Mănânci mai Mult și Slăbești Sănătos

Andrei Marius // septembrie 11 // 0 Comments

Slăbitul nu înseamnă săritul peste mese sau înfometarea. Dacă vrei să scapi de grăsime vei avea nevoie de o strategie bazată pe știință, nu pe sfaturile prietenului tău care încearcă să slăbească de 3 ani de zile. Astăzi îți voi arăta de ce trebuie să mănânci mai mult pentru a slăbi sănătos.

Dacă ar fi să faci un mic experiment social și ai întreba o persoană normală pe stradă „Care este cea mai bună metodă de slăbit?”, cel mai probabil răspunsul ar fi „Mănâncă mai puțin”.

Ca și societate, suntem asaltați zilnic de mesaje ce ne spun următorul lucru: „Pentru a slăbi în 10 zile urmează acest plan alimentar” sau „Află alimentul secret ce îți va topi grăsimea”. Printre aceste mesaje se află și o idee considerată de toți adevărată: dacă vrei să slăbești, trebuie să mănânci mai puțin.

Însă ce nu ia nimeni în considerare este corpul lor. Nimeni nu se gândește că fiecare corp este diferit și că fiecare dintre noi reacționează într-un anumit fel la o dietă sau o strategie de slăbit.

Nu am nimic cu postul intermitent sau alte diete, dar trebuie să ști un lucru: nu există o dietă/plan alimentar care să meargă pentru toată lumea. Trebuie să îți cunoști corpul, să încerci diferite metode și să vezi ceea ce merge.

Dacă ai încercat odată să nu mănânci nimic pentru 5-6 ore și te-ai simțit minunat, atunci articolul acesta nu este pentru tine. Continuă să te folosești de postul intermitent și vei vedea rezultate.

Dar dacă după acele 5-6 ore aveai impresia că leșini și voiai să mănânci doar ciocolată sau alte dulciuri, atunci ai nevoie de o ouă strategie.

Astăzi îți voi vorbi de ceea ce merge pentru mine. O dietă bogată în proteine, cu 5-6 mese mai mici pe zi ce mă țin în formă și energic.

Uite 5 pași pentru a la punct o dietă cu mai multe mese mici:

1. Crește volumul

Ok, poate este un lucru logic, dar stomacul tău nu numără caloriile. Când el este plin, și tu te saturi. Alimentele foarte dense caloric dar cu un volum scăzut – cum ar fi uleiurile și înghețata – nu te satură, chiar dacă îți oferă o groază de calorii. Te vei sătura doar cu alimente ce au un volum ridicat, și preferabil mai puține calorii.

Mănânci mai Mult și Slăbești Sănătos
Mănânci mai Mult și Slăbești Sănătos

Când spun „volum” , nu mă refer la multe calorii. Alimentația pentru slăbit se rezumă în general la alegerea alimentelor după două criterii: calitate și cantitate. Dacă vrem să mâncăm mai mult pentru a slăbi vom avea nevoie de alimentele potrivite.

Alegerea alimentelor nu este atât de grea pe cât pare. Sunt sigur că ai o părere generală despre alimente, și că ști să faci diferența între ceva sănătos și ceva nesănătos. Nu o să etichetăm alimentele ca „bune” sau „rele”, în schimb ne vom uita la ce pot face ele pentru corpul nostru.

Ia o prăjitură ca exemplu. Poți mânca o prăjitură și totuși să slăbești? Desigur, dar dacă mănânci doar prăjituri nu o să ajungi prea departe. O prăjitură nu este bogată în nutrienți, nu te satură și mai este și o mică bombă calorică.

Te vei simți și vei arăta mult mai bine dacă vei consuma mai multe alimente ce sunt opusul prăjiturii: bogate în nutrienți, te satură rapid și nu au multe calorii. Astfel de alimente sunt adesea legumele bogate în fibre și proteine, carnea slabă și carbohidrații complecși. 

2. Nu tăia calorii nebunește 

Tăierea caloriilor sau eliminarea bruscă a anumitor „bombe calorice” nu este o idee prea bună. Dacă corpul tău este obișnuit să primească 3,000 de calorii zilnic, cum crezi că va reacționa dacă îi vei oferi brusc doar 2,000? Te vei simți ca o legumă și sigur nu vei reuși să slăbești.

Mănânci mai Mult și Slăbești Sănătos
Mănânci mai Mult și Slăbești Sănătos

Totuși, oamenii încă se folosesc de această strategie. Ști de ce? Pentru că într-un fel merge. Dacă reduci brusc toate sucurile și prăjiturile pe care le consumai, normal că în 1-2 zile cântarul o să te arate mai slab cu 2-3 kg. Dar după primele zile apare efectul yo-yo și atunci nu numai că o să pui la loc tot, ci și mai mult.

Ce e de făcut atunci? Taie treptat. Începe cu perioade de 1-2 săptămâni în care reduci doar o parte din alimentele ce sunt bombe calorice. În acest timp încearcă să mănânci mai multe alimente ce te fac plin și au puține calorii. După ce vezi că totul este în ordine, taie și restul de fast-food.

3. Concentrează-te pe macronutrienți 

Când vorbim despre macronutrienți, ne referim la proteine, carbohidrați și grăsimiSimpla numărare a caloriile nu este aceeași ca și numărarea macronutrienților. Mai important decât numărul de calorii este numărul de macronutrienți pe care îi consumi.

Pentru a slăbi va trebui să consumi suficiente proteine, carbohidrați și grăsimi. Estimarea macronutrienților îți va aduce multe avantaje. Îți va spune dacă consumi destule proteine pentru a susține creșterea masei musculare, sau dacă iei prea multe calorii din grăsimi. Însă pentru a ști care sunt numerele tale, trebuie să ști de câți macronutrienți ai nevoie zilnic.

Poți găsi pe anumite siteuri diferite calculatoare în care introduci date (înălțime, greutate, nivel de activitate, procentaj de grăsime corporală etc), acestea estimându-ți numărul de macronutrienți de care ai nevoie. Însă dacă vrei o formulă simplă, folosește-te de tabelul următor.

Proteine:
2,5 g/kg masă corporală
Grăsimi:
1,3 g/kg masă corporală
Carbohidrați:
După ce ai atins cantitatea recomandată de proteine și grăsimi, restul caloriilor ar trebui să provină doar din carbohidrați.

După ce ai obținut numărul de macronutrienți pe care trebuie să îi consumi zilnic, poți începe să împarți proteinele, carbohidrații și grăsimile pe 5-6 mese.

Numărul de carbohidrați poate să varieze. Dacă ai o zi foarte activă din punct de vedere fizic, poți alege un număr mai mare față de o zi petrecută la birou sau la calculator.

4. Echilibrează-ți viața 

Toate acestea fiind spuse, la sfârșitul zilei tot o viață ai. Nu te poți abține de la toate plăcerile oferite sub forma mâncării fast-food, a ciocolatei sau a altor bunătăți considerate nesănătoase și dense caloric. De aceea, trebuie să încalci regulile din când în când, mai ales în timpul sărbătorilor sau a zilelor de naștere.

Mănânci mai Mult și Slăbești Sănătos
Mănânci mai Mult și Slăbești Sănătos

Acest lucru te poate ajuta să slăbești. Dacă îți permiți să mănânci ceva nesănătos din când în când, nu vei fi tentat să te îndopi cu porcării după 3 săptămâni de dietă intensă. Însă nu trebuie să exagerezi. O pizza cu băieții sau un desert nu te vor afecta prea mult, însă o zi întreagă în care mănânci doar alimente dense caloric precum ciocolata îți va distruge tot ceea ce ai construit. Așa că, ține-te în frâu.

5. Suplimentează corect 

Ultimul pas este alegerea suplimentelor. De ce? Pentru că nu este atât de ușor să consumi 200 g de proteine zilnic doar din alimente și pentru că suplimentele corecte îți pot grăbi rezultatele.

Cum alegi suplimentele corecte? Ei bine nu este deloc complicat. Nu am să intru în detalii aici, deoarece am scris un articol întreg pe acest subiect aici. 

Însă, sunt două suplimente ce sunt absolut necesare pentru pierderea în greutate și creșterea masei musculare. Acestea sunt pudra proteică și multivitaminele. 

Mănânci mai Mult și Slăbești Sănătos
Suplimente de calitate la preț bun de la MyProtein
  • Pudra Proteică – O pudră proteică de calitate îți va asigura necesarul zilnic de proteine. În plus, cu ajutorul acesteia poți face shake-uri proteice ce te ajută să slăbești. 
  • Multivitaminele – Probabil nu te așteptai la așa ceva pe listă, când ai atâtea suplimente ce promit să îți mărească metabolismul. Ei bine, multivitaminele sunt la baza unui corp puternic și sănătos. Degeaba ești slab dacă nu ești și sănătos.

P.S: Folosește codurile de mai jos pentru a obține o reducere pe MyProtein România:

STAIINFORMA – 20% Reducere la orice comandă 

După ce vei pune în aplicare acești 5 pași simpli, vei vedea cum corpul tău începe să se schimbe.

Baftă, și nu uita: Stai în Formă! 

About the Author Andrei Marius

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine.

De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet.

Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

Te-a ajutat acest articol?

Aruncă un ochi și aici:

>