Ce se întâmplă cu creierul nostru când facem exerciții și cum ne face mai fericiți.

Andrei Marius // ianuarie 8 // 0 Comments

De un timp îndelungat se știe că exercițiile sunt un tratament pentru aproape orice problemă, de la depresii, la pierderi de memorie, Alzheimer sau chiar și Parkinson.Într-un mod similar cu somnul, exercițiile par a influența dispoziția, atitudinile  și comportamentul nostru. Dar cum se întâmplă acest lucru?

Am vorbit deja de cum testosteronul te face mai bărbat, deci a venit timpul să vedem ce alte beneficii aduce activitatea fizică.

Probabil deja îți spui în minte: „ Sigur este vorba de toată treaba aia cu endorfine, care ne face să ne simțim bine și să fim fericiți”.

Și ai dreptate, într-o anumită măsură endorfinele sunt cele care fac treaba, dar cineva trebuie să le stimuleze.Aici intervin exercițiile fizice.

Ce declanșează fericirea atunci când facem exerciții?

Sunt sigur că ști deja ce se întâmplă când facem exerciții, dacă nu permite-mi să îți împrospătez memoria. 🙂

Principalele beneficii sunt acelea de creștere a masei musculare și a forței sau a rezistenței, depinzând de tipul de antrenament.

Dar nu te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu creierul tău atunci când alergi, mergi, te antrenezi sau faci alte activități?

Nu te-ai întrebat de ce te simți atât de liber, fericit și împlinit după un antrenament intens în ciuda faptului că ești extenuat?

Replica cu „endorfinele sunt responsabile” este foarte vagă.Adesea o foloseam pentru a mă da mai inteligent.Adică știam că e ceva legat de endorfine și activități ale creierului dar nu știam nimic mai mult.

Așa că am început să caut ceva mai „adânc”, și uite ce am găsit.

17xahib7kxvwwjpg

Când începi exercițiile fizice creierul tău recunoaște starea ca un moment de stres.Cum bătăile inimii cresc, creierul crede că tu ori te bați cu un inamic pentru supraviețuire, ori alergi de el.

Pentru a te proteja de stresul provocat, creierul tău eliberează o proteină numită BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) , mai puțin contează ce înseamnă acea prescurtare decât ceea ce face proteina respectivă.

Proteina BDNF are un efect protectiv și, în același timp, de reparare asupra neuronilor de memorie și acționează ca un „comutator de resetare”.

Din acestă cauză ne simțim adesea eliberați și vedem lucrurile mai clar după un antrenament fizic.

În același timp, endorfinele, un alt  produs chimic este eliberat pentru a lupta împotriva stresului.

Uite ce a scris despre endorfine  un cercetător american numit McGovern:

 Aceste endorfine au tendința de a minimiza disconfortul din timpul exercițiului , blochează sentimentul de durere și sunt chiar asociate cu un sentiment de euforie.

În ansamblu, sunt o mulțime de lucruri care se întâmplă în interiorul creierului nostru, care este chiar mult mai activ decât atunci când stăm jos:3025957-inline-i-1-what-happens-to-our-brains-when-we-exercise-and-how-it-makes-us-happier

 

Deci acea proteină BDNF și endorfinele sunt motivul pentru care exercițiile ne fac fericiți.

Un lucru mult mai straniu este acela că ne crează un comportament dependent față de exerciții, asemânător cu cel al heroinei, cocainei sau al nicotinei. Diferența fiind că cele din urmă au un efect distructiv și nociv asupra corpului uman în comparație cu „dependența de exerciții fizice”.

Acum ști ce se întâmplă cu creierul tău și că nu doar endorfinele sunt cele care fac treaba.

Baftă și nu uita, Stai în Formă!

About the Author Andrei Marius

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine.

De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet.

Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

Te-a ajutat acest articol?

Aruncă un ochi și aici:

>