În primul rând trebuie să facem clar un lucru: grăsimile sunt bune. Da, ai citit bine, chiar sunt bune și sunt la fel de necesare pentru organism ca și proteinele de exemplu.Problema apare atunci când consumăm prea puține grăsimi nesaturate și prea multe grăsimi saturate.
Grăsimile se împart în mai multe categorii, cele mai importante sunt însă grăsimile saturate și cele nesaturate:
Grăsimile saturate
Nu sunt cele mai sănătoase, dar avem nevoie de ele și sunt grăsimile pe care nu le putem evita.Ele sunt găsite în grăsimea animală, adică la carnea de porc sau vită și în margarină sau unt.
Dacă acest tip de grăsimi este consumat într-o cantitate prea mare apar probleme, probleme grave cum ar fi bolile de inimă și creșterea colesterolului rău.De aceea majoritatea consideră grăsimile rele, evitându-le pe toate, inclusiv pe cele nesaturate.
Grăsimile nesaturate
Sunt cele pe care trebuie să le consumi mai des în comparație cu cele saturate, deoarece au câteva efecte curios de benefice asupra corpului tău.Aceste grăsimi se împart în două categorii: mononesaturate și polinesaturate, fiecare tip găsindu-se în diferite alimente și având beneficii la fel de importante.
Grăsimile mononesaturate
Unul dintre beneficiile consumului acestor grăsimi este acela de a scade nivelul colesterolului rău (LDL), previn bolile de inimă și scad riscul unui accident vascular cerebral.
Alimentele în care găsim acest tip de grăsimi:
Grăsimile polinesaturate
Acest tip de grăsimi sunt cele cunoscute ca Omega-3 și Omega-6 și în ciuda beneficiilor aduse, ele nu sunt produse de corpul nostru și trebuie luate din alte surse.
Grăsimile omega-3 ajută la scăderea presiunii sângelui, prevenirea bolilor de inimă și scăderea nivelului trigliceridelor din sânge.Se găsesc în alimente precum:
Cât trebuie consumat?
Chiar dacă acizii grași omega-3 proveniți din pește sunt mai benefici decât cei proveniți din plante, institutul The Heart Foundation recomandă pentru adulți 500 mg omega-3/zi pentru prevenirea bolilor de inimă și 1000 mg /zi pentru cei care suferă de astfel de boli, deoarece uleiul de pește conține în cantități mici și mercur.
Grăsimile omega-6, la fel ca și cele omega-3, reduc riscul apariției bolilor de inimă.Acestea sunt mai ușor de introdus în alimentația românului deoarece se găsesc în;
- semințe de floarea soarelui 🙂
- uleiul de floarea soarelui
- nuci
- fistic
- alune
- soia
În concluzie nu contează neapărat ce grăsimi consumi ci în ce cantități. Atâta timp cât grăsimile nesaturate sunt prioritatea ta nu ai motive de îngrijorare.
Sper că te-am lămurit și nu uita: Stai în Formă!