Ai auzit de dieta Paleo? Află acum ce avantaje și dezavantaje ale dietei Paleo trebuie să le iei în considerare dacă vrei să o încerci sau dacă o practici deja.
Dieta Paleo sau Paleolitică este cunoscută și ca dieta omului din epoca de piatră deoarece este bazată pe alimentația oamenilor din Paleolitic. Alimentele pe care se bazează dieta Paleo sunt fructele, legumele și carnea eliminând orice formă de produse lactate cum ar fi laptele sau alte alimente procesate.
Dieta Paleo este văzută ca o dietă „mofturoasă” dar care are defapt un impact pozitiv asupra sănătății. Cercetătorii ne spun că sunt puține informații referitoare la efectele dietei Paleo asupra metabolismului, iar unele studii arată că această dietă poate îmbunătății sănătatea.
După cum am spus mai sus, dieta Paleo susține consumul de carne, legume și fructe interzicând lactatele și alimentele procesate.
Cum funcționează dieta Paleo?
Dieta Paleo este derivată din alimentația oamenilor din Paleolitic, sau cel puțin ce se presupune că aceștia mâncau. Cu mii de ani în urmă oamenii erau înalți, agili, atletici și aveau și masa musculară bine dezvoltată – toate acestea pentru a putea vâna animale și pentru a culege fructe și legume. Comparând asta cu omul prezent care este gras, leneș, nefericit și lipsit de somn, strămoșii noștri o duceau mult mai bine.
Ce a dus la o schimbare atât de mare? Cercetătorii ne spun că ADN-ul nostru nu este foarte diferit față de cel al omului din paleolitic, dar dieta noastră este.
Multă lume este de părere că această schimbare este cauzată de agricultură. Cu 11000 de ani în urmă, omul a descoperit agricultura lucru ce a dus în timp la cultivarea de cereale precum grâul și orezul.
Oamenii s-au oprit din vânat, au creat comunități și au devenit fermieri hrănindu-se cu cereale. Totuși, ei nu sufereau de obezitate sau lipsă de somn, deoarece erau foarte activi în comparație cu omul prezent, care consumă aceleași cereale – doar că mai procesate – și are o sănătate șubredă.
Cerealele sunt bogate în carbohidrați ce îi ofereau omului energia de care avea nevoie. În timp el a devenit dependent de aceste cereale lăsând vânatul, legumele și fructele pe plan secundar.
Dieta Paleo își propune să readucă omul la sănătatea celui din Paleolitic prin alimentație.
De ce nu sunt acceptate cerealele?
Cerealele sunt o sursă bună de carbohidrați. Carbohidrații sunt transformați în glicogen iar orice glicogen nefolosit este depus ca și strat adipos. Activitățile din prezent ale omului sunt mult mai reduse decât cele ale omului din Paleolitic iar acest lucru duce la obezitate. În plus, cerealele au gluten și sunt oameni ce au o intoleranță pentru acesta – de aceea sunt produse lipsite de gluten.
Totuși, cerealele sunt doar tipul rău din povestea omului din Paleolitic. Sunt total pro cerealelor dacă acestea sunt integrale și îți oferă carbohidrați complecși, ce îți mențin un nivel de energie mai ridicat pe parcursul zilei, fiind depozitate mai greu sub formă de grăsime.
Pentru a-i oferi corpului energie, dieta Paleo se bazează atât pe carne cât și pe pește împreună cu diferite semințe. Carnea îi oferă omului proteinele de care are nevoie pentru a construi masă musculară, iar semințele și peștele îi oferă grăsimi sănătoase ce vin la pachet cu energie.
Avantaje și dezavantaje ale dietei Paleo
Avantaje:
- Creier și celule mai sănătoase – Celulele sunt alcătuite atât din grăsimi saturate cât și din cele nesaturate, și depind de un balans între cele două. Dieta Paleo asigură acel balans, în timp ce alte diete nu.
- Mai mulți mușchi, mai puțină grăsime – Dieta Paleo se concentrează pe carne ce este bogată în proteine. Mai multe proteine combinate cu un stil de viață activ pot duce la o creștere a masei musculare ce duce la o creștere a metabolismului.
- Îmbunătățește sănătatea intestinelor – Mâncare procesată cauzează inflamații în intestine. De vreme ce dieta Paleo interzice consumul acestor alimente, te vei simți mai bine.
- Îmbunătățește digestia și absorbția nutrienților – Dieta Paleo susține consumul de alimente ce sunt cunoscute de omenire de secole. Dacă strămoșii noștri o duceau destul de bine cu o astfel de dietă, și noi ne putem adapta fără probleme.
Dezavantaje:
- Dieta nu specifică cantitatea de alimente care trebuie consumată. Chiar dacă toate alimentele sunt sănătoase, multă lume ajunge să consume mai mult decât este necesar.
- Nu este potrivită pentru vegetarieni de vreme ce toată dieta se bazează pe consumul de carne.
- Poate fi scumpă uneori.
- Nu este recomandată pentru atleți ce au nevoie de cantități mari de carbohidrați pentru a-și duce la capăt antrenamentele. Este destul de greu să obții atât de mulți carbohidrați doar din fructe și legume.
- Poate apărea deficiența de calciu, deoarece produsele lactate – o sursă principală de calciu – sunt eliminate.
Acum că ști ce avantaje și dezavantaje ale dietei Paleo trebuie să iei în considerare, sper că o să faci alegerea corectă dintre a o urma și a căuta altceva. Totuși, dacă e să o încerci și vezi că nu e de tine – poate o să te simți prea obosit sau prea multă carne îți face rău – oprește-te! Nu este o singură dietă ce poate fi folosită asupra fiecărui om, deoarece fiecare organism este diferit și răspunde diferit la anumite alimente.
Baftă, și nu uita: Stai în Formă!