Cum să Crești Masă Musculară la Buget

Andrei Marius // iunie 28 // 0 Comments

Fitness-ul și stilul de viață sănătos pot părea pentru mulți un moft, dar nu trebuie să fie! În acest articol am să îți arăt cum să fii în formă la buget: cum să mănânci sănătos la buget și cum să te antrenezi când nu ai bani pentru un abonament la sală. 

În această lume ce te face să crezi că ai nevoie de cele mai noi produse și cele mai sofisticate echipamente pentru a arăta bine, mulți tineri sunt descurajați de alegerea unui stil de viață sănătos.

Mâncatul, socializarea, antrenamentele, chiar și somnul par să îți ceară să cumperi ceva ce te va ajuta să faci asta mai bine.

”Trebuie să alergi? Cum poți face asta fără ultima pereche de papuci sport Nike pe care i-ai văzut ieri pe Facebook?”

”Trebuie să mergi la sală? Cum să faci asta fără un echipament complet, ca cel de pe modelul de fitness pe care l-ai văzut pe Facebook?”

Industria fitness-ului nu este singura ce suferă de acest defect. Chiar dacă cumpărarea unor produse te poate ajuta în îndeplinirea scopurilor tale, multă lume este paralizată deoarece se gândesc că nu pot începe fără a avea un anumit aliment, un produs, o pastilă sau un echipament.

Sănătatea ta ar trebui să fie cu siguranță o investiție, dar asta nu înseamnă că trebuie să bagi toți banii în ea. Poți obține un corp bine lucrat și sănătos fără să scoți un leu în plus din portofel, dacă vei urma sfaturile de mai jos.

În continuare vom vorbi despre câteva alegeri deștepte legate de alimentația ta și de metode de antrenare pe care le poți folosi când nu ai bani de un abonament la sală.

Cum să Fii în Formă la Buget 

Cumpără mai sănătos, mănâncă mai puțin

Cum să Fii în Formă la Buget
Alege sănătos – Cum să Fii în Formă la Buget

Este adevărat că mâncarea sănătoasă este de obicei mai scumpă decât cea nesănătoasă. Dar dacă vrei să ai un corp bine lucrat și sănătos, va trebui să faci câteva alegeri deștepte.

Nu-ți mai umple coșul de cumpărături cu pungi de chips-uri și Coca-cola. Acestea nu au destui nutrienți pentru a-ți susține creșterea masei musculare sau pentru a te ajuta să slăbești. Dimpotrivă.

Chiar dacă va trebuie să cumperi alte mâncăruri, asta nu înseamnă că va trebui să cheltui mai mulți bani.

Îți sugerez să-ți menții bugetul de cumpărături și să înlocuiești tot ce este nesănătos. Uită-te după oferte. Uneori poți găsi promoții ce îți oferă două pachete de carne la prețul unuia.

Unele alimente sănătoase pot fi foarte ieftine. Orezul și fasolea sunt ieftine, la fel ca fulgii de ovăz, bananele și ouăle.

Uite câteva idei ce merită încercate
Legume:
  • Alege spanacul.
  • Alege cartofii.
  • Alege morcovii.
  • Alege legumele de sezon.

Deasemenea, uită-te prin zonă după o piață unde se vând produse de la țară. Poți găsi prețuri incredibil de mici acolo, în timp ce obții alimente de calitate.

Cum să Fii în Formă la Buget
Fructe și legume – Cum să Fii în Formă la Buget
Proteine: 
  • Alege carnea: nu trebuie să cumperi doar piept de pui dezosat pentru a pune masă musculară. Încearcă și alte opțiuni mai ieftine cum ar fi pulpele de pui sau carnea de vită. Aproape mereu poți găsi o ofertă bună într-un supermarket.
  • Alege ouăle
  • Alege peștele la conservă
  • Alege legume bogate în proteine precum fasolea, lintele și soia. Când cumperi aceste legume în cantității mai mari poți obține prețuri incredibil de mici în comparație cu valoare nutrițională.
Fructe: 
Cum să Fii în Formă la Buget
Banane – Cum să Fii în Formă la Buget

Află cum poți reduce costurile 

Da, abonamentul la sală poate fi destul de scump în unele orașe. Dar dacă ai mai multe săli de fitness prin zonă, inspectează-le și vezi ce prețuri au. Unele săli mai mici pot avea abonamente foarte ieftine, începând chiar și de la 50 de lei/ lună.

Dacă chiar nu îți poți permite un abonament la sală, încearcă să te antrenezi altfel. Dacă stai aproape de un parc ce are câteva bare de tracțiuni, poți să mergi să te antrenezi acolo singur sau cu prietenii.

Dacă ai cunoștințe sau colegi ce au câteva echipamente de antrenament acasă, întreabă-i dacă te poți antrena cu ei, sau dacă nu folosesc echipamentul, împrumută-l.

O altă investiție deșteaptă ar fi câteva echipamente de bază, cum ar fi o pereche de gantere ajustabile și o bară de tracțiuni ce se poate monta pe ușă. Cam atât ai nevoie pentru a-ți antrena tot corpul.

Un alt avantaj al echipamentului cumpărat este că te poți antrena oricând. Dacă ai puțină imaginație și cauți și articole cu exerciții pe blog, sunt sigur că îți vei dezvolta masa musculară și vei slăbi câteva kilograme acasă.

Antrenează-te acasă 

Cea mai bună metodă de a te antrena acasă sunt exercițiile cu greutatea corpului. Nu numai că nu vei avea nevoie de mult echipament pentru a face asta, dar poți obține și rezultate excelente.

Cum să Fii în Formă la Buget
Antrenează-te acasă – Cum să Fii în Formă la Buget

Mușchiul tău nu face diferența dintre împinsul din culcat cu haltera și o flotare cu o geantă pe spate. Caută exerciții ce folosesc doar greutatea corpului, și începe să te antrenezi în propria sufragerie.

Dacă stai mult timp la calculator, poți face o mică șmecherie.  Odată la 30-40 de minute, ridică-te de pe scaun și fă flotări sau genuflexiuni până la eșec. În timp o să-ți dezvolți forța și masa musculară fără a da banii pe un abonament la sală.

Vezi aici câteva exerciții pentru masă musculară pe care le poți face acasă, și aici un top cu 15 cele mai bune exerciții cu greutatea corpului.

I-ați suplimentele din alimente 

Cum să Fii în Formă la Buget
Alimente bogate în proteine – Cum să Fii în Formă la Buget

Cine spune că trebuie să iei o pudră proteică pentru a avea destule proteine? Chiar dacă poți deschide un topic încins când vorbești de cele mai bune surse de proteine, în final proteina este proteină.

Unii oameni preferă să bea un shake proteic, alții să mănânce o pulpă de pui, iar alții ambele.

Acestea fiind spuse, rutina de antrenament și nutriția sunt complet personale. Tu alegi dacă investești într-o pudră proteică de calitate sau dacă preferi o omletă.

Trebui să-ți planifici alimentația din timp. Să stabilești de unde o să-ți iei proteinele și cât ești dispus să cheltui pentru ele. Dacă un shake proteic îți poate salva ceva bănuți pentru că nu va trebui să iei atât de multă carne, atunci cumpără-ți o pudră proteică.

Un lucru important de știut când vrei să faci cumpărături la buget este numărul de proteine de care ai nevoie zilnic. Astfel poți estima câte alimente trebuie să cumperi și ce surse de proteine vei alege.

Pentru a determina numărul corect de proteine de care ai nevoie folosește formula asta de calcul:

1,8 g de proteine X greutatea corporală (kg) = numărul de proteine de care ai nevoie zilnic

 

După ce ai aflat acest număr, împarte-l la numărul de mese pe care le ai pe zi și vei obține numărul de proteine pe care trebuie să le consumi la o masă.

Stabilește-ți nevoile 

NU ai nevoie de o pereche nouă de Nike și de un smartwatch ce îți măsoară numărul de pași pentru a fii în formă.Cum să Fii în Formă la Buget

Chiar dacă este amuzant să ai un nou accesoriu cu care te poți mândri, asta nu înseamnă că este și necesar. Adevărul este că, tot ce ai nevoie pentru a te antrena corect este un tricou, o pereche de pantaloni de sport/scurți și o pereche de adidași pe care o ai deja.

Același lucru poate fi spus și despre suplimente. Suplimentele pot fi scumpe.

Dacă ești la început nu ai nevoie de creatină, de aminoacizi sau de un pre-workout. Câteva multivitamine o să fie perfecte pentru a te menține sănătos.

Dacă ești confuz când vine vorba de aceste suplimente, vezi aici un articol în care intru în detaliu.

În concluzie, cheltuie banii doar pe strictul necesar pentru a putea investi ce rămâne în alimentație și un abonament la sală.

Fă alegeri deștepte pentru portofelul și corpul tău 

Cum să Fii în Formă la Buget
Nu folosi taxiul – Cum să Fii în Formă la Buget

Cine putea să creadă că un stil de viață sănătos îți poate proteja portofelul?

Dacă până acum foloseai un taxi pentru a ajunge la școală, schimbă-ți rutina. Aleargă, mergi pe jos, ia o bicicletă sau folosește un skateboard pentru a ajunge la școală. Fii inventiv și distrează-te!

Dacă trebuie să mergi până la supermarket, du-te pe jos. I-ați o pereche de căști sau un prieten și economisește câțiva bănuți. În plus, vei face și ceva mișcare și te vei obișnui cu un stil de viață activ.

Poți tăia și din „păcate”, cum ar fii fumatul, dulciurile și sucul. Sunt sigur că știi deja ce rezultate îți aduc aceste obiceiuri, dacă nu mă crezi, uită-te în oglindă.

Acum știi cum să fii în formă la buget, cum să mănânci sănătos la buget și cum să te antrenezi dacă nu ai bani de sală.

Ai alte sugestii ce te-ar putea ajuta să salvezi bani? Știi alte metode ce te pot pune în formă când ești la buget? Le aștept în secțiunea de comentarii!

Baftă, și nu uita: Stai în Formă! 

About the Author Andrei Marius

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine.

De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet.

Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

Te-a ajutat acest articol?

Aruncă un ochi și aici:

>