Câtă apă trebuie să bem zilnic?

Andrei Marius // iunie 5 // 2 Comments

Cea mai bună cale de a-ți transforma complet aspectul fizic este de a urma un plan creat special pentru tine! 

Am ajutat peste 450 de bărbați, te pot ajuta și pe tine!

Te-ai întrebat vreodată cata apa trebuie sa bem zilnic? Eu da. De aceea am vrut să scriu acest articol pentru a răspunde unor întrebări comune legate de consumul de apă.

Cel mai important lucru din corpul nostru este evident, apa. Apa constituie 70% din corpul nostru. Aceasta este o cantitate imensă și un exemplu foarte bun de ce avem nevoie de apă pentru a supraviețui și funcționa corect.

Omul obișnuit ar trebui să bea 2 l de apă pe zi. Dar acest număr este pentru un adult cu un stil de viață sedentar, iar aici la Stai în Formă avem multe stiluri de viață, dar nu unul sedentar.

Odată ce adaugi activitatea fizică unui stil de viață obișnuit, cantitatea de apă necesară  crește deoarece transpiri și arzi calorii, iar apa pierdută trebui completată pentru a ajunge la un nivel optim.

Cata apa trebuie sa bem zilnic? 

Cantitatea de apă pe care ar trebui să o bei zilnic depinde de scopurile tale și de nivelul de activitate fizică. Culturiștii de exemplu trebuie să bea între 3 și 6 litri de apă zilnic datorită deteriorării țesutului muscular ce trebuie să fie hidratat pentru a funcționa corect. În plus, cu cât ai mai multă masă musculară, cu atât ai nevoie de mai multă apă pentru a-l menține hidratat.

Cata apa trebuie sa bem zilnic
Antrenament intens – Cata apa trebuie sa bem zilnic

Atleții care aleargă  sau fac orice tip de antrenament de rezistență, trebuie deasemenea să consume o cantitatea mai mare de apă pentru a completa rezervele de apă ce au fost reduse din cauza transpirației și arderii caloriilor.

Pierdem apă continuu prin transpirație și urinare, de aceea sunt opinii diferite cu privire la cantitatea de apă pe care ar trebui să o bem.

Sunt opinii diferite

Autoritățile din sănătate recomandă 8 pahare de apă pe zi, echivalentul a 2 l de apă. De aceea vezi mereu la televizor reclame despre consumul de apă.

Totuși, sunt alte voci experimentate ce afirmă că ar trebui să bem apă constant pe parcursul zilei pentru a fi mereu hidratați. Totuși, ca și cu alte lucruri, acest concept depinde de individ și de mulți alți factori – atât interni cât și externi – ce ne afectează nevoia de apă.

Multă lume este de părere că dacă nu rămânem hidratați pe parcursul zilei, nivelul de energie și greierul nostru vor avea de suferit. Sunt chiar o mulțime de studii ce susțin acest lucru. Un studiu realizat pe femei a arătat faptul că o pierdere de fluide de 1.36% după o activitate fizică, poate provoca dureri de cap și pierderea concentrației.

Sunt alte studii ce arată că o deshidratare ușoare (1-3% din greutatea corporală) cauzată de exerciții fizice sau de căldură afectează în mod negativ alte aspecte ale funcționării creierului. Totuși, ține-ți minte că și 1% din greutatea corporală este o cantitate semnificativă. Acest lucru se întâmplă adesea când transpirăm mult, cum ar fi în timpul unui antrenament intens sau într-o zi caldă de vară. Deshidratarea ușoară poate afecta și activitatea fizică, reducând rezistența.

Efectele apei asupra greutății

este mult zumzet când vine vorba de apă și slăbit…apa mărește metabolismul și reduce apetitul, lucruri ce sunt necesare dacă vrei să slăbești sănătos. Potrivit unor studii, consumul a 500 ml de apă poate mări temporar metabolismul cu 24-30%. Cercetările estimează că 2 l de apă consumați pe zi pot mări consumul de energie cu 96 de calorii. Ar fi mai bine să bei apă rece pentru acest scop, deoarece corpul trebuie să consume energie în plus pentru a aduce apa la temperatura optimă.

Cata apa trebuie sa bem zilnic
Apa rece – Cata apa trebuie sa bem zilnic

Consumul de apă cu jumătate de oră înaintea unei mese poate reduce apetitul, mai ales printre cei mai în vârstă. Un studiu a arătat că cei ce țin dietă și consumă 500 ml de apă înaintea meselor au pierdut cu 44% mai multă greutate pe o perioadă de 12 săptămâni, în comparație cu cei ce nu au băut.

În general, se pare că dacă ai un consum de apă adecvat – mai ales înaintea meselor – poți pierde mai multă greutate. Desigur, pentru a slăbi o să ai nevoie și de o nutriție adecvată, nu numai de 2 pahare de apă.

Beneficiile consumului de apă

Sunt deasemenea câteva probleme de sănătate asupra cărora consumul de apă poate avea efecte pozitive:

  • Constipația – Creșterea consumului de apă poate ajuta cu constipația, o problemă comună.
  • Cancerul – Sunt câteva studii ce au arătat că există o scădere în șansele de apariție ale cancerului printre cei ce consumă mai multă apă, deșii alte studii nu au arătat nici o modificare.
  • Pietre la rinichi – Creșterea consumului de apă poate reduce șansele apariției pietrelor la rinichi.
  • Acnee și deshidratarea pielii – Sunt o groază mărturii pe multe forumuri despre apa ce ajută la curățarea tenului de acnee, dar nu am găsit studii ce ar confirma sau infirma acest lucru.

Acum că ai citit acest articol ști câte beneficii poate aduce apa asupra corpului și câtă apă ar trebui consumată în funcție de gradul de activitate fizică pe care îl ai zilnic. Apa este cel mai important nutrient din corpul nostru. Putem trăi doar 3 zile fără apă, deci bea până la fund!

Baftă, și nu uita: Stai în formă!

Mesaj de la autor - Andrei Marius

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine. De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet. Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

>