Cele 3 tipuri somatice: ectomorf, mezomorf si endomorf

Andrei Marius // iulie 7 // 0 Comments

Cu totii stim cum aratam: scunzi, inalti, slabi, grasi etc. Dar chiar sti cum se numeste tipul tau de corp ?

Ei daca nu ai aflat pana acum, mai jos sunt cele 3 tipuri somatice: ectomorf, mezomorf si endomorf. Sa sti ca s-ar putea sa nu te incadrezi in totalitate in un anumit tip, dar macar o sa ai idee de caracteristiciile lui:

ectomorf

Ectomorful

  • Acestia sunt slabi, inalti cu oase subtiri si principala lor problema este punerea in greutate, atat masa musculara cat si grasime deoarece au un metabolism rapid. Acestia mai sunt numiti si „hardgaineri” datorita acestor caracteristici.
  • Cand vine vorba de alimentatie, ectomorful nu are probleme, poate manca aproape orice fara a se ingrijora ca se va ingrasa datorita metabolismului ridicat.
  • In cazul in care doreste sa puna masa musculara sau grasime (tesut adipost) va avea nevoie de un raport caloric mai ridicat, insotit de proteine si carbohidrati.

Mezomorful

  • Este cel cu inclinatie atletica, masa musculara bine definita, oase mari, spate lat si talie ingusta. Acesta pune usor masa musculara si se ingrasa lafel de usor. Are o inaltime medie, un metabolism normal si o forta care se dezvolta usor.
  • La capitolul alimentatie nu e la fel de norocos ca si ectomorful, trebuie sa aiba grija ce mananca, pentru ca se poate ingrasa usor mai ales la o varsta mai inaintata, cand metabolismul incetineste.
  • Cum la punerea de masa musculara sau grasime nu va avea probleme nu ii trebuie un program special de antrenament sau o dieta stricta, el trebuie totusi sa faca cardio saptamanal pentru a-si mentine nivelul de grasime corporal scazut.

Endomorful

  • Este opusul ectomorfului, e mai scund, se ingrasa foarte usor, este solid , are maini si picioare groase, un metabolism lent, pune masa musculara si grasime rapid,  scapa greu de stratul adipos (grasime) si este necesara multa munca pentru a avea muschii definiti.
  • Trebuie sa aiba grija la numarul de calorii pe care le consuma, din cauza metabolismului foarte lent.
  • Principalul lui aliat sunt exercitiile cardiovasculare (cardio) pentru a scade nivel de grasime corporal.

Sper ca te-am lamurit, si ca ti-ai dat seama in ce categorie te incadrezi.

Bafta, si nu uita: Stai în Formă! 

About the Author Andrei Marius

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine.

De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet.

Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

Te-a ajutat acest articol?

Aruncă un ochi și aici:

>