Culturiștii sunt cunoscuți pentru dieta lor strictă, restrânsă unui număr limitat de alimente. Dieta de culturist e ceva mai mult decât un plan alimentar, e un stil de viață.
O dietă de culturist este rigidă și are ca scop doar alimentarea corpului, a mușchiului și creșterea în masă musculară.
La baza unei astfel de dieta stă pregătirea din timp a meselor, gătirea în cantități mari suficiente cât pentru câteva zile sau chiar pentru o săptămână întreagă.
Chiar dacă fiecare culturist își face singur mesele și le ordonează după stilul lui de viață, o astfel de dietă urmează adesea un model universal.
Acum întrebarea care se pune este, dacă vrei să crești în masă musculară dar fără să ajungi să participi la concursuri de bodybuilding, merită să urmezi o astfel de dietă? Uite care sunt părțile pro și contra.
Dieta de Culturist – Părțile pozitive
1. Folosești o tactică organizată în alimentație
Culturiștii cred mult în organizarea meselor, într-un program fix. De aceea au aceleași mese zilnic și aceleași alimente.
Chiar au un interval orar în care trebuie să-și ia mesele, de obicei o dată la 3-4 ore.
Nu sunt ei niște ciudați. Trebuie să vezi un culturist exact ca un atlet profesionist. Un sportiv determinat să obțină o anumită performanță, capabil să sacrifice multe pentru a ajunge acolo unde își dorește.
Din acest motiv e greu să găsești un culturist profesionist în orice sală de fitness, dar găsești mereu tipi cărora le place să se antreneze.
2. Tu controlezi totul
Predicatbilitatea. Acesta este după mine cel mai mare avantaj al unei astfel de diete.
Ai toate mesele pregătite, nu stai cu gândul la ce mănânci când ajungi acasă. Ai totul pregătit și gata de mâncat, chiar dacă nu sunt mesele tale preferate.
Pe lângă asta, știi exact și controlezi toți macronutrienții și caloriile pe care le consumi până la finalul zilei.
Poți trage zilnic o linie și să îți spui câte grame de proteine, câte grăsimi, câte kcal ai consumat iar apoi e ușor să ajustezi aceste numere pentru a-ți atinge mai ușor scopul.
Fie că e vorba de o perioadă de definire, una de lean-bulk sau de bulk clasic.
3. Susții creșterea
Fără nici un dubiu o astfel de dietă susține creșterea în masă musculară, adică hipertrofia.
Dar nu datorită alimentelor consumate ci a frecvenței meselor.
Fiecare masă pe care o ai îi oferă mușchiului o nouă șansă pentru o sintenză proteică, o nouă șansă pentru a primii nutrienții de care are nevoie pentru a se reface.
Studiile și mulți antrenori ce pregătesc culturiștii pentru concursuri susțin că 4-5 mese sunt ideale dacă vrei să crești în masă musculară.
Peste 6 mese deja beneficiile sunt minore iar sub 4 acestea sunt prea puține.
O dietă de culturist are minim 4 mese zilnice, unii alegând să urce chiar și la 7 mese pe zi.
Dieta de Culturist – Dezavantaje
1. Îți afectează viața socială
Nu e valabil doar în cazul culturiștilor. Orice sport dus la un nivel de performanță destul de ridicat îți va afecta viața socială.
O dietă atât de strictă nu îți permite să ieși în fiecare vineri cu băieții la o bere sau să-ți rupi capul în weekend la un party.
De vreme ce ținerea sub control a macronutrienților (proteine, grăsimi și glucide) este un aspect cheie în dieta de culturist mesele în oraș și băutele cu băieții sunt bețe în roate.
Iar dacă ajungi tipul ăla fixist care se plimbă cu un cântar după el și când iese în oraș… mai bine refuzi de la bun început.
2. Nu este flexibilă
O astfel de dietă e fixă. Strictă chiar. Mănânci aceleași alimente zilnic, gătite în același mod.
De la piept de pui cu orez și broccoli la pește și paste.
Nu e nimic distractiv în dieta asta. Nu te bucuri de mesele tale preferate și când ai poftă de ceva va trebui să te mulțumești cu încă o porție de orez.
Aș zice chiar că o astfel de dietă nu este sustenabilă, nu o poți duce pentru mult timp fără să clachezi.
Cu excepția cazului în care ai o voință incredibilă și te poți abține în fața oricărei tentații.
3. Chiar dacă pare, nu este cea mai sănătoasă alegere
Nu ai varietate nutrițională în acest tip de dietă. Orezul nu vine la pachet cu o gamă largă de vitamine, nici măcar fibre.
Legumele consumate sunt și ele limitate la câteva ce se pot păsra ușor în caserole, de obicei e vorba de un mix de legume congelat, fasole, broccoli sau sparanghel.
Dar nu se rezumă tot la proteine și kcal.
Ai nevoie de o gamă largă de micronutrienți poveniți din diferite surse pentru a susține un stil de viață sănătos.
Totuși, o astfel de dietă este cu siguranță mai sănătoasă decât dietele oamenilor normali care se îndoapă cu alimente procesate intens, dulciuri, McDonalds și KFC.
O dietă diferită ce îți va schimba corpul
Dacă scopul tău este să ajungi să participi la concursuri sau ai o voință incredibilă și un program foarte aglomerat – este.
Dacă vrei să urmezi o astfel de dietă doar pentru a crește în masă musculară ai face o alegere proastă.
Sunt multe variante de mese gustoase și ușor de gătit ce te pot ajuta să crești în masă musculară și chiar să arzi grăsimea în acelați timp.
Am pus într-un eBook peste 50 de alimente și 19 rețete hipertrofice ușor de gătit. Majoritatea sunt variante sănătoase pentru mesele tale favorite: snickers oatmeal, protein cookies, smoothie, clătite proteice, shaorma low fat, pizza high protein etc.
Te salut,
Andrei Marius