Umbli de o vreme la sala dar nu vezi rezultate? E timpul sa schimbam asta.
Pentru a trece de aceasta perioada de stagnare a cresterii masei musculare, prin care toată lumea trece la un anumit moment, trebuie sa schimbi felul in care te antrenezi, trebuie sa faci muschiul confuz si sa il stimulezi pentru a se readapta si a creste.
Mai jos ti-am scris 3 sfaturi practice care te vor ajuta sa vezi rezultate rapid, deoarece acestea vor schimba felul in care te antrenezi:
Creste timpul sub tensiune!
Probabil nu sti la ce ma refer, dar am sa iti explic. Timpul sub tensiune este timpul in care muschiul este incordat pe perioada unei repetari. Este timpul necesar pentru a muta greutatea din punctul A in punctul B, asta constituind o repetare. Cu cat timpul este mai ridicat cu atat mai multa tensiune va fi in muschi. Cu cat este mai multa tensiune in muschi cu atat muschiul va fi mai deteriorat fiind fortat sa se vindece devenind mai puternic si mai mare. Simplu nu?
Dar cate repetari ar trebui sa faci intr-un set?
Sa iti explic:
- Greutatile mari pentru tine cu care poti face maxim 1,2,3 sau 4 repetari maxim sunt pentru dezvoltarea fortei;
- Greutatile mai usoare pentru tine cu care faci peste 12-15 repetari sunt pentru cresterea rezistentei;
- Iar cele cu care faci maxim 10-12 repetari sunt pentru crestere in masa musculara; ca sa obtii un efect si mai bun creste timpul sub tensiune controland greutatea si facand o pauza de aproximativ 1 secunda cand ajungi de la punctul A la punctul B, apoi coboara greutatea incet si repeta pana termini setul.
Fa muschiul confuz!
Mergand zilnic la sala si facand aceleasi exercitii de fiecare data muschiul se obisnuieste cu acele miscari. De exemplu, daca in fiecare luni lucrezi pieptul si faci 4 seturi de impins cu bara si apoi niste flotari la paralele, dupa cateva saptamani muschiul nu va mai reactiona lafel ca la inceput. Ii va deveni usor sa faca acele miscari.
Gandeste la muschi ca la un copil , cand il duci pentru prima oara la gradina zoologica este foarte entuziasmat si receptiv la factorii din jur fiind uimit de tot ceea ce se intampla. Dar, daca il duci in fiecare saptamana, curand se va plictisi si va deveni o actiune monotona. La fel si muschiul poate la inceput sa reactioneze foarte bine la un tip de antrenament, vazandu-se rezultatele, dar dupa ceva timp el se va adapta, fiind necesara o schimbare.
Ca sa il faci confuz, o data la 2-3 saptamani adauga ceva nou, inlocuieste de exemplu impinsul la bara cu fluturari cu gantera din culcat pentru o contractie mai buna, si ai putea termina cu un pec-deck .
Fereastra anabolica.
Fereastra anabolica reprezinta perioada de timp favorabila cresterii si refacerii muschiilor.S-a dovedit medical faptul ca masa musculara este predispusa procesului anabolic in doua perioade ale zilei: dimineata si dupa antrenament, in restul zilei indivizii fiind sub actiune catabolica.
Dimineata suntem in fereastra anabolica deoarece corpul nostru are nevoie de nutrienti ca sa inceapa ziua in forta.
Dupa antrenament din cauza microfisurilor aparute in muschi, el trebuie sa se refaca rapid intr-o anumita proportie, pentru a putea efectua celalalte activitati din timpul zilei.
Fereastra anabolica dureaza intre 30 de minute si 3 ore.In aceasta perioada trebuie consumate alimente hranitoare cum ar fi:
- bananele (foarte bune dupa antrenament pentru ca sunt bogate in carbohidrati atat cu absorbtie lenta cat si cu una rapida, au o cantitate mai mare de potasiu fata de alte alimente, si ajuta la ridicare nivelului acestuia in organism dupa ce a fost pierdut prin transpiratie);
- un shake proteic;
- o masa copioasa (bogata in proteine, legume si carbohidrati atat complexi cat si simpli) cam la 1 h dupa antrenament.
Acestea au fost cele 3 sfaturi care te vor ajuta sa adaugi masa musculara.
Antrenamentul lui Arnold pentru masa musculara
Incearca-le si spune-mi intr-un comentariu ce rezultate ai obtinut. 😉
Bafta, si nu uita: Stai în Formă!