3 Căi prin care îți Poți Schimba Obiceiurile Alimentare

Andrei Marius // septembrie 23 // 0 Comments

Cel mai mare obstacol cu care te poți confrunta în fitness este alimentația. Obiceiurile alimentare fie îți pot oferi un corp sănătos, musculos și definit, fie unul bolnav și gras. Deciziile îți aparțin. Astăzi îți voi arăta 3 căi prin care poți face o diferență în alimentația ta. 

Nu trebuie să îmi explici cât de greu este să treci peste obiceiurile alimentare nesănătoase pe care le-ai dobândit pe parcursul anilor. Știu că este greu să renunți la pâine, știu că nu te poți abține de la ciocolată sau de la pizza. Însă trebuie să faci ceva, altfel îți pui singur bețe în roate.

O metodă simplă pe care am descoperit-o într-un studiu este destul de eficientă. Ea se referă la mediul în care mănânci. Dacă ești mereu în apropierea unui shake proteic în locul unei felii de prăjitură, șansele sunt că vei alege shake-ul. Însă, treaba asta merge chiar mai departe.

Se pare că nu numai alimentele pe care le ai în preajmă îți influențează dieta, ci și locul în care le mănânci sau vesela pe care o folosești. ba chiar și resturile pot avea un impact semnificant. De aceea, mai jos am pus 3 moduri prin care te poți folosi de acești factori în binele tău.

Schimbarea 1: Farfurii și Boluri mai Mici

Mărimea farfuriilor și a bolurilor în care servești mâncare are un impact asupra cantității de mâncare pe care o consumi.

3 Căi prin care îți Poți Schimba Obiceiurile Alimentare
3 Căi prin care îți Poți Schimba Obiceiurile Alimentare

Din 1900 până în 2010, mărimea medie a farfuriilor a crescut cu 22%. De vreme ce aproape fiecare dintre noi a crescut într-o familie ce nu te lăsa să te ridici de la masă fără să „termini tot din farfurie”, este evident motivul pentru care avem mereu porții uriașe la masă.

Chiar dacă probabil nu mai locuiești cu părinții, acest obicei alimentar nu te-a părăsit. Și de vreme ce este destul de dificil să te lupți împotriva unui obicei pe care îl ai de la 5 ani, mai degrabă îl folosești în favoarea ta.

Prin schimbarea farfuriilor mari cu cele mai mici, poți consuma mai puțină mâncare, în timp ce îți „păcălești” creierul că a mâncat mult și că ești sătul.

Aceste date și sfaturi pot părea absurde. Însă trebuie să le încerci pentru a te convinge.

Schimbarea 2: Pune-ți porția în farfuria, dar nu lua oala după tine

Simpla schimbare a locului în care îți umpli farfuria poate avea un efect important în cantitatea de calorii pe care o consumi.

Într-un studiu publicat în The FASEB Journal, cercetătorii au făcut un experiment de prânz cu staff-ul universității. Aceștia au vrut să determine dacă este vreo legătură între cantitatea de alimente pe care o mănânci în funcție de locul în care îți umpli farfuria.

3 Căi prin care îți Poți Schimba Obiceiurile Alimentare
3 Căi prin care îți Poți Schimba Obiceiurile Alimentare

Se pare că, în cazul persoanelor ce și-au umplut farfuria din oala de lângă aragaz sau cuptor cantitatea de alimente consumate a fost cu 23-35% mai mică spre deosebire de persoanele ce au adus oala pe masa la care mâncau.

Simpla schimbare a locului în care ții oala cu mâncare poate influența frecvența cu care îți reumpli farfuria. Și dacă crezi că 23-35% este puțin, gândește-te câte calorii ai salva dacă ai avea în tavă o mâncare precum lasagna sau paste cu sos.

Schimbarea 3: Soluția Resturilor

Îți este puțin foame. Nu ești hotărât dacă ar trebui să mănânci ceva sau nu, așa că deschizi frigiderul. Într-un colț vezi ceva înfășurat în staniol, iar în celălalt colț se află ce a rămas din smoothie-ul pe care l-ai făcut dimineață. Ce vei alege?

Într-un studiu făcut de dr. Brian Wansink și publicat în The Journal of Physiology and Behavior a investigat legătura dintre împachetarea și depozitarea alimentelor și consumarea acestora. El a observat că, indiferent de aliment, este mai probabil să consumi mâncarea împachetată în folie transparentă (sau una pe care o poți vedea și identifica) decât mâncare învelită în staniol.

3 Căi prin care îți Poți Schimba Obiceiurile Alimentare
3 Căi prin care îți Poți Schimba Obiceiurile Alimentare

Deci, răspunsul le întrebarea de mai sus este smoothie-ul, deoarece ști că este ceva bun și la îndemâna, pe când alimentul învelit în staniol este ceva ciudat, nefiresc și necunoscut.

Lecția? Dacă ai resturi mai bogate în calorii pe care ști că le-ai putea consuma, învelește-le în staniol și, pentru a maximiza efectul, pune-le într-un compartiment special (cum ar fi un sertar din frigider sau un raft care nu îți sare în ochi când deschizi ușa frigiderului).

Concluzia

Schimbarea obiceiurilor alimentare poate fi o pacoste. Te poți folosi de cele 3 căi prezentate mai sus pentru a avea succes și pentru a sta la distanță de orice tentație.

Dacă vrei să afli cum să slăbești, am scris aici un articol detaliat.

Baftă, și nu uita: Stai în Formă!

About the Author Andrei Marius

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine.

De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet.

Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

Te-a ajutat acest articol?

Aruncă un ochi și aici:

>