Ți-ai pus vreodată întrebarea „De ce nu slăbesc?”. Ei bine, probabil ai făcut câteva lucruri greșite în timp ce încercai să scapi de kilogramele în plus. Mai jos ai 5 motive pentru care nu slăbești și cum să le depășești.
Te antrenezi din greu în sală și faci cardio, însă rezultatele întârzie să apară. Sună familiar? Dacă da, probabil te întrebi cum e posibil să faci totul corect și să nu vezi fizicul dorit în oglindă.
Dacă ești sincer cu tine și stai puțin pe gânduri, s-ar putea să ajungi la concluzia că unul sau mai mulți dintre următorii factori te trag în jos: prea mult fast-food, un antrenament pe care îl petreci mai mult cu telefonul în mână decât cu greutățile, o voință slabă sau o poftă incontrolabilă pentru dulciuri.
Dar acești factori sunt destul de evidenți. Dacă este ceva mai ascuns ce te ține pe loc? Dacă faci anumite greșeli pe care le crezi corecte? Mai jos sunt 5 motive ce răspund întrebării „de ce nu slăbesc?”. Dacă ai depășit lucrurile evidente precum pofta de dulce, atunci nu ești departe de rezultate. Trebuie doar să mai elimini din greșelile următoare.
1. Reduci Caloriile prea Brusc
O greșeală destul de comună pe care o fac persoanele ce vor să slăbească este reducerea bruscă a caloriilor și a carbohidraților. Chiar dacă pare un lucru logic, pe termen lung această strategie îți va aduce numai necazuri.
Cea mai mare problemă sunt rezultatele. Dacă în primele 3-4 zile te afli într-un deficit de 500-600 de calorii și consumi o cantitate foarte scăzută de carbohidrați, greutatea corpului va scade rapid. Însă nu poți continua așa. Corpul tău va rânji după carbohidrați simpli (zahăr, în mare parte) din în ce mai mult. La un moment dat vei ceda și – indiferent de câtă voință ai – vei consuma o groază de porcării ce îți vor distruge tot progresul și cheful de dietă și exerciții.
De ce se întâmplă asta? Pentru că corpul tău nu vrea să slăbească. Dimpotrivă, lui îi place să fie dolofan, deoarece cu câteva mii de ani în urmă acest lucru îți asigura existența. În prezent, este destul de dificil să mori de foame – asta doar dacă nu te afli în țări precum India.
Deci, trebuie să îți schimbi modul în care privești reducerea caloriilor și a carbohidraților. În loc să faci acest lucru brusc, fă-l treptat.
Trebuie să reduci o cantitate destul de mare de carbohidrați pentru a slăbi, și destul de mică pentru a nu fi un șoc pentru corp. După ce te-ai obișnuit, mai scazi și aștepți iar. În puțin timp vei putea ajunge la un deficit de 500 de calorii pe zi fără a întâmpina și efectele negative ale lipsei de carbohidrați.
2. Nu faci Antrenamente HIIT
O neînțelegere ce a fost transmisă prin lumea fitnessului este aceea că trebuie să faci cardio cu intensitate scăzută pe o perioadă lungă de timp pentru a slăbi și a nu pierde din masa musculară. Totuși, cercetările și rezultatele din sală indică în direcția opusă.
Studiile au arătat că persoanele ce fac o formă de antrenament HIIT (high-intensity interval training) pierd de două ori mai multă grăsime decât persoanele ce fac sesiuni de cardio lente și lungi. Asta în ciuda faptului că sesiunile HIIT țin mult mai puțin decât sesiunile clasice de cardio.
Ce este antrenamentul HIIT? Practic, un antrenament HIIT este făcut dintr-o sesiune foarte intensă (cum ar fi un sprint) urmată de o sesiune „de odihnă” (cum ar fi alergatul la pas ușor). Acest tip de antrenament arde foarte multe calorii în timp ce mărește metabolismul și susține arderea caloriilor după ce exercițiile au fost terminate.
Cât despre pierderea masei musculare, mai multe studii au indicat unul dintre două concluzii: fie persoanele nu pierd deloc masă musculară fie cresc mai rapid.
Dacă vrei câteva exemple de antrenamente HIIT împreună cu o descriere mai detaliată, poți vizita acest articol.
3. Ridici Greutăți prea Ușoare
Încă o neînțelegere destul de populară este folosirea greutăților mici și a unui număr mai mare de repetări pentru arderea mai multor calorii. Acest lucru este probabil datorat gândirii că un număr mai mare de repetări înseamnă mai multă muncă, ce ar trebui să însemne mai multe calorii arse. Dar nu numai volumul de repetări contează, ci și efortul pe care îl pui în executarea acestora.
la fel ca și în cazul antrenamentului HIIT, cercetătorii indică faptul că exercițiile cu greutăți mai mari susțin arderea caloriilor după terminarea programului de antrenament. Acest lucru este datorat accelerării metabolismului.
Dar ce înseamnă greutăți mai mari? Mă refer la greutățile ce îți permit să faci un număr maxim de 7-8 repetări pe serie. Deasemenea, antrenarea până la eșec (până când nu mai poți executa nici o repetare cu forma corectă) aduce același efect dorit: arderea mai multor calorii.
4. Te Odihnești prea Mult
O altă greșeală ce te poate costa multe calorii neconsumate este timpul pe care îl pierzi între serii. Dacă slăbitul este scopul tău principal, ar trebui să lași telefonul în vestiar și să rămâi concentrat pe antrenamentul tău. Poți vorbi cu prietenii tăi după ce părăsești sala.
Deasemenea, dacă ai prieteni vorbăreți, încearcă să le explici că vă aflați în sală să obțineți rezultate, nu să vorbiți despre ce a-ți făcut aseară.
Revenind la arderea caloriilor, trebuie să înțelegi un lucru: cu cât timpul de odihnă dintre serii este mai scurt, cu atât mai intens va fi antrenamentul tău, iar intensitatea antrenamentului indică numărul de calorii arse.
Totuși, există o limită. Dacă nu aștepți decât 10-20 de secunde înainte să te apuci de următorul set, nu o să ai o performanță la fel de bună.
O modalitate simplă pentru a menține intensitatea antrenamentului ridicată este folosirea superseriilor. Într-o super serie faci 2 exerciții pentru 2 grupe de mușchi diferite unul după altul, fără pauze. Cum vine asta? Să zicem că lucrezi brațele. O superserie ar fi făcută din 2 exerciții, precum flexiile cu ganterele și extensiile la scripete. După ce termini de făcut flexii, treci direct la extensii și în timp ce lucrezi tricepsul, bicepsul se odihnește. Apoi repeți procesul.
Cercetările indică faptul că folosirea superseriilor crește atât numărul de calorii arse în timpul antrenamentului cât și după.
5. Lenevești Restul Zilei
Procesul de slăbire nu se termină cu părăsirea sălii de fitness. Ceea ce faci în restul orelor are un impact major asupra greutății și procentului de grăsime pe care îl ai.
Un studiu din Australia făcut pe 2,000 de participanți ce se antrenau minim 2,5 ore pe zi a avut rezultatele destul de interesante. Se pare că persoanele ce stau pe canapea în fața televizorului pentru mai mult de 40 de minute aveau o talie mai mare față de persoanele ce stăteau mai puțin de 40 de minute pe zi. Deasemenea, cu cât persoanele petreceau mai mult timp stând jos cu atât nivelul de glucoză din sânge și tensiunea arterială erau influențate negativ.
Când stai jos, abilitatea corpului de a arde calorii scade drastic. Corpul tău intră într-o stare de „hibernare” pentru a prezerva calorii. În plus, diferite studii făcute atât pe oameni cât și pe animale au ajuns la concluzia că o perioadă îndelungată de ședere scade secreția hormonilor ce ajută la arderea grăsimilor.
Ce e de făcut? Stai activ în timpul zilei. Nu lua mereu liftul la serviciu, alege să faci câte o plimbare prin parc în loc să stai în fața televizorului și încearcă să te mai ridici de la birou în timpul pauzelor și să faci câteva mișcări.
Dacă vei avea grijă să ai un stil de viață activ vei obține un corp bine definit și sănătos. Dar dacă vei sta tot timpul în fața televizorului sau a calculatorului, nu mai are rost să te plângi de kilogramele în plus.
Concluzia
Oamenii fac greșeli și aud prea multe sfaturi greșite în stânga și în dreapta. Dacă ai încercat să slăbești dar ai rămas împotmolit, încearcă să depășești aceste 5 neînțelegeri.
Dacă vrei un ghid format din 4 pași ce te va ajuta să slăbești, poți vizita acest articol.
Baftă, și nu uita: Stai în Formă!