septembrie 27

Care este diferența dintre Proteina Whey și cea Casein?

0  comments

Te-ai întrebat vreodată ce este proteina cazeină sau dacă este mai bună decât cea din zer? Astăzi îți voi arăta care este diferența dintre proteina Whey și cea Casein și cum le poți utiliza pentru a maximiza creșterea masei musculare. 

Proteinele Whey (din zer) și cele Casein (cazeină) sunt cele mai populare de piață, și asta pentru un motiv bun. Ambele sunt de calitate ridicată și sunt o sursă bogată de aminoacizi, în special aminoacizi cu catenă ramificată (BCAA), fiind excelente pentru creșterea și repararea fibrelor musculare.

Totuși, chiar dacă ambele tipuri de proteină provin din lactate, sunt diferențe majore între acestea.

Atât proteina Whey cât și cea Casein provin din proteine din lapte, mai exact din procesul de facere a brânzei. Putem merge și mai departe și să spunem că toate produsele lactate conțin o cantitate de proteină Whey și Casein. Laptele, de exemplu, este format din 80% proteină Casein și 20% Whey.

Care este diferența dintre Proteina Whey și cea Casein? 

Multă lume se pierde când intră în subiectul acesta. De aceea, am să încerc să pun totul într-o manieră cât mai simplă și mai ușor de digerat, deoarece nu este nevoie să-ți bați capul cu formule de chimie organică ca în clasa a 10-a 😉

Proteina Whey este „fratele” rapid al proteinei Casein, deoarece este digerat mult mai repede (în câteva ore). Evident, proteina Casein este cea „înceată” deoarece se digeră pe o perioadă mai lungă de timp, adică undeva pe la 5-7 ore.

Care este diferența dintre Proteina Whey și cea Casein?
Care este diferența dintre Proteina Whey și cea Casein?

Chiar dacă ambii frați dețin o cantitate ridicată de aminoacizi pe porție, proteina Whey este considerată mai bună pentru creșterea masei musculare deoarece aceasta ajunge mai rapid și în cantități mai mari la mușchi. Pe de altă parte, proteina Casein este recomandată pentru menținerea masei musculare (mai ales în timpul unei diete) deaorece se digeră încet și oferă un flux constant de aminoacizi ce împiedică descompunerea proteinelor din mușchi.

Când ar trebui să iau proteine? 

Natura ușor-digerabilă a proteinei Whey îți permite să susții repararea și creșterea masei musculare în cel mai scurt timp, deci este bine să o consumi înainte, în timpul și după antrenament.

Care este diferența dintre Proteina Whey și cea Casein?
Care este diferența dintre Proteina Whey și cea Casein?

Proteina Casein te ajută foarte mult dacă o iei înainte de culcare, deoarece oferă un flux stabil de aminoacizi în timpul somnului. Deasemenea, acest tip de proteină poate fi luat în zilele în care nu ai timp să te antrenezi și ești mereu pe fugă sau când ești al o dietă mai strictă.

Cum ar trebui să folosesc proteinele? 

Proteina Whey este extrem de versatilă, adică se poate combina cu aproape orice. O poți pune în shake-uri simple, în smoothie-uri, în clătite proteice, în gustări și în multe altele.

Proteina Casein este perfectă pentru o gustare de luat înainte du culcare. Aminoacizii ce vor fii eliberați în timpul somnului vor susține refacerea rapidă a mușchilor și dezvoltarea acestora. O poți combina cu puțină apă și iaurt Grecesc și câteva felii de măr sau alt fruct. Poți face ceva foarte gustos și bogat în proteine în numai câteva minute.

Care este diferența dintre Proteina Whey și cea Casein?
Care este diferența dintre Proteina Whey și cea Casein?

Dacă vrei să experimentezi, poți combina aceste „rude” și să faci un shake 50-50. Astfel vei obține o sursă rapidă de aminoacizi și un flux constant pentru restul zilei.

Concluzia 

Diferența dintre cele două tipuri de proteină este timpul de digestie. Chiar dacă poate părea un lucru nesemnificativ, în final acesta determină rezultatele muncii pe care o depui în sala de fitness.

Poți încerca ambele tipuri de proteine pentru a maximiza creșterea masei musculare și pentru a preveni descompunerea acesteia în perioadele de slăbit.

Spune-mi într-un comentariu cum folosești proteinele și când le iei, și ce părere ai despre combinare proteinei Whey cu cea Casein.

Vezi și: 

Baftă, și nu uita: Stai în Formă! 

(Visited 1.948 times, 1 visits today)

Tags

casein, proteina casein, proteina cazeina, proteina din zer, proteina whey, proteine, whey


S-ar putea să-ți placă și...

Andrei Marius

Despre mine

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine. De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet. Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

Andrei Marius

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Urmează un program de antrenament și un plan alimentar create pentru corpul tău

Cea mai rapidă cale de a obține rezultate este de a urma un program creat pentru tine!

  • Online Coaching 1 la 1 (WhatsApp)
  • Program de Antrenament Personalizat
  • Plan Alimentar Personalizat

>