Semințe de chia – 5 Motive pentru care Trebuie să le Mănânci

Andrei Marius // iunie 23 // 0 Comments

Cea mai bună cale de a-ți transforma complet aspectul fizic este de a urma un plan creat special pentru tine! 

Am ajutat peste 450 de bărbați, te pot ajuta și pe tine!

Războinicii azteci se bazau pe semințe de chia când se pregăteau de lupte. În afară de dorința de a fi cool ca un aztec, uite 5 motive pentru care trebuie să mănânci semințe de chia mai des. 

Semințele de chia sunt printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă.

Ele sunt umplute cu nutrienți ce pot aduce beneficii importante asupra creierului și corpului tău.

Semințele de chia sunt semințe mici și negre din planta numită Salvia Hispanica. Acestea sunt înrudite cu menta.

Planta crește în mod natural în America de Sud, și era un aliment foarte important în cultura Aztecă și Mayașă cu ceva timp în urmă.

Aceștia prețuiau semințele de chia pentru puterea lor de a oferi energie. De fapt, numele de „chia” provine din cuvântul mayaș pentru „putere”.

În ciuda istoriei lor străvechi, semințele de chia au devenit populare de abia cu câțiva ani în urmă, fiind considerate acum un super-aliment. Semințele sunt consumate în toată lumea de persoanele ce le cunosc beneficiile uimitoare.

De aceea ți-am pregătit 5 motive pentru care trebuie să începi să le consumi.

5 Motive pentru care Trebuie să consumi Seminte de Chia

1. Au fibre fantastice 

Una dintre trăsăturile de bază ale semințelor de chia este cantitatea mare fibre pe care acestea le conțin. O simplă porție de semințe de chia – 30 de g – conține până la 11 g de fibre.

Seminte de chia - 5 Motive pentru care Trebuie să le Mănânci
Seminte de chia – 5 Motive pentru care Trebuie să le Mănânci

Astfel, cu aceste semințe mici și negre îți poți asigura necesarul zilnic de fibre fără bătăi de cap, acesta fiind de 38 de grame pentru bărbați și 25 de grame pentru femei.

Partea cea mai bună a acestor fibre este că ele sunt majoritatea carbohidraților din semințe. Iar acești carbohidrați nu pot fi digerați, oferindu-ți o senzație de sațietate prelungită.

Fibrele nu au nevoie de insulină și nu ridică nivelul de zahăr din sânge, astfel ele nu sunt considerate carbohidrați. Asta face din semințele de chia un aliment cu foarte puțini carbohidrați, perfect pentru o dietă Paleo sau un stil de viață sănătos scăzut în carbohidrați. 

Fibrele îți protejează și flora intestinală, deoarece hrănește bacteriile bune din intestin.

Aș mai putea spune și că fibrele îți măresc durata de viață deoarece îți păstrează inima sănătoasă și te feresc de diabet. Dar ai putea crede că exagerez. 🙂

2. Antioxidanții sunt puternici 

Semințele de chia vin la pachet și cu antioxidanți ce te protejează împotriva radicalilor liberi – din în ce mai prezenți în atmosfera și alimentația noastră.

Desigur, nici un antioxidant nu poate elimina toți radicalii liberi. Dar este bine să adaugi în dieta ta cât mai multe alimente bogate în antioxidanți. 

Seminte de chia - 5 Motive pentru care Trebuie să le Mănânci
Seminte de chia

Sunt câteva zvonuri online ce susțin că semințele de chia au mai mulți antioxidanți decât coacăzele, dar nu am găsit nici un studiu ce ar putea indica acest lucru.

În orice caz, antioxidanții găsiți în alimente precum semințele de chia sunt foarte buni pentru a-ți menține corpul sănătos, aceștia fiind cu siguranță mai puternici decât antioxidanții din suplimente.

3. Sunt îndesate cu proteine 

Cred că toată lumea știe că proteinele sunt esențiale pentru creșterea performanței și a masei musculare, ajutându-te să scapi de grăsimea de pe burtă. 

Seminte de chia - 5 Motive pentru care Trebuie să le Mănânci
Semințe de chia – 5 Motive pentru care Trebuie să le Mănânci

Chiar dacă nu sunt cele mai bogate alimente în proteine, semințele de chia îți oferă aproape 5 g de proteine pe porție – ceea ce poate ajuta mult dacă te gândești că o porție înseamnă cam 2 linguri mari.

Pe lângă asta, aceste proteine sunt proteine complete, ceea ce înseamnă că ele conțin toți aminoacizii esențiali.

4. Au grăsimi sănătoase Omega-3 

Sunt foarte puține alimente ce pot concura cu semințele de chia când vine vorba de acizi grași Omega-3 proveniți din plante. Aceste semințe conțin acid alfa-linolenic (ALA) ce a fost corelat cu îmbunătățiri ale sănătății, chiar dacă nu este la fel de puternic ca ceilalți acizi găsiți în uleiul de pește și în somon.

Semințe de chia - 5 Motive pentru care Trebuie să le Mănânci
Semințe de chia – 5 Motive pentru care Trebuie să le Mănânci

Un studiu din 216 făcut de American Journal of Clinical Nutrition a demonstrat că persoanele ce au un conținut mai mare de ALA în rezervele lor de grăsime. aveau șanse mult mai mici de a suferi de rezistență la insulină.

Rezistența la insulină este un factor major în dezvoltarea bolilor precum diabetul de tip 2 și boli cardiovasculare. Un alt studiu a arătat că semințele de chia pot îmbunătății controlarea nivelului de zahăr din sânge.

5. Sunt pline cu minerale

Semințele de chia sunt o sursă foarte bună de minerale precum calciu și fier, dar și de magneziu și mangan. Aceste două minerale au un impact foarte puternic asupra antrenamentelor tale, îmbunătățindu-ți performanțele.

Semințe de chia - 5 Motive pentru care Trebuie să le Mănânci
Seminte de chia – 5 Motive pentru care Trebuie să le Mănânci

Magneziul joacă un rol în sute de reacții enzimatice, inclusiv cele ce au legătură cu contracția musculară, sinteza proteinelor și producția de energie. Acesta te ajută și să dormi mai adânc, iar somnul este cel ce îți asigură refacerea masei musculare.

Manganul joacă un rol crucial în controlarea nivelului de zahăr din sânge și în metabolizarea proteinelor și a carbohidraților.


Valori Nutriționale Pentru o porție (28 g) Pentru 100 g
Calorii 138 486
Grăsimi 9 g 31 g
Carbohidrați 12 g 42 g
Proteine 4.7 g 17 g
Magneziu 95 mg / 23% DZR 335 mg / 83% DZR
Mangan 0.6 mg / 30% DZR 19.9 mg

BONUS: 6. Te ajută să slăbești sănătos 

Știu că ți-am promis doar 5 motive pentru care să începi să mănânci semințe de chia, dar mă simt generos și am să-ți mai dau unul.

Mulți experți din domeniul fitnessului și nutriției sunt de părere că aceste semințe de chia ajută la pierderea în greutate.

Acest lucru se datorează fibrelor și proteinelor aflate în semințe.

Fibrele absorb multă apă și se măresc în volum după ce ajung în stomac. Acest lucru încetinește digestia, oferindu-ți o senzație de sațietate ce durează. Astfel, cu ajutorul semințelor chia poți evita mâncatul necontrolat deoarece previn foamea puternică.

Apoi, proteinele complete din semințele de chia te pot ajuta prin reducere apetitului și cantității de mâncare consumată.

Totuși, anumite studii se bat cap în cap când vine vorba de semințe de chia și slăbit. Unele afirmă că datorită senzației de sațietate și a apetitului redus poți pierde în greutate, în timp ce altele susțin faptul că acești doi factori nu au avut nici un efect asupra greutății participanților.

Deși simpla adăugare a semințelor de chia în dieta ta nu te va face să slăbești ca prin minune, sunt de părere că folosirea semințelor împreună cu o dietă sănătoasă și un program de antrenament îți poate oferi rezultate concrete.

Uite aici câteva metode prin care poți introduce semințele chia în nutriția ta.

Acestea au fost cele 5 -defapt 6 – motive pentru care trebuie să consumi semințe de chia. Sper că ai învățat câte ceva și că data viitoare când faci cumpărături o să încerci și aceste semințe mici și negre.

Baftă, și nu uita: Stai în Formă! 

Mesaj de la autor - Andrei Marius

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine. De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet. Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

Te-a ajutat acest articol ?  🤔  

Uite mai multe postări ce te vor ajuta să te antrenezi mai eficient:

>