Ai putea fii precum majoritatea persoanelor și să-ți petreci restul zilelor de mers la sală făcând aceleași exerciții de bază, urmând același antrenament și folosind aceleași tehnici. Însă îți garantez un lucru, nu vei obține rezultatele la care te aștepți.
Dacă vrei să îți crești masa musculară și să-ți dezvolți fizicul va trebui să progresezi, va trebui să înveți mereu lucruri noi și să pui în aplicare lecții precum cele despre care îți voi vorbi astăzi.
Dacă vei face acest lucru te asigur că vei începe să vezi schimbări.
Fără alte introduceri, uite cele 3 lecții pe care fiecare pasionat de fitness ar trebui să le știe.
1. Adaugă volum și schimbă unghiurile
Când ești începător în general trebuie să faci 2-3 exerciții de bază pentru fiecare grupă musculară. Asta este recomandat pentru a învăța mișcările și pentru a-ți coordona corpul și mușchii într-un mod corect.
Aceasta este o strategie bună, cel puțin pentru primele 2-3 săptămâni de sală.
După ce ai făcut aceleași mișcări timp de câteva săptămâni corpul tău s-a adaptat și a învățat mișcarea. De aceea mușchiul nu va mai răspunde stimulului provenit din acel antrenament și nu se va mai dezvolta.
De aceea când treci de la stadiul de amator-începător la cel de experimentat trebuie să faci câteva lucruri pentru a continua stimularea creșterii masei musculare.
Aici se blochează peste jumătate dintre persoanele care se apucă de sală.
Stau pentru săptămâni bune și continuă să facă aceleași mișcări pe care le făceau în primele zile de antrenament, însă nu văd rezultate.
Apoi se descurajează, încep să arate cu degetul spre cei cu rezultate și spun „Uite-l și pe ăla, plin cu prafuri, normal că are rezultate..”
Pentru a continua să stimulezi mușchiul trebuie să faci două lucruri: să adaugi 1-2 exerciții noi și să schimbi unghiul sub care lucrezi mușchiul respectiv.
Sună mai dificil decât este.
Împarte-ți zilele de antrenament pentru a lucra câteva grupe musculare ce fac mișcare împreună cum ar fi pieptul cu tricepșii și umerii, spatele cu bicepșii și picioarele cu abdomenul. Apoi fă câte 3-4 exerciții pentru fiecare grupă musculară și la fiecare antrenament încearcă noi mișcări și noi unghiuri. Poți face asta căutând articolele de antrenament de pe blog sau experimentând singur.
2. Găsește variații pentru exercițiile tale preferate
Cu toții avem exerciții pe care iubim să le facem și exerciții ce ne fac părul de pe ceafă să se ridice când auzim de ele.
Poate am exagerat puțin dar ideea este aceeași, nu toate exercițiile îți plac în aceeași măsură.
Trebui să iei acele exerciții ce îți plac foarte mult și să găsești variații ce le poți face.
De ce?
Pentru că nu poți continua să faci același exercițiu la fiecare antrenament, mușchii se vor adapta și nu vor mai răspunde.
De exemplu, poate ai o pasiune pentru flexiile cu bara Z și ai început să faci această mișcare la fiecare antrenament. Chiar dacă la început îți aduce rezultate va trebui să faci și alte exerciții pentru a stimula mușchiul în moduri diferite.
În schimbul flexiilor cu bara Z poți face flexii duble cu ganterele ce îți oferă o libertate de mișcare mai mare și te ajută să îți dezvolți și brațul mai slab.
O altă variație a flexiilor cu bara Z sunt flexiile la scripete cu atașamentul cu bară Z. Mișcare este foarte asemănătoare dar tensiunea sub care este pus mușchiul este diferită, lucru ce va duce la stimularea creșterii masei musculare.
Sper că ai prins ideea.
Trebuie să schimbi rezistența sau tipul de mișcare al unui exercițiu pentru a-ți continua stimularea creșterii masei musculare.
3. Continuă să te depășești
Ultima lecție pe care trebuie să o știi este și cea mai importantă.
De fapt, este atât de importantă încât dacă o vei putea întipări în antrenamentele tale vei ajunge să vezi rezultate incredibile.
Regula este simplă: totul se rezumă la autodepășire.
Ce înseamnă autodepășirea?
Înseamnă să mai dai ceva din tine chiar și când nu mai poți.
Poate faci o serie cu o greutate mai mare și ai ajuns la a 10-a repetare. Ești complet transpirat și simți că urmează să scapi greutatea așa că te gândești că este timpul să renunți și să termini seria. Însă pentru a te autodepăși trebuie să mai tragi de tine pentru 1-2 repetări. Chiar dacă le vei face cu o formă greșită, ai lucrat mușchiul dincolo de punctul lui de eșec și astfel îl vei stimula mult mai bine.
Nu rămâne niciodată blocat.
Trebuie să progresezi mereu.
Crește greutățile cu care te antrenezi, adaugă exerciții noi în rutina ta și scapă de cele cu care te-ai obișnuit. Fii creativ și în același timp caută informații ce te vor ajuta să îți faci antrenamente mai eficiente.
Acestea au fost cele 3 lecții pe care trebuie să le știi dacă îți place fitnessul și antrenamentul cu greutăți.
Dacă ai întrebări pune-le mai jos în secțiunea de comentarii și am să încerc să-ți răspund într-un timp cât mai scurt.
Baftă, și până data viitoare, Stai în Formă!