Stai în Formă!
grasimi

Ce trebuie să ști despre grăsimi.

Pune între 4-6 kg de masă musculară în următoarele 8 săptămâni urmând un program de antrenament și alimentație folosit cu succes de mai bine de 300 de persoane!

Ia-ți Programul de 8 Săptămâni

7.600+ Membrii

200+ Persoane ce îmi folosesc programele de antrenament

30.000+ cititori lunari

În primul rând trebuie să facem clar un lucru: grăsimile sunt bune. Da, ai citit bine, chiar sunt bune și sunt la fel de necesare pentru organism ca și proteinele de exemplu.Problema apare atunci când consumăm prea puține grăsimi nesaturate și prea multe grăsimi saturate.

Grăsimile se împart în mai multe categorii, cele mai importante sunt însă grăsimile saturate și cele nesaturate:

Grăsimile saturate

Nu sunt cele mai sănătoase, dar avem nevoie de ele și sunt grăsimile pe care nu le putem evita.Ele sunt găsite în grăsimea animală, adică la carnea de porc sau vită și în margarină sau unt.

Dacă acest tip de grăsimi este consumat într-o cantitate prea mare apar probleme, probleme grave cum ar fi bolile de inimă și creșterea colesterolului rău.De aceea majoritatea consideră grăsimile rele, evitându-le pe toate, inclusiv pe cele nesaturate.

Grăsimile nesaturate

Sunt cele pe care trebuie să le consumi mai des în comparație cu cele saturate, deoarece au câteva efecte curios de benefice asupra corpului tău.Aceste grăsimi se împart în două categorii: mononesaturate și polinesaturate, fiecare tip găsindu-se în diferite alimente și având beneficii la fel de importante.

Grăsimile mononesaturate

Unul dintre beneficiile consumului acestor grăsimi este acela de a scade nivelul colesterolului rău (LDL), previn bolile de inimă și scad riscul unui accident vascular cerebral.

Alimentele în care găsim acest tip de grăsimi:

 • ulei de măsline
 • arahide
 • fistic
 • avocadograsimi saturate

Grăsimile polinesaturate

Acest tip de grăsimi sunt cele cunoscute ca Omega-3 și Omega-6 și în ciuda beneficiilor aduse, ele nu sunt produse de corpul nostru și trebuie luate din alte surse.

Grăsimile omega-3 ajută la scăderea presiunii sângelui, prevenirea bolilor de inimă și scăderea nivelului trigliceridelor din sânge.Se găsesc în alimente precum:

 • uleiul de pește, cum ar fi cel din somon și sardine
 • ouă
 • soia
 • nuci

Cât trebuie consumat?

Chiar dacă acizii grași omega-3 proveniți din pește sunt mai benefici decât cei proveniți din plante, institutul The Heart Foundation recomandă pentru adulți 500 mg omega-3/zi pentru prevenirea bolilor de inimă și 1000 mg /zi pentru cei care suferă de astfel de boli, deoarece uleiul de pește conține în cantități mici și mercur.

Grăsimile omega-6, la fel ca și cele omega-3, reduc riscul apariției bolilor de inimă.Acestea sunt mai ușor de introdus în alimentația românului deoarece se găsesc în;

 • semințe de floarea soarelui 🙂
 • uleiul de floarea soarelui
 • nuci
 • fistic
 • alune
 • soia

În concluzie nu contează neapărat ce grăsimi consumi ci în ce cantități. Atâta timp cât grăsimile nesaturate sunt prioritatea ta nu ai motive de îngrijorare.

Sper că te-am lămurit și nu uita: Stai în Formă!

Andrei Marius

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine.

De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet.

Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

Adaugă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Error: admin-ajax.php test was not successful. Some features may not be available.

Please visit this page to troubleshoot.