Cafeaua îngrașă? – Află Răspunsul!

Andrei Marius // iunie 21 // 0 Comments

Cafeaua îngrașă? Află de ce cafeaua te ajută să slăbești și cum ea îți menține corpul sănătos, energic și gata de orice.

Puține lucruri în viață sunt mai plăcute decât o ceașcă de cafea proaspătă într-o dimineață mohorâtă. Pentru mulți dintre noi, dimineața începe cu o cană de cafea, dar oare ea ne face rău și ne îngrasă?

Răspunsul este foarte clar dacă ști unde să îl cauți. Dar dacă prima ta impresie despre efectul cafelei asupra greutății vine de la o prietenă ce a citit asta pe un blog scris de o persoană ce nu are nici o idee despre ce vorbește, sigur nu ai răspunsul corect.

Peste tot găsești informații despre cât de bună sau cât de rea este cafeaua. Într-un loc vei citi despre cafea și despre felul în care ea accelerează metabolismul, îmbunătățește performanța atletică și ajută la pierderea în greutate, iar în alt loc vei găsi exact opusul, unde cafeaua este văzută ca un mic „răufăcător” ce îți crează boli de inimă și cancer.

Astăzi o să lămurim subiectul pentru totdeauna.

Cafeaua ingrasa
Cafeaua ingrasa?

Ce trebuie lămurit 

1. Nu este nici un studiu definitiv care să spună cu exactitate dacă cafeaua este sănătoasă sau nesănătoasă

Dacă te uiți prin toate studiile publicate despre cafea și efectele ei, vei găsi un lucru concret (la fel ca și în cazul multor altor alimente) – cafeaua nu este nici sănătoasă, nici nesănătoasă. 

Dacă te uiți mai atent, o să observi multe beneficii aduse de cafea, cum ar fi pierderea în greutate și o scădere în șansele apariției bolilor de ficat. Deasemenea, ea oferă protecție împotriva diabetului de tip 2 și a bolilor neurodegenerative cum ar fi Parkinson.

Multe alte studii evidențiază legătura dintre consumul de cafea și un risc crescut de apariție al bolilor de inimă și al problemelor gastro-intestinale. Deci care e treaba? Cafeaua e bună sau nu?

Chiar dacă nu avem un răspuns precis pentru întrebarea de mai sus, știm câteva lucruri concrete:
  • Majoritatea studiilor făcute pe cafea sunt defapt despre cofeină, nu despre cafeaua în sine. Cafeaua conține uleiuri, acizi și diferiți antioxidanți ce aduc un impact pozitiv asupra corpului tău.
  • Abilitatea ta de a metaboliza cafeaua depinde în mare de factori genetici, în special o genă numită CYP1A2 ce este responsabilă de felul în care corpul tău poate elimina cafeaua și cofeina.Dacă ești o persoană ce se bucură rapid de energia oferită de o cană de cafea, atunci aceasta este benefică pentru corpul tău. Defapt, cercetătorii au descoperit că persoanele acestea obțin o protecție împotriva bolilor de inimă de pe urma cafelei.Dacă ai un metabolism mai lent iar cafeaua și cofeina stau mai mult timp în corpul tău, ar trebui să o lași mai moale pentru a evita bolile de inimă și tensiunea arterială.
  • Conținutul de cafeină variază de la cafea la cafea. Acesta depinde de tipul boabelor folosite, de temperatura la care au fost prăjite și de felul în care au fost măcinate.
  • Nu există o măsură standard pentru a cataloga consumul de cafea în scăzut, moderat sau mare. Patru căni de cafea ar putea face pe cineva hiperactiv în timp ce altă persoană ar fi doar puțin trezită de aceeași cantitate.

Pe scurt, dacă bei cafea și nu te simți nasol după aceea, poți să continui fără griji deoarece corpul tău se înțelege bine cu ea. Dacă în schimb nu-ți priește cafeaua, trebuie să o lași mai moale chiar dacă te mai poți bucura de o cafea cu prietenii din când în când.

2. Cafeaua îngrașă? Nu! 

Iubitorii de cafea ce vor să scape de câteva kilograme în plus au un motiv de bucurie.

Când cafeaua intră în corp, grăsimea are de suferit. Pregătește-te, ceea ce urmează să citești este în termeni științifici: Cofeina din cafea induce un efect de eliberare al grăsimii numit lipoliză, în care moleculele de grăsime din depozitele adipoase sunt scindate în acizi grași liberi și glicerol. Ca și rezultat, ai o grămadă de acizi grași liberi ce se plimbă în circulația sanguină, oferindu-ți acea senzație de a fi capabil să spargi un zid de cărămidă cu pumnul.

Acum ai toți acești acizi grași pe care corpul tău este gata să-i folosească ca sursă energie pentru antrenamente și activități cotidiane, păstrând carbohidrații și masa musculară.

Cafeaua ingrasa
Cafeaua te ajută să arzi grăsime – Cafeaua ingrasa?

Combinația dintre cofeina din cafea și antrenamentele intense rezultă un proces puternic de ardere al grăsimii. Deci, cafeaua NU îngrașă, ea te ajută să slăbești.

Dar dacă cafeaua este atât de formidabilă când vine vorba de arderea grăsimii, de ce nu sunt toți iubitorii de cafea slabi? 

Acest lucru se datorează în mare parte laptelui sau zahărului adăugat unei căni normale de cafea. Chiar dacă cafeaua devine mai gustoasă, toate aceste calorii limitează îi limitează puterea de ardere a grăsimii.

Altă cauză ar fii nefolosirea acizilor grași eliberați. Dacă bei 1-2 căni de cafea și stai toată ziua la birou, toată grăsimea descompusă se va întoarce de unde a venit. Dacă mai pui și puțin zahăr în cafea, vei adăuga câteva grame de grăsime în plus.

Ce poți înțelege din toate astea? 

Pentru a te bucura din plin de efectele de ardere a grăsimilor de cafea, ar trebui să eviți pomparea zahărului și a laptelui în cafea. În plus, ar trebui să faci și ceva mișcare, fie după ce ai băut cafeaua, fie în timp ce o bei.

Sunt sigur că poți face câțiva pași în timp ce savurezi o cafea amăruie.

Concluzie Cafeaua ingrasa

Nu este nici un dubiu că unele persoane pot obține o tonă de beneficii din partea cafelei. Cafeaua nu este pentru toată lumea, și cu siguranță nu este soluția pentru orice.

Multe dintre beneficii sau dezavantaje tind să fie exagerate de persoanele ce nu beau mai mult de o cană de cafea pe zi. Pentru a mă repeta, unele persoane reacționează foarte bine la cafea, pe când unele mai rău.

Dacă iubești cafeaua – ca și mine – întreabă-te sincer cum te simți după o cană. Ce stare îți dă cafeaua, ce senzații, ce emoții? Dacă răspunsurile sunt pozitive, te poți bucura în continuare de cafea.

Totuși, ca și orice alt lucru, excesul dăunează. Doar pentru că metabolizezi rapid cafeaua nu înseamnă că poți bea 1 l de cafea pe zi…

Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos ce părere ai despre cafea. Îți aștept răspunsul!

Baftă, și nu uita: Stai în Formă! 

About the Author Andrei Marius

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine.

De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet.

Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

Te-a ajutat acest articol?

Aruncă un ochi și aici:

>