Auzeam adesea oameni care se plângeau de toate prostioarele pe care le-au făcut în tinerețe, și mă refer la cele legate de antrenamente, nu la genul acela de prostioare pe care le făceau la liceu. 🙂
Mulți culturiști, care au gustat din cupa timpului, își aduc aminte acum cu jenă, de toate greșelile pe care le-au comis la începutul „carierei” lor. Întrebându-i și cerându-le sfaturi, am reușit să strâng 10 greșeli pe care trebuie să le eviți dacă ești încă tânăr.
Cele 7 greșeli pe care trebuie să le eviți în culturism dacă ești tănăr:
1. O slabă încălzire
Aceștia obișnuiau să creadă că, o încălzire le-ar fi consumat energia atât de necesară antrenamentului.
Pot spune că și eu am făcut acest „păcat” , până când un nene de treabă, care era și mai experimentat decât mine de vreme ce avea 40 de ani și practicase diferite sporturi de performanță, m-a luat deoparte când m-a văzut că am intrat în sală și am început să fac tracțiuni ca un nebun în fața lui. 🙂
Mi-a zis că dacă o să continui așa o să am un antrenament prost și că peste ani o să regret.L-am crezut și i-am cerut să îmi arate câteva mișcări. Atunci am realizat cât de ușoară și de eficientă poate fi încălzirea.
Încălzirea nu este deloc complicată, gândește-te la ora de sport din generală sau din liceu când te punea profesorul să dai din mâini și din picioare la începutul orei. Poți începe cu câteva rotiri de braț, extensii și, depinzând de ce grupă de mușchi lucrezi, câteva flotări sau genuflexiuni, nimic mai mult.
2. Un antrenament cu greutăți prea mari
Această greșeală nu am făcut-o personal, din fericire, dar am văzut alți flăcăi prin sălile de fitness aglomerate, care nu puteau termina un singur set la împins la piept cu bara goală fără să obosească, dar își puneau încă 20 kg pe bară, chemau un prieten să-i ajute și se scremeau pe acolo încercând să arate cât de forțoși sunt ei..
Nu îi condamn, dar sper ca tu să nu comiți aceeași greșeală, în primul rând că arăți ca un neștiutor când o faci, dar în al doilea că îți pui în pericol sănătatea.
3. Lipsa varietății
Toată lumea înțelege că dacă vrei să crești în masă musculară și forță trebuie să mărești greutatea sau volumul.Totuși este încă o metodă, care deseori nu este valorificată de către începători: varietatea exercițiilor.
Permite-mi să fiu clar: Varietatea exercițiilor este bună pentru creștere în masă musculară, deoarece corpul nostru se adaptează foarte ușor la mișcări repetate și nu mai reacționează la fel de bine, astfel trebuie să schimbăm mai des exercițiile pe care le facem când lucrăm diferite grupe de mușchi. Dacă te antrenezi doar pentru forță, varietatea nu este o idee prea bună, deoarece corpul tău trebuie să se obișnuiască cu o singură mișcare și să ajungă să o execute din ce în ce mai bine.Simplu, nu? 🙂
Deci încearcă să mai schimbi rutina din când în când, de exemplu dacă atunci când lucrezi pieptul faci în majoritatea timpului împins la piept cu haltera, încearcă să adaugi alte exerciții, cum ar fi fluturările la cablu.
4. Prea multă insistență
Când spun insistență mă refer la numărul de zile pe săptămână în care lucrezi o anumită grupă de mușchi. Mulți începători fac o greșeală majoră de genul: „Am bicepși mici, o să îi lucrez de trei ori pe săptămână pentru a fi sigur că o să crească”.
Sper că tu nu ești unul dintre aceia, sau dacă ești nici o problemă, pentru că acum poți renunța la acea idee, căci dacă o vei pune în practică vei realiza în doar o lună- două că bicepșii tăi stagnează.
5. Prea multe exerciții „periculoase”
Adevărul este că nu sunt exerciții „rele” sau exerciții care îți fac rău. Sunt doar exerciții „sigure” și exerciții „periculoase”.
Exercițiile sigure sunt, pur și simplu sigure, iar cele periculoase au un risc mare de accidentări. De aceea, dacă ești la început și nu prea ai forță sau o postură excelentă când vine vorba de executarea unui exercițiu, asigură-te ca acel exercițiu este sigur și că nu te vei accidenta.
Și chiar mai rău decât numărul mare de exerciții periculoase, sunt exercițiile periculoase pe care le faci cu greutăți prea mari…Deci dacă amesteci greșeala numărul 2 cu greșeala asta, ai obținut o rețetă care te poate trimite direct de la sală la spital.
Exerciții periculoase:
- Presa militară la ceafă;
- Tracțiuni cu bara la ceafă;
- Împins la piept cu o priză foarte scurtă.
6. Prea puțină muncă cu flexibilitate
Flexibilitate, mobilitate, întinderi dinamice, întinderi statice, alege oricare dintre ele, și nu fă greșeala de a crește în masă pierzând din mobilitate. Nu vrei să fi tipul acela masiv care iese din sală aproape țeapăn.
Partea bună legată de flexibilitate este că, dacă o ai este foarte ușor de menținut. Poți căuta pe YouTube câteva clipuri cu mișcări pentru mobilitate, sau poți face chiar yoga dimineața. Nu trebuie să dureze prea mult, 5-10 minute pe zi o să facă o diferență foarte mare când vei depăși vârsta de 40 de ani,
De asemenea, este foarte bine să faci câteva întinderi după antrenament, te va ajuta să previ eventualele febre musculare.
7. Prea puțină odihnă
Ultima greșeală, și din păcate cea mai frecventă între tineri, este somnul prost, format din doar câteva ore pe noapte și întârziat de nenumăratele cafele luate.
Dacă vrei să ai un corp sănătos, bine lucrat, rezistent și puternic ai nevoie de somn.Poți să mănânci bio toată ziua, să alergi, să ridici greutăți, să bei ceaiuri sau apă, dar dacă nu te vei odihni corpul tău va ceda în cele din urmă.
Probabil ai auzit că este bine să dormi 8 ore pe noapte, ei bine încearcă să dormi măcar 7, asta dacă nu vrei să prinzi vârsta de 60 de ani în vreun pat prin spital.
Acestea au fost greșelile pe care trebuie să le eviți neapărat dacă ești tânăr.Deci fă o încălzire bună, nu adăuga prea multă greutate în timp ce mai schimbi exercițiile, fă puțină întindere și nu uita să dormi. 😉
Baftă și nu uita: Stai în Formă!