listă cu cele mai eficiente exerciții compuse. 

Greșeala a 3-a: Faci exercițiile pentru abdomen la început

Abdomenul ajută la stabilizarea trunchiului și la menținerea formei corecte. De aceea, nu vrei să-i obosești lucrându-i la începutul antrenamentului.

Cel mai bine este să faci exercițiile ce lucrează mai mult abdomenul, cum ar fi genuflexiunile frontale, și apoi să treci la exercițiile „normale” în care lucrezi în special abdomenul. Astfel îți vei proteja coloana și vei obține un antrenament foarte eficient.

5 Greșeli pentru care Nu ai Pătrățele
5 Greșeli pentru care Nu ai Pătrățele

Și doar pentru a mă înțelege mai ușor, am să-ți explic cum stă treaba cu stabilizarea. Mușchii abdominali împreună cu oblicii interni și externi îți țin coloana dreaptă. Astfel, dacă ai pune haltera pe spate pentru a face o genuflexiune și nu ai avea mușchii abdominali să susțină coloana, ai cădea în cap.

Greșeala a 4-a: Crezi că dieta nu contează 

Se spune că pătrățelele sunt făcute în bucătărie. Poate că afirmație nu este complet adevărată, de vreme ce este bine să te și antrenezi, însă cu siguranță dieta joacă un rol important.

Poți să îți antrenezi mușchii abdominali zilnic, însă dacă ai un start de 10 cm de grăsimea deasupra lor, nu cred că văd rostul. De aceea, trebuie să îți pui nutriția la punct și să tai cât mai mult din grăsimea de pe burtă.

5 Greșeli pentru care Nu ai Pătrățele
5 Greșeli pentru care Nu ai Pătrățele

Pentru a face asta trebuie să renunți la alimentele procesate, la punga de chipsuri, la doza de suc și la shoarma cu de toate. În schimb, trebuie să începi să faci câteva alegeri corecte. În loc de un baton de ciocolată, ia un măr iar în locul bidonului de suc alege unul de apă plată. Poate părea plictisitor, dar nu numai că vei arăta mai bine, însă vei fi și mai energic.

Dacă vrei să obții rezultate reale, o să ai nevoie de cunoștințele de nutriție despre care vorbesc în această secțiune a blogului.

Greșeala a 5-a: Te uiți la prea multe reclame

La început, nu am vrut să pun și acest punct pe listă, însă am zis că trebuie să vorbesc despre el.

Înțelege un lucru. Nu există o pastilă minune, o curea magică sau un aparat ciudat ce îți va oferi un abdomen ca cel din revistele de fitness. Tipii care laudă aceste produse sunt în general plătiți de acele companii.

Chiar dacă unele produse te pot ajuta puțin, nu are rost să îți pierzi banii, timpul și speranțele pe astfel de minciuni. Deasemenea, nu citi articole ce încep cu „noua descoperite” sau „băutura miraculoasă”. Adesea, dacă nu tot timpul, aceste articole sunt făcute doar pentru audiență.

5 Greșeli pentru care Nu ai Pătrățele
5 Greșeli pentru care Nu ai Pătrățele

Ascultă în schimb sfaturile experților, precum cercetătorii din domeniul sănătății și antrenorii de top. Majoritatea sfaturilor de pe Stai în Formă! provin de la ei sau din studii.

Acum că am stabilit care sunt greșelile pe care trebuie să le eviți, ești pregătit să lucrezi corect la dezvoltarea și sculptarea abdomenului tău. Ține minte lucrurile pe care le-ai învățat aici, și nu uita să lași un comentariu cu o greșeală pe care ai făcut-o tu sau un prieten.

Baftă, și nu uita: Stai în Formă! 


Tags

abdomen, antrenament abdomen, cum sa obtii patratele, de ce nu am patratele, patratele


S-ar putea să-ți placă și...

Andrei Marius

Despre mine

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine. De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet. Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

Andrei Marius

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Obține un Program Personalizat

  Cea mai rapidă cale de a obține rezultate este de a urma un program creat pentru tine!

  • Online Coaching 1 la 1 (WhatsApp)
  • Program de Antrenament Personalizat
  • Plan Alimentar Personalizat

  >