Pudra proteică ar trebui să facă parte din provizia fiecărui pasionat de fitness. Dar dacă vrei să duci lucrurile la următorul nivel și să începi să experimentezi noi suplimente, ce alegi? Ce suplimente pot fi luate împreună cu pudra proteică și cum? Astăzi vom discuta despre 4 suplimente ce pot fi combinate cu proteinele pentru a maximiza rezultatele.
O pudră proteică de calitate este cea mai puternică armă din arsenalul unui atlet. Aceasta oferă o sursă de aminoacizi rapidă și ușor de digerat, în timp ce îți oferă o gustare delicioasă și te ajută să îți reconstruiești fibrele musculare deteriorate în timpul antrenamentului. Mai precis, trebuie să ai pudra proteică mereu în topul suplimentelor dacă vrei să crești în masă musculară.
Adăugare unui sau mai multor suplimente în shake-ul proteic poate avea efecte benefice. Dacă folosești suplimentele corecte poți amplifica efectele proteinei, astfel ajutându-te să obții o creștere mai rapidă.
Însă nu toată lumea știe să combine suplimentele. Pentru a obține cele mai bune rezultate, va trebui să ști ce nevoi ai. Va trebui să modelezi combinația de suplimente pe tipul de antrenament pe care îl practici. Iar aici intervine acest articol.
Mai jos ți-am alcătuit o listă cu 4 suplimente pe care te poți baza oricând vrei să adaugi ceva în plus, sau când vrei să îți accelerezi rezultatele.
Dar mai am un mic lucru de notat. Dacă ești la început (primele 2-3 luni de sală) nu ai nevoie de nimic altceva înafară de pudra proteică. Aceste suplimente sunt pentru persoanele ce au cel puțin 6 luni de antrenament. Nu îți vor face rău dacă le iei mai devreme, dar corpul tău încă se obișnuiește cu noul stil de viață. Nu trebui să îl stimulezi încă.
Suplimente ce pot fi Combinate cu Proteinele
1. Creatina – suplimente ce pot fi combinate cu proteinele
La ce te ajută: Îți mărește forța din timpul antrenamentului și performanțele.
Atleții experimentați știu că dacă vor să atingă noi performanțe în antrenamentul lor trebuie să introducă creatina în alimentație. Acest supliment ce îți mărește forța și te ajută să crești în masă musculară a fost testat și retestat, rezultatele indicând un singur lucru: este benefic.
Creatina este responsabilă pentru satisfacerea necesității mari și rapide de energie din timpul antrenamentului, mai ales când ai dea face cu ceva foarte intens. Mai exact, suplimentarea cu creatină îți permite să te antrenezi mai mult, mai bine și mai intens în timp ce îți reduce timpul necesar de odihnă dintre serii.
Atleții sau culturiștii ce practică antrenamente pentru dezvoltarea puterii obțin cele mai multe beneficii din suplimentarea cu creatină. Un studiu recent publicat în Nutrients a raportat că atleții ce făceau genuflexiuni cu haltera au înregistrat un progres considerabil când aceștia au suplimentat cu creatină (5 grame de creatină de 4 ori pe zi) pentru 6 zile.
Combinarea creatinei și a proteinei poate duce la o creștere superioară în volumul antrenamentului și în intensitatea acestuia, oferindu-ți rezultatele dorite.
Ce creatină să alegi
Piața de suplimente este plină cu produse, inclusiv creatină. Ai multe opțiuni, inclusiv cumpărarea creatinei de la sala la care te antrenezi (dacă aceasta vinde suplimente). Multă lume face asta.
Eu, după cum ști dacă ai mai citit alte articole de suplimente, am ales creatina de la MyProtein. Vine în diferite arome, este de calitate superioară și are un preț incredibil (29 de lei la 250g + 40% reducere dacă folosești codul de mai jos).
În plus, am vorbit cu băieții de la MyProtein pentru un cod de reducere special pentru abonați:
STAIINFORMA – 40% reducere la toată comanda
Le poți folosi la orice comandă de la MyProtein și vei obține un preț ridicol de mic pentru calitatea care o oferă (sunt nr.1 în lume la proteine).
2. Beta-alanina
La ce te ajută: Luptă împotriva oboselii din timpul antrenamentului.
În timpul antrenamentelor intense, corpul tău acumulează ioni de hidrogen. Acești ioni reduc pH-ul sângelui tău și cauzează oboseala. beta-alanina crește rezervele intramusculare de carnosină, care acționează ca o protecție pentru pH-ul sângelui luptând împotriva oboselii.
Culturiștii, alergătorii sau oricine practică sporturi intense și are experiență se folosește de beta-alanină fie din suplimente, fie din alimentație.
Beta-alanina te ajută să treci la un nivel cu totul nou de antrenament. Dacă până acum te blocai la ultimele repetări, de acum le vei duce la capăt cu ajutorul acestui supliment.
În combinație cu pudra proteică, beta-alanina susține recuperarea țesutului muscular, evitând astfel febra musculară. Astfel vei obține mai multe antrenamente, mai multe serii și mai multă masă musculară.
Ce beta-alanină să alegi
Povestea creatinei este reflectată și aici. Pe piață găsești multe branduri pompoase ce îți promit rezultate supraomenești la un preț supraevaluat. Desigur, poți găsi și lucruri mai ieftine, probabil cu ambalaje în rusă sau chineză.
Însă sunt și branduri ce vând beta-alanină de calitate. Le poți găsi pe diferite site-uri precum 4fit.ro.
Alegerea mea rămâne gama MyProtein. Din păcate nu vine cu o aromă, deci va trebui să o combini cu o proteină aromată. Totuși, prețul acesteia este mic în comparație cu celelalte opțiuni, și poate fi și mai mic dacă folosești codul de mai sus (poți salva până la 40 de lei).
3. HMB – Beta-hidroxi-beta-metilbutirat
La ce te ajută: Te ajută cu menținerea masei musculare când ești la dietă.
Acest suplimente este puțin mai special și mai necunoscut. Dacă ar fi să-i citești numele ai crede că este ceva steroid, însă este un supliment natural.
HMB este un aminoacid derivat din descompunerea Leucinei, care face parte din proteina normală. Acesta poate fi găsit în alimente precum carnea de somon fiind și un component natural aflat în laptele matern. Din păcate, este prezent în cantități mici în somon, iar laptele matern nu cred că îți este prea accesibil. 🙂
Acest aminoacid stimulează sinteza proteinelor, adică scade timpul de digestie al acestora. Totuși, scopul HMB-ului nu este stimularea creșterii masei musculare, ci încetinirea descompunerii proteinei din mușchi. Această descompunere apare când te afli într-un deficit caloric (când vrei să slăbești) și cauzează pierderea masei musculare.
Cercetătorii ne spun că luarea HMB-ului în timpul unei diete de slăbire ajută la păstrarea masei musculare în timp ce scapi de grăsime. Combină aceste efecte cu puterea pudrei proteice și poți să arzi grăsime și să crești în masă musculară.
Ce HMB să alegi
Sincer, nu am văzut multe suplimente cu HMB pe piață. Probabil sunt destule însă nu sunt atât de promovate ca și cele descrise mai sus. Eu personal nu am încercat alt HMB decât cel de la MyProtein și nu am avut probleme cu el.
Acum alegerea îți aparține. Poți căuta un produs de la altă companie și îl poți testa. Eu îți recomand doar ceea ce am încercat.
4. BCAA – Aminoacizii cu Catene Ramificate – suplimente ce pot fi combinate cu proteinele
La ce te ajută: Scade timpul de odihnă dintre antrenamente, grăbind recuperarea.
BCAA, mai ales Leucina, au un impact puternic asupra sintezei proteinelor. Adică influențează pozitiv timpul de recuperare al mușchilor. BCAA pot îmbunătății și intensitatea antrenamentului în timp ce întăresc sistemul imunitar.
Suplimentarea cu BCAA înaintea unor antrenamente intense reduce febra musculară și cantitatea de distrugeri pe care o primește mușchiul, conform unui studiu din Medicine and Science in Sports and Exercise.
Deoarece BCAA nu trece prin ficat și merge direct în mușchi, aceștia pot fi folosiți ca și o sursă de energie pentru mușchi în timpul antrenamentului. Ce alte motive îți mai trebuie pentru folosirea BCAA-ului?
Ce BCAA să alegi
Cu BCAA poți alege aproape orice brand. Indiferent dacă este ceva luat de la sala la care te antrenezi sau de la MyProtein.
Ce contează foarte mult este raportul între cei 3 aminoacizi. De vreme ce leucina este cel mai important, un BCAA cu raportul 4:1:1 ar avea de 4 ori cantitatea normală de leucină ceea ce îi dă un plus mare. BCAA 4:1:1 de la Myprotein rămâne recomandarea mea.
Concluzia
Suplimentele corecte îți pot accelera rezultatele din sală. Acum că ști cu ce să combini pudra proteică în funcție de scopul tău, ești pregătit să treci la următorul nivel și să vezi rezultate.
Spune-mi într-un comentariu mai jos care este suplimentul tău preferat și ce o să încerci nou. De asemenea, dacă ai întrebări mi le poți adresa tot în secțiunea de comentarii.
Baftă, și nu uita: Stai în Formă!