Vrei să slăbești? Ce trebuie să faci înainte…

Andrei Marius // martie 28 // 0 Comments

Pentru mulți oameni, numai gândul că ar trebui să-și măsoare și cântărească fiecare masă îi descurajează din a urma o dietă. Toată munca și dedicația necesară urmării unui plan alimentar strict te împiedică să începi – și știi asta dacă ai încercat vreo dietă până acum. De aceea dacă vrei să slăbești, trebuie să faci un lucru foarte important înainte să începi orice dietă!

Ai încercat vreodată să urmezi o dietă?

Dacă ai probleme cu greutatea sau doar ai câteva kilograme de care ai vrea să scapi pentru a arăta exact cum ți-ai dori, sigur ai făcut-o.

Ți-ai spus eu de azi renunț la zahăr, încep să mănânc mai multă salată, orez,  piept de pui, legume! Mă pun la dietă. Gata! 

Cât de bine a mers?

Dacă citești aceste rânduri sunt aproape sigur că ai dat cu bățu-n baltă, ți-ai băgat ceva în dietă și te-ai pus iar în coadă la KFC sau la McDonalds după ce ai ajuns să urăști salata…

Însă dacă vrei să începi o dietă, un plan alimentar sau doar să ți faci puțină ordine în alimentația ta pentru a slăbi trebuie să faci un lucru înainte.

Dacă vrei să slăbești, înainte să începi orice dietă sau să faci vreo modificare,începe să notezi exact ce mănânci și cât mănânci într-o zi normală. 

Sună simplu, dar e al naibii de eficient.

E bine să o faci măcar pentru o zi.

Dar cel mai eficient este să o faci pentru măcar o săptămână.

Fără să schimbi nimic din alimentația ta. Doar mănânci și notezi.

Am mâncat atât din x. 

De ce e atât de eficient să faci asta dacă vrei să slăbești

Sună prea simplu pentru a avea rezultate, dar sunt multe motive pentru care chiar ajută.

1. Te face conștient de cât mănânci din anumite alimente

Diferența dintre o pătrățică de ciocolată și una întreagă este porția. Poate păre nesemnificativ când ești la masă cu familia sau cu prietenii și alegi să te bucuri de un desert. Dar să treci de la o felie de plăcintă sau tort, de la un biscuite sau o pătrățică de ciocolată la jumătate de plăcintă sau tort, un pachet întreg de biscuiți, o ciocolată întreagă e foarte ușor…

Și asta nu se rezumă doar la dulciuri.

Vrei să slăbești? Ce să faci înainte
Vrei să slăbești? Ce să faci înainte

Chiar și alimentele ce sunt sănătoase precum semințele, nucile sau alunele îți pot distruge dieta dacă nu știi cât mănânci din ele. De la 30 g de alune, ce îți încapă lejer în palmă la 100 g e o trecere foarte ușoară. Însă așa ajungi să triplezi numărul de calorii de la 130-150 kcal la 4-500 kcal! Asta e aproape cât încă o masă întreagă din piept de pui și legume…

La fel e pentru cartofii prăjiți, carnea grasă sau gătită în ulei, mesele în oraș și tot așa.

Notează tot, notează cât mănânci și astfel îți vei da seama unde exagerezi. 

2. Te ajută să găsești alimente ce-ți bagă bețe-n roate

Chiar zilele trecute am terminat un plan alimentar pentru un client ce avea probleme cu slăbitul.

L-am întrebat cum arăta alimentația lui, ce alimente preferate avea, pe la ce oră avea mesele și alte întrebări pentru a-mi face o idee generală și a crea un plan cât mai eficient. Este parte a serviciului de online coaching. Însă am fost surprins când a început să-mi detalieze alimentația lui…

Tipul iubea pieptul de pui și legumele mexicane, își bea zilnic shake-ul proteic, nu gătea cu mult ulei niciodată și avea cam la 1-2 săptămâni un cheat meal la fastfood. Nimic ieșit din comun. Însă apoi aruncă bomba, sub forma unei mici precizări date de el…

„Da, mănânc sănătos, zic eu. Cred că problema ar mai fi că beau cam 2 l de cola pe zi, uneori și mai mult. Oare mă afectează?”

În astfel de momente mă întreb dacă toate articolele pe care le-am scris pe blog în ultimii 3-4 ani sunt degeaba. Dacă oamenii chiar ascultă sau sunt conștienți de acțiunile lor zilnice.

Normal că îl afectează!

E vorba de aproape 1.000 kcal pe zi în plus doar din suc! Sunt calorii goale, fără valoare nutrițională. Doar zahăr.

Și nu e vorba doar despre suc.

Vrei să slăbești? Ce să faci înainte
Vrei să slăbești? Ce să faci înainte

De la zahărul pe care-l pui în cafea la berile pe care le bei seara. Toate au o groază de calorii pe care nici nu le simți!  O bere are în medie 200 kcal, ai băut 3 și s-a zis cu deficitul tău pe ziua respectivă. Nu e de mirare că nu slăbești chiar dacă mănânci piept de pui la fiecare masă și ovăz la micul dejun… 

Notează tot ce mănânci, notează cât, notează când și notează și cei bei pe parcursul zilei. 

Vei rămâne surprins la câte calorii ascunse ai în diferite gustări sau băuturi ce par normale.

3. Studiile susțin metoda

În caz că ești Toma Necredinciosul și ai nevoie de dovezi solide, există și studii pe tema aceasta.

Un studiu făcut pe 1.700 de persoane, publicat de Kaiser Permanente Institute a ajuns la concluzia că cel mai mare impact asupra numărului de calorii consumat zilnic l-a avut un jurnal alimentar. Oamenii ce au ținut evidența meselor și a porților pe care le consumau au văzut o schimbare totală.

Acesta spune în felul următor:

“It seems that the simple act of writing down what you eat encourages people to consume fewer calories,” – Jack Hollis, Ph.D

Astfel simplul act al notatului meselor și băuturilor pe care le consumi te ajută să mănânci mai puțin.

Dacă vrei să slăbești notează tot. Absolut tot ce mănânci, bei sau chiar ronțăi.

Cum să notezi ce mănânci

Acum că ești convins că trebuie să notezi ce mănânci și bei într-o zi, trebuie să stabilești cum o vei face. 

Din start îți spun să nu folosești aplicații precum MyFitnessPal. Acestea îți cer să cântărești alimentele și să te chinui mereu cu gramajul.

Notatul alimentelor nu se rezumă la gramaj. Se rezumă la porții.

Vrei să slăbești? Ce să faci înainte
Vrei să slăbești? Ce să faci înainte

Folosește un carnețel. Folosește aplicația de Notițe de pe smartphone sau pur și simplu o foaie pe care o cari cu tine. Orice îți vine mai ușor.

Și îți scrii efectiv așa:

Miercuri, masa a 2-a, piept de pui la tigaie, bucată mare, cartofi fierți, un sfert de farfurie și un pumn de alune de pădure. O cola la doză.

Nu te complici. Ziua, masa, alimentele și gustarea/băuturile.

Ce să NU faci: nu îți nota din timp ceea ce crezi că o să mănânci. În mintea ta poate vrei să ai o masă ideală, dar nu trebuie să te minți singur. Cel mai probabil masa pe care o vei avea în realitate va fi mult mai diferită decât ceea ce ți-ai propus.

Poate prietena ta a făcut o prăjitură de casă sau te-ai gândit că meriți o bere sau un pahar de vin după ziua lungă de muncă. De aceea trebuie să notezi după ce ai avut masa, după ce ai mâncat.

În concluzie, notează ceea ce mănânci într-o zi, într-o săptămână înainte de a începe orice dietă sau de a face orice schimbare în alimentația ta.

Vei descoperi astfel că dacă vrei să slăbești e nevoie să schimbi anumite obiceiuri sau să elimini anumite tentații ce ajung să-ți distrugă întreaga dietă.

Sper că te-au ajutat aceste cuvinte și că vei fii mai conștient de ceea ce mănânci.

Te salut și nu uita,

Stai în Formă! 

Mesaj de la autor - Andrei Marius

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine. De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet. Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

Te-a ajutat acest articol ?  🤔  

Uite mai multe postări ce te vor ajuta să te antrenezi mai eficient:

>