octombrie 8

4 Motive pentru care Corpul Tău are Nevoie de Proteine Hidrolizate

0  comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Nutriție
 • /
 • 4 Motive pentru care Corpul Tău are Nevoie de Proteine Hidrolizate

Proteinele hidrolizate au fost pe piață de o vreme, însă efectele lor asupra creșterii masei musculare au fost trecute cu vederea. Uite ce ne spun studiile în aceste 4 motive pentru care corpul tău are nevoie de proteine hidrolizate. 

Hidrolizatul de proteine, cunoscut sub numele de proteine hidrolizate, a apărut în rafturile magazinelor de suplimente nutritive undeva pe la începutul anilor 2000. Era o treabă nouă și nu multă lume i-a acordat atenție.

În plus, la vremea aceea puțini erau aceia care cunoșteau efectele proteinei hidrolizate asupra performanței și a creșterii masei musculare. Singurul lucru care se știa era că ele se digerau mai rapid decât proteinele clasice, din zer (whey).

Unii s-au întrebat dacă timpul de digestie are vreo importanță și dacă aceste proteine „minune” nu erau o simplă scamatorie pentru a crește vânzările. Însă de atunci a trecut mai bine de un deceniu și proteinele hidrolizate au fost studiate mai atent. Acum știm mai multe.

Chiar dacă popularitatea lor nu o va întrece pe cea a izolatelor proteice, hidrolizatul proteic din zer și cel din cazeină oferă câteva beneficii incredibil de avantajoase în anumite situații. Uite ce trebuie să ști!

Ce este Hidrolizatul Proteic 

O proteină hidrolizată se referă la o proteină ce a fost parțial digerată, adică „hidrolizată”. Nu-ți fă griji, nu este ca și când cineva ți-a mestecat proteinele și apoi le-a băgat într-o pungă, dacă la asta te gândeai.

4 Motive pentru care Corpul Tău are Nevoie de Proteine Hidrolizate
4 Motive pentru care Corpul Tău are Nevoie de Proteine Hidrolizate

Procesul de hidroliză al proteinelor implică adăugare unor enzime ce descompun proteinele, sau încălzirea proteinelor într-un acid. Ambele procese imită digestia „reală” prin care trece proteina în organism. Rezultatul este o proteină descompusă în mici aminoacizi ce pot fi absorbiți foarte rapid e corpul tău pentru a fii trimiși direct la mușchi.

Ca și rezultat, ficatul tău muncește mai puțin și aminoacizii trec rapid în sânge ajungând la mușchi într-un timp mai scurt decât proteinele normale (1,2,3).

Dacă ar fi să facem o comparație între proteinele clasice din zer și cazeină și cele hidrolizate din cazeină, uite ce beneficii am descoperii.

Beneficiul 1: Mai mulți Aminoacizi ce îți Hrănesc Mușchii Constant 

Proteinele hidrolizate din zer au un conținut mai mare de leucină – un aminoacid esențial – decât proteinele izolate din zer: 14,2% versus 12,2%, ca să fiu specific.

De vreme ce leucina este esențială pentru „începerea” procesului de creștere a masei musculare, acest tip de proteine pre-digerate ți-ar putea oferi un mic avantaj. Însă diferența este mult mai mare în cazul proteinelor hidrolizate din cazeină.

Proteinele din cazeină (normale) îți oferă o crește înceată și stabilă a nivelului de aminoacizi. Nu produce un creștere bruscă de aminoacizi – cum face proteina din zer (whey) – motiv pentru care cazeina este considerată anti-catabolică, adică previne pierderea masei musculare.

Uite un grafic ce îți arată cum afectează nivelul de aminoacizi proteina hidrolizată din cazeină în comparație cu cea din zer și cea cazeină simplă.

4 Motive pentru care Corpul Tău are Nevoie de Proteine Hidrolizate
Hidroliza Proteine din Cazeină

 

După cum ai observat din graficul de mai sus, proteina hidrolizată din cazeină ia părțile bune ale proteinei din zer – îți oferă instant o cantitate semnificativă de aminoacizi pentru a susține refacerea – și pe cele ale proteinei cazeine simple – îți oferă un flux constant de aminoacizi ce previne pierderea masei musculare.

Beneficiul 2: Îmbunătățește Reaprovizionarea cu Glicogen în Mușchi 

Glicogenul este sursa instantă de energie a mușchiul. Reaprovizionarea acestuia cu carbohidrați după antrenament susține refacerea și îți oferă energie.

Reaprovizionarea cu glicogen se face cu ajutorul insulinei, care este stimulată puternic în prezența carbohidraților, dar și în cea a proteinelor singure. Hidrolizatul proteic din zer stimulează mai bine creșterea insulinei față de proteinele clasice (concentrate și izolate), lucru ce poate stimula umplerea rezervelor de glicogen și creșterea masei musculare dacă este luată după antrenament.

4 Motive pentru care Corpul Tău are Nevoie de Proteine Hidrolizate
4 Motive pentru care Corpul Tău are Nevoie de Proteine Hidrolizate

Procesul este destul de complex, de aceea nu are rost să intru în detalii. Însă studiile conduse pe această temă au fost făcute doar pe șoareci și diferite culturi, totuși cercetătorii susțin faptul că același efect este și în cazul corpului uman.

Lăsând toată știința la o parte, hidrolizatul proteic te poate ajuta în refacerea și creșterea masei musculare mai mult decât tipurile clasice de proteine, adică cele izolate și concentrate.

Beneficiul 3: Grăbește Recuperarea 

Un studiu publicat în The Journal of Science in Medicine and Sports (2), a demonstrat că hidrolizatul proteic din zer poate grăbi recuprarea și performanța din urma antrenamentului.

Participanții au făcut un exercițiu ce intens ce distrugea multe fibre musculare. După antrenament un grup a luat 25 g de proteine hidrolizate, altul de proteine izolate din zer și altul o pudră proteică placebo (li s-a spus că sunt proteine, însă le-a fost dată o pudră albă cu aromă). Recuperarea a fost măsurată cu teste de sânge, cu feedback-ul participanților și cu performanța acestora.

4 Motive pentru care Corpul Tău are Nevoie de Proteine Hidrolizate
4 Motive pentru care Corpul Tău are Nevoie de Proteine Hidrolizate

Se pare că grupul ce a consumat proteinele hidrolizate după antrenament și-a recuperat performanța după 6 ore, în timp ce grupul cu proteinele izolate și cele placebo nu s-au recuperat nici după 24 de ore. Asta este o diferență serioasă!

Beneficiul 4: Crește Performanța 

Diferite studii au evaluat efectul proteinei hidrolizate asupra performanței în combinație cu carbohidrații. În timpul exercițiilor bazate pe rezistență, grupurile ce au consumat proteine hidrolizate au avut un balans proteic mai mare (măsurat prin mostre de sânge), un timp de recuperare mai mic și o performanță crescută în timpul antrenamentului.

4 Motive pentru care Corpul Tău are Nevoie de Proteine Hidrolizate
4 Motive pentru care Corpul Tău are Nevoie de Proteine Hidrolizate

Chiar dacă sunt necesare mai multe studii pentru a clarifica complet situația, cercetările prezentate ne oferă un răspuns încurajator în legătură cu proteinele ce se digeră rapid.

Recomandare 

Cel mai bine este să combini proteinele clasice, adică cele izolate sau concentrate cu proteinele hidrolizate. Astfel vei obține toate beneficiile aduse de ambele tipuri de proteine.

Compania care produce cele mai bune proteine din lume, MyProtein, are și un preț accesibil (în comparație cu alte opțiuni de pe piață).

Da, vei plăti mai mult pe o proteină hidrolizată decât pe una simplă, însă dacă vrei să obții rezultate rapide nu vei găsi nimic mai bun. Uite un link către proteina hidrolizată din zer și cea izolată. Dacă folosești codurile de mai jos vei obține o reducere de 20%

10529805-6174357594049988

Uite codul de reducere:

STAIINFORMA – 20% reducere la toată comanda

Concluzia 

Proteinele hidrolizate sunt cu siguranță un supliment de luat în calcul. Acestea pot aduce beneficii consistente dacă ai unul dintre următoarele scopuri:

 • Antrenarea intensă și frecventă – deoarece hidrolizatul proteic scade perioada de recuperare și crește performanța
 • Pierderea în greutate – proteinele hidrolizate împiedică pierderea masei musculare în timpul unei diete
 • Antrenarea pe perioade lungi de timp (atlet de performanță/ fotbalist/ maratonist etc.) – previne descompunerea fibrelor musculare și mărește performanța

Baftă, și nu uita: Stai în Formă! 

Referințe și surse: 
1. Calbet, J. A., & Holst, J. J. (2004). Gastric emptying, gastric secretion and enterogastrone response after administration of milk proteins or their peptide hydrolysates in humans. European Journal of Nutrition43(3), 127-139.
2. Buckley, J. D., Thomson, R. L., Coates, A. M., Howe, P. R., DeNichilo, M. O., & Rowney, M. K. (2010). Supplementation with a whey protein hydrolysate enhances recovery of muscle force-generating capacity following eccentric exercise. Journal of Science and Medicine in Sport13(1), 178-181.
3. Tang, J. E., Moore, D. R., Kujbida, G. W., Tarnopolsky, M. A., & Phillips, S. M. (2009). Ingestion of whey hydrolysate, casein, or soy protein isolate: effects on mixed muscle protein synthesis at rest and following resistance exercise in young men. Journal of Applied Physiology107(3), 987-992
4. Bucci, L., & Unlu, L. (2000). Proteins and amino acid supplements in exercise and sport. Energy-Yielding Macronutrients and Energy Metabolism in Sports Nutrition, 191-212.
5. Koopman, R., Crombach, N., Gijsen, A. P., Walrand, S., Fauquant, J., Kies, A. K., … & van Loon, L. J. (2009). Ingestion of a protein hydrolysate is accompanied by an accelerated in vivo digestion and absorption rate when compared with its intact protein. The American Journal of Clinical Nutrition,90(1), 106-115.
6. Kim, W., & Egan, J. M. (2008). The role of incretins in glucose homeostasis and diabetes treatment. Pharmacological Reviews60(4), 470-512.
7. Power, O., Hallihan, A., & Jakeman, P. (2009). Human insulinotropic response to oral ingestion of native and hydrolysed whey protein. Amino Acids37(2), 333-339.
8. Morifuji, M., Kanda, A., Koga, J., Kawanaka, K., & Higuchi, M. (2010). Post-exercise carbohydrate plus whey protein hydrolysates supplementation increases skeletal muscle glycogen level in rats. Amino Acids38(4), 1109-1115.
9. Beelen, M., Koopman, R., Gijsen, A. P., Vandereyt, H., Kies, A. K., Kuipers, H., … & van Loon, L. J. (2008). Protein coingestion stimulates muscle protein synthesis during resistance-type exercise. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism295(1), E70-E77.
10. Beelen, M., Tieland, M., Gijsen, A. P., Vandereyt, H., Kies, A. K., Kuipers, H., … & van Loon, L. J. (2008). Coingestion of carbohydrate and protein hydrolysate stimulates muscle protein synthesis during exercise in young men, with no further increase during subsequent overnight recovery. The Journal of Nutrition138(11), 2198-2204.
11. Saunders, M. J., Moore, R. W., Kies, A. K., Luden, N. D., & Pratt, C. A. (2009). Carbohydrate and protein hydrolysate coingestion’s improvement of late-exercise time-trial performance. International Journal of Sport Nutrition,19(2), 136.

Tags

cele mai bune proteine, hidrolizate, izolate, proteine, proteine hidrolizate


S-ar putea să-ți placă și...

Andrei Marius

Despre mine

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine. De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet. Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

Andrei Marius

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Obține un Program Personalizat

Cea mai rapidă cale de a obține rezultate este de a urma un program creat pentru tine!

 • Online Coaching 1 la 1 (WhatsApp)
 • Program de Antrenament Personalizat
 • Plan Alimentar Personalizat

>