Stai în Formă!

Ce trebuie să ști despre Acizii Grași Omega-3

9.200+ Membrii

450+ Persoane ce îmi folosesc programele de antrenament

30.000+ cititori lunari

Acizii grași Omega-3 sunt renumiți pentru numeroasele beneficii aduse asupra sănătății. Însă ști care sunt cele mai bune surse sau ce spun ultimele studii? Uite tot ce trebuie să ști despre acizii grași Omega-3.

Industria suplimentelor a îndrăgit acizii grași Omega-3 în ultimii zece ani, și asta pentru un motiv întemeiat. Aceștia pot îmbunătății funcțiile creierului, susține pierderea în greutate și îmbunătății răspunsul inflamator sănătos (atunci când corpul tău este rănit).  Deci, ar fi prostesc să nu iei suplimente Omega-3.

Dar unii sceptici sunt de părere că este imposibil pentru un singur nutrient să facă atât de multe lucruri. Dar, se pare că părerile scepticilor sunt bune, deoarece au adus la conducerea mai multor studii despre acizii grași Omega-3. Iar cum studiile se adună, la fel și grămada de beneficii crește.

Cu aceste lucruri esențiale puse la punct, uite o simplă și scurtă explicare a acizilor grași Omega-3.

Ce sunt acizii grași Omega-3? 

Termenul de „Omega-3” se referă la o sub-clasă de acizi grași esențiali (AGE). De ce sunt esențiali? Pentru că nu sunt produși de organismul uman și trebuie obținuți din alimentație sau suplimente.

Acizii Grași Omega-3
Acizii Grași Omega-3

Omega-3 poate fi descompus în:

  • Acid alfa-linolenic (ALA)
  • Acid eicosapentaenoic (EPA)
  • Acid docosahexaenoic  (DHA)

EPA și DHA sunt găsiți în alimente și suplimente, în timp ce ALA este găsit în diferite semințe, uleiuri de semințe și legume. De vreme ce DHA și EPA sunt „băieții mari” de pe aici (se găsesc în carne și pește), o să ne concentrăm pe beneficiile lor.

Chiar dacă corpul tău poate transforma ALA în DHA și EPA, acest proces se petrece la o scală foarte mică. De aceea, ar trebui să te axezi pe suplimentele din ulei de pește, sau pe alimentele precum carnea sau somonul.

Beneficiile acizilor grași Omega-3 

În timp ce nu tot ce ai auzit despre Omega-3 a fost și documentat sau dovedit, sunt câteva beneficii ce au fost cercetate excesiv. Uite trei beneficii adevărate ale acizilor grași Omega-3:

1. Acestea pot menține un Nivel Sănătos al Trigliceridelor din Sânge

Acizii Grași Omega-3
Acizii Grași Omega-3

Stilul de viață și dieta îți afectează nivelul trigliceridelor din sânge. Pentru unii, o predispoziție genetică poate duce la nivele mai mari decât cele dorite, în ciuda dietei și a stilului de viață. Din fericire, cercetătorii au descoperit că suplimentarea zilnică cu Omega-3 poate regla nivelul trigliceridelor din sânge. Acest lucru este important dacă te gândești că nivelele ridicate de colesterol LDL (cel rău) duc la boli cardiovasculare.

Deasemenea, consumarea peștelui (în special cel bogat în grăsimi) o dată pe săptămână susține nivele sănătoase de glucoză și colesterol în sânge.

2. Se încadrează bine în Dieta ta 

După cum am mai spus, grăsimile sunt bune pentru tine. Acizii grași Omega-3 nu fac excepție, aceștia integrându-se perfect cu dieta ta.

Acizii Grași Omega-3
Acizii Grași Omega-3

După cum bine ști, cea mai mare problemă legate de diete este foamea sau lipsa senzației de saturație de după masă. Ei bine, acizii grași Omega-3 rezolvă această problemă. Un studiu publicat în Appetite în care două grupuri au fost puse la dietă pentru 8 săptămâni. În ultimele 2 săptămâni, primul grup a primit mai mult de 1,300 de mg de Omega-3, în timp ce al doilea grup a primit mai puțin de 260 mg. Grupul ce a consumat mai mulți acizi grași Omega-3 a experimentat un nivel mai scăzut al foamei decât cel de-al doilea grup când au fost puși în fața unui bufet „mănâncă cât poți”.

3. Te pot ajuta să Arzi Grăsime 

Se pare că suplimentarea adecvată cu Omega-3 combinată cu exercițiile fizice aduce câteva beneficii spectaculoase. Într-un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, participanții au fost împărțiți în patru grupuri, fiecare primind fie doar ulei de floarea soarelui (Omega-6), ulei de floarea soarelui și exerciții fizice, doar Omega-3 sau Omega-3 și exerciții fizice.

Acizii Grași Omega-3
Acizii Grași Omega-3

Participanții din grupul ce a primit Omega-3 și exerciții au avut un nivel mult mai bun al colesterolului din sânge și au pierdut mai multă grăsime decât ceilalți participanți. Cercetătorii au ajuns la părerea că acizii grași Omega-3 promovează descompunerea startului adipos și folosirea acestuia pe post de energie, în timp ce descurajează depunerea grăsimii.

Alegerea și luarea Suplimentelor Omega-3 

În timp ce poți obține EPA și DHA din alimente bogate în grăsimi sănătoase, suplimentele sunt cea mai bună soluție pentru a obține doza necesară de acizi grași Omega-3. Cel mai bine este să alegi un supliment pe bază de ulei de pește – adesea din pește cod.

Acizii Grași Omega-3
Acizii Grași Omega-3

Deoarece poate fi destul de costisitor să produci tablete de ulei de pește, majoritatea companiilor vor produce suplimente cu doar 20-30% ulei de pește, în rest adăugând alți acizi grași ce te pot ajuta. De aceea, fii atent la eticheta produsului.

În loc să alegi un produs după cantitatea de Omega-3 pe care o conține, uită-te după DHA și EPA. Majoritatea suplimentelor vor conține între 1-4 grame (1,000 – 4,000 mg) de acizi grași omega. Ar trebui să cauți un supliment ce are între 1,5 și 3 grame (1,500 – 3,000 mg) de DHA și EPA combinat pe doza zilnică.

Pentru a te asigura că acizii grași sunt digerați, ia suplimentele împreună cu o masă bogată în grăsimi. Deasemenea, asigură-te că depozitezi suplimentele la rece sau la întuneric. Frigiderul poate fi o alegere foarte bună și practică.

Ce supliment folosesc eu și ce recomand 

Acum un an de zile foloseam un supliment simplu de la o farmacie de după colț. Aceasta conținea 300 mg EPA și 220 mg DHA pe servire (care era 2 capsule).

Acum am schimbat la ceva ce costă cu 10 lei mai mult, însă are 530 mg de EPA și 90 mg de DHA pe servire (care este 1 capsulă). Se ia de 3 ori pe zi, și o iau de obicei la mesele mari. Deci, obțin undeva pe la 1,500 mg EPA și 300 mg de DHA.

Suplimentul de care vă vorbesc este de la MyProtein și se numește Super Omega-3. Au și o versiune mai ieftină dar aceea are mai puțin DHA și EPA.

10615610-1294376275952328

Dacă vrei să obții un preț mai bun , folosește aceste coduri de reducere: 

STAIINFORMA – 20% reducere la toată comanda

Baftă, și nu uita: Stai în Formă! 

Andrei Marius

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine.

De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet.

Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

1 răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram