iunie 12

Ce sunt grăsimile și cum le folosește corpul

0  comments

Ce sunt grasimile? Sub ce formă găsim grăsimile? Sunt grăsimile bune? Astăzi o să lămurim câteva subiecte din ce în ce mai populare în lumea fitness-ului. Vei afla ce sunt grăsimile și cum le folosește corpul tău. 

Corpul uman are nevoie de grăsime pentru a funcționa, iar corpul nostru folosește grăsimea într-un mod diferit față de proteine și carbohidrați. Nevoile principale ale corpului sunt împlinite de acești 3 nutrienți esențiali, proteinele, carbohidrații și grăsimile. Corpul folosește acești 3 nutrienți – numiți macronutrienți – ca sursă de energie primară pentru toate activitățile din timpul zilei.

Fiecare macronutrient oferă oferă energie corpului într-un mod diferit, împreună cu alte funcții. Proteinele și carbohidrații, de exemplu, oferă corpului 4 calorii pe gram, în timp ce grăsimile sunt echivalentul a 9 calorii pe gram.

Forme ale grăsimii

Grăsimea vine în 3 forme diferite:

  • Grăsimi saturate – care pot avea un impact asupra nivelului de colesterol din sânge, și se găsesc în carne, produse lactate și uleiuri.
  • Grăsimi polinesaturate – pot scădea nivelul colesterolului rău LDL, și se găsesc în majoritatea alimentelor pe bază de plante.
  • Grăsimi monosaturate –  pot deasemenea reduce colesterolul rău LDL, și se găsesc atât în alimente pe bază de plante cât și în carne.
Ce sunt grasimile și cum le folosește corpul
Grăsimi sănătoase – Ce sunt grasimile și cum le folosește corpul

Toate aceste grăsimi sunt esențiale, organismul uman având nevoie de ele pentru a duce la capăt activitățile din viața de zi cu zi. Aceste grăsimi sunt și foarte importante când vine vorba de exerciții fizice și slăbit.

Dacă vrei mai multe informații despre aceste 3 tipuri de grăsimi și în ce alimente le poți găsi, am scris un articol special aici. 

Grăsimile și exercițiile fizice

Când facem exerciții cu o intensitate foarte ridicată, cum ar fi un antrenament HIIT, corpul nostru folosește carbohidrații ca sursă de energie. Dar când facem exerciții pe o perioadă mai lungă de timp, corpul renunță la carbohidrați și trece la grăsime, folosind-o ca sursă principală de energie. Durata și intensitatea antrenamentelor determină sursa de energie pe care corpul o folosește.

Antrenament
Grăsimile și exercițiile fizice – Ce sunt grasimile și cum le folosește corpul

Stând pe o canapea toată ziua și respirând face corpul să ardă calorii, defapt, dacă stai nemișcat pe canapea toată ziua vei arde mai mult de 1.500 de calorii (sau 160 g de grăsime). Asta doar pentru că stai nemișcat și trăiești! Acest lucru se numește BMR (Basal Metabolic Rate) și se referă al umărul de calorii de care corpul nostru are nevoie pentru a executa funcțiile de bază cum ar fi respiratul, activitatea cerebrală etc.

Dar dacă începi să faci mișcare, mai ales exerciții fizice, corpul va arde mult mai multe calorii. În medie un om activ ce face exerciții fizice arde 3.500 calorii pe zi. Când corpul tău are nevoie de mai multă energie pentru a funcționa, acesta începe să folosească grăsimea ca sursă de energie prin descompunerea trigliceridelor. Trigliceridele sunt astfel descompuse în molecule ce alimentează celulele corpului.

Energia înmagazinată în grăsime este diferită de cea din grăsimea pe care o consumăm

Respirația, transpirația, digestia, activitatea cerebrală, toate aceste lucruri joacă un rol în metabolismul corpului, de vreme ce el consumă mâncare pentru energie și nutrienți. O parte din această energie este consumată pentru digestie și restul activităților involuntare, o altă parte este consumată pentru activitățile fizice cum ar fi mersul, alergatul, vorbitul etc, iar ceea ce rămâne este păstrat de corp și depozitat sub formă de grăsime.

Ce sunt grasimile și cum le folosește corpul
Unt de arahide – Ce sunt grasimile și cum le folosește corpul

Dacă ai un metabolism încet corpul tău va depozita mai multă grăsime pentru că va folosi mai puțină energie în timpul zilei. Asta pentru că metabolismul este cel care determină câte calorii sunt consumate în timpul unei zile. Dacă vei avea un metabolism mai rapid, vei depozita mai puțină energie, adică nu te vei îngrășa.

Când avem multă masă musculară densă, metabolismul nostru crește pentru că trebuie să întrețină fiecare gram de mușchi. Dacă mușchiul nu este alimentat cu nutrienți și calorii acesta va intra în procesul de catabolism, în care se distruge. Deci în loc să fie depusă sub formă de grăsime corporală, energia este trimisă la mușchi pentru a-l menține.

Dacă faci exerciții fizice și pui masă musculară, îți vei accelera metabolismul și chiar dacă vei mânca mai multă mâncare nu te vei îngrășa la fel de ușor.

Concluzie

În ciuda tuturor părerilor rele ce gravitează în jurul grăsimilor, trebuie să ști că acestea nu sunt rele dar nici bune. Dacă consumi prea multe grăsimi saturate, poți avea un nivel ridicat de colesterol, iar dacă nu consumi deloc grăsimi o să ai probleme de sănătate destul de grave. Trebuie să găsești balansul și să te folosești de alimentele cu un conținut bogat de grăsime cu cap. Când ai activități de lungă durată, vei avea nevoie de mai multe grăsimi față de o simplă zi la birou sau la școală.

Deasemenea, grăsimea pe care o consumi nu este aceeași cu grăsimea pe care o ai pe burtă. Dacă mănânci 5 g de grăsime nu înseamnă că te îngrași cu 5 g. Metabolismul decide dacă energia din acea grăsime va fi folosită pentru menținerea masei musculare sau va fi depozitată pe burtică, așa că accelerează-ți metabolismul.

Baftă, și nu uita: Stai în Formă!


Tags

ce sunt grasimile, grasime, grasimi, grasimi monosaturate, grasimi nesaturate, grasimi sanatoase, grasimi saturate


Programul de 8 Săptămâni 2.0 

Începe procesul de creștere și dezvoltare a unui fizic mai atrăgătormai energic și mai sănătos urmând cel mai avansat program de antrenament pentru TRANSFORMARE CORPORALĂ

Transformă-ți întregul corp și capătă încredere în propriile forțe în doar 8 săptămâni urmând un program de antrenament susținut de studii și de peste 400 de bărbați ce au văzut deja o schimbare în prima versiune a programului!

Slăbește 8 kg în 8 Săptămâni

Programul „8 kg în 8 Săptămâni” este un ghid ce îți va arăta pas cu pas cum să te antrenezi și cum să îți creezi și să urmezi o dietă flexibilă pentru ca în următoarele 8 săptămâni să dai jos 8 kg.

Sală în Casă

Programul Sală în Casă este un program complet de antrenament pe care îl poți face de acasă cu echipament minim. Acesta necesită doar un set de gantere și greutatea propriului corp și este eficient pentru că are la bază 5 tehnici de antrenament avansate ce ajută la stimularea mușchiului. Te ajută să te menții și chiar să continui să crești în masă chiar dacă nu ai acces la o sală de fitness complet dotată.

Lista de Cumpărături 

Cum să faci Progrese în Masă Musculară și să Arzi Grăsimea fără să mănânci doar orez, piept de pui și legume

S-ar putea să-ți placă și...

Calculator calorii slabit: De câte calorii ai nevoie zilnic?
Cum faci mușchiul să crească

Andrei Marius

Despre mine

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine. De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet. Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

Andrei Marius

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Urmează un program de antrenament și un plan alimentar create pentru corpul tău

Cea mai rapidă cale de a obține rezultate este de a urma un program creat pentru tine!

  • Online Coaching 1 la 1 (WhatsApp)
  • Program de Antrenament Personalizat
  • Plan Alimentar Personalizat

>