6 Mituri din Fitness ce te-ar putea ține pe loc

Andrei Marius // aprilie 11 // 0 Comments

Aceste 6 mituri din fitness au contribuit la stagnarea multor începători motivați sau chiar și a unor culturiști avansați. Treci de aceste credințe false din fitness și vei deveni o persoană mai înțeleaptă și mai puternică decât restul lumii.

Fitness-ul are propria carte cu „povești”. Sunt sigur că ai auzit de unele, cum ar fi „metoda sigură de a-ți sculpta abdomenul cu 1000 de crunch-uri pe zi” sau „băiatul căruia i-au căzut picioarele după un set de genuflexiuni cu haltera”.

Prea mulți dintre noi ne-am lăsat conduși de aceste idei ce sunt concepute de cei din jur cu simplul scop de a ne induce în eroare. Însă a venit vremea să afli adevărul și să începi să vezi în sfârșit rezultate concrete!

Cele 6 mituri din fitness ce te-au ținut pe loc

1. Crunch-urile sunt absolut necesare pentru un abdomen plat

Mituri din Fitness - ce NU trebuie să faci
Mituri din Fitness – ce NU trebuie să faci

Te înțeleg: crunch-urile ard atât de mult când le faci încât pur și simplu trebuie să facă ceva minuni cu abdomenul tău, nu? Greșit! Chiar și cele mai bune și mai recomandate exerciții pentru abdomen nu fac altceva decât să întărească mușchii abdominali. Asta nu înseamnă că crunch-urile nu sunt eficiente, însă această eficiență depinde de scopul pentru care te antrenezi.

Ascultă, cu toții avem „pătrățele”, indiferent de nivelul de grăsime corporală pe care îl avem. Chiar și un om gras ce cântărește 100 kg le are, singura problemă este că acestea stau ascunse sub un strat de grăsime, și indiferent cât de multe crunch-uri ai face, ele nu se vor vedea decât dacă scapi de toată grăsimea abdominală.

Singura cale de a obține „pătrățele” este să urmezi un plan de antrenament corect și să ai o dietă sănătoasă. Doar astfel vei scăpa de grăsime și vei face acei mușchi abdominali vizibili.

Ai înțeles? Abordarea generală a problemei este mult mai importantă decât orice mic detaliu al ei. Începe cu baza piramidei musculare, cu lucrurile fundamentalele, iar mai încolo, după ce începi să vezi câteva rezultate, poți să te îngrijorezi de lucruri mărunte cum ar fi câte crunch-uri ar trebui să faci pe zi.

În plus, crunch-urile nu sunt singurul exercițiu ce lucrează mușchii abdominali. Sunt multe alte exerciții ce implică și mușchii abdominali:

  • Ridicări de picioare
  • Genuflexiuni frontale (cu bara în față)
  • Răsuciri de trunchi
  • Poziția L
  • Mountain Climbers
  • Planks

2. Pentru a slăbi puțin ai nevoie de o groază de cardio

Mituri din Fitness - ce NU trebuie să faci
Mituri din Fitness – ce NU trebuie să faci

Exercițiile cardio cu o intensitate scăzută sau ridicată sunt minunate pentru corpul tău. Însă dacă vrei să slăbești și te gândești că o să trebuiască să alergi 2-3 h zilnic atunci s-ar putea să fi pe drumul greșit.

O persoană normală ce vrea să scape de câteva kilograme în plus are nevoie doar de o dietă curată și sănătoasă și de un antrenament cu greutăți de 3-4 ori pe săptămână. Dacă vrei să faci cardio nu trebuie să exagerezi, 2-3 antrenamente cardio pe săptămână de aproximativ 30 de minute fiecare sunt suficiente. Nu trebuie să începi drumul spre un corp mai sănătos și mai atractiv cu gândul că o să trebuiască să petreci ore întregi în sală sau în aer liber făcând exerciții cardio.

Deci indiferent dacă ești la început sau ești puțin mai avansat, nu uita: mai puține exerciții cardio combinate cu exerciții cu greutăți sunt mult mai eficiente decât ore întregi de cardio. 

3. Trebuie să dispari din viața socială dacă vrei să slăbești

Mituri din Fitness - ce NU trebuie să faci
Mituri din Fitness – ce NU trebuie să faci

Nu este nimic ca încercarea de a-ți transforma fizicul ce te-ar face să vezi mai viața în termeni de „bine” și „rău”. Doar fi atent data viitoare când ești la muncă sau în alt grup social și cineva vine cu o prăjitură sau cu propunerea de a merge la pizza, imediat vei vedea două grupuri: cei care fac parte la acțiune și mănâncă din tort sau sunt de acord să meargă la pizza, și cei care nu.

O mare parte din viața noastră socială se învârte în jurul băuturii și mâncării. Doar gândește-te, să zicem că mergi la film cu prietenii, iar după ce a-ți lămurit la ce film vă veți uita apare și întrebarea „ce luăm de ronțăit?”. Pur și simplu nu putem evita lucrurile de genul, asta doar dacă nu preferi să fi tipul antisocial ce nu iese niciodată cu prietenii.

Vrei prăjitura, dar vrei și un corp în formă. Ce alegere ar trebui să faci? Dacă chiar vrei să te bucuri atât de o ieșire cu prietenii cât și de un fizic atrăgător, poți alege calea de mijloc: vei mânca prăjitura, dar doar o bucățică, vei ieși la film, dar în loc de o Coca-Cola îți vei lua o apă și în loc de popcorn poate câteva fructe uscate sau alune.

Ieși cu prietenii și fi sociabil, însă fi pregătit cu câteva gustări sănătoase ce nu îți vor distruge rezultatele pentru care ai muncit din greu în sala de forțe și limitează-te la un singur prilej de plăcere pe săptămână, cum ar fi o pizza.

4. Genuflexiunile cu haltera nu sunt bune pentru genunchii tăi

Mituri din Fitness - ce NU trebuie să faci
Mituri din Fitness – ce NU trebuie să faci

Al patrulea dintre cele șase mituri din fitness este o idee ce i-a speriat pe mulți începători ce se tem că dacă vor pune haltera pe spate și vor face o genuflexiune nu vor mai merge vreodată. Genuflexiunile sunt unul dintre cele mai productive exerciții pentru creșterea puterii și dezvoltarea masei musculare, să nu mai spun de faptul că acestea cresc producția de testosteron.

Genuflexiunile lucrează o multitudine de mușchi, inclusiv cvadricepsul, fesierii, coapsele și chiar și mușchii abdominali împreună cu partea inferioară a spatelui.

Este foarte posibil ca o viață întreagă de stat jos (printre alți factori) să fi redus capacitatea ta de a face o genuflexiune cu o formă bună ce coboară până jos. Genuflexiunile făcute cu o greutate mare înaintea învățării formei corecte a exercițiul pot fi deasemenea un vinovat major. Dar cu răbdare, cunoștințe adecvate și o concentrare pe mobilitate sigur vei stăpânii genuflexiunile și vei evita orice accidentare.

Partea inferioară a mișcării, imediat cum coapsele sunt paralele cu podeaua sau chiar mai jos, este partea genuflexiunii cu cele mai multe beneficii. Însă dacă faci o genuflexiuni completă, ce coboară până jos, trebuie să fi atent la greutățile pe care le alegi.

Mai degrabă începi cu greutatea corporală până când prinzi forma corectă, după care adaugi treptat greutate, decât să pui de la început o greutate mare și să te accidentezi.

5. Aparatele sunt mai sigure decât greutățile libere

Mituri din Fitness - ce NU trebuie să faci
Mituri din Fitness – ce NU trebuie să faci

Datorită faptului că ai acces doar la o anumită mișcare când lucrezi la aparate și nu folosești o greutate liberă cum ar fi o ganteră, ai putea crede că nu te poți accidenta și că aparatele sunt mai sigure decât greutățile libere. Dar este asta oare adevărat?

Răspunsul este un mare „depinde”. Da, sunt cu mult mai puține șanse să îți accidentezi genunchiul în timp ce faci extensii ale picioarelor decât în timpul unei genuflexiuni executate cu o formă proastă și o greutate prea mare. Dar în timp ce tu crezi că te protejezi, defapt crești șansele unei accidentări viitoare pentru că exercițiile la aparate iau o parte din beneficiile aduse de greutățile libere cum ar fi întărirea mușchilor stabilizatori ce te fac la fel de puternic pe cât arăți.

Unicul lucru ce face genuflexiunile atât de dificile – practic, corpul tău fiind nevoit să se stabilizeze pe toată durata mișcării – este și cel ce le face atât de eficiente și benefice. O genuflexiune bine executată îți „educă”grupele de mușchi să lucreze împreună și să fie eficiente, pe când un aparat se axează doar pe o singură grupă de mușchi. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să mai faci exerciții la aparate, trebuie să alternezi între greutăți libere și aparate pentru a-ți șoca mușchiul și a obține atât o creștere în masă cât și în forță.

6. Suplimentele sunt doar pentru punerea masei musculare

Mituri din Fitness - ce NU trebuie să faci
Mituri din Fitness – ce NU trebuie să faci

Aș putea zice că sunt doar două lucruri la fel de clasice în industria fitnessului ca și haltera însăși: sunetul făcut de un tip uriaș în timp ce își agită shake-ul proteic și coperțile de reviste cu un culturist ce se aseamănă cu o bestie.

Cred că cu toții le-am văzut de zeci de ori până acum. Dar, din păcate, oamenii din ziua de azi au început să asocieze shake-ul proteic sau suplimentele precum creatina doar cu persoanele ce practică culturismul și au ca scop principal punerea masei musculare. Însă suplimentele nu te ajută doar să pui mușchi și în niciun caz nu te fac peste noapte o „bestie”.

Suplimentele pot fi înfricoșătoare pentru persoanele ce nu le-au mai încercat, însă ele nu fac decât să te ajute. De exemplu dacă ești maratonist, biciclist sau fotbalist suplimentele pot ajuta la recuperarea dintre antrenamente și pot crește performanțele.

Deci nu trebuie să vezi suplimentele ca și un lucru rău, ele sunt aici doar pentru a te ajuta să devii mai bun în ceea ce faci.

Acestea au fost cele 6 mituri din fitness ce te-ar putea ține pe loc, ai grijă să nu cazi în capcana în care majoritatea oamenilor cad când vine vorba de fitness și nu uita să cauți mereu informații despre un anumit lucru dacă ai dubii sau dacă nu vezi anumite rezultate.

Baftă, și nu uita: Stai în Formă!

About the Author Andrei Marius

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine.

De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet.

Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

Te-a ajutat acest articol?

Aruncă un ochi și aici:

>