Ești la un buget redus dar vrei să mănânci sănătos pentru creșterea masei musculare? Nu-ți fă griji. Urmează sfaturile de mai jos și o să afli cum să găsești alimente de calitate la buget fără să-ți golești portofelul.
Unul dintre sfaturile pe care le-am primit de mic a fost legat de alimentație.
Mai exact, mi s-a spus să investesc în alimentele pe care le cumpăr pentru că ele îmi vor determina atât sănătatea cât și productivitatea.
După cum am spus în acest articol, corpul tău este precum o mașină exotică. Dacă îi oferi combustibil de proastă calitate pentru un timp îndelungat o să ai probleme mari cu ea.
Din păcate, corpul tău nu poate fi schimbat la fel de ușor precum o mașină. De aceea va trebui să ai grijă de el și să îi oferi nutrienții de care are nevoie pentru a crește și a se menține sănătos.
Însă cum faci asta dacă nu ai un buget lunar destul de mare pentru a cumpăra doar somon, piept de curcan, iaurt grecesc și legume proaspete?
Ei bine, dacă ești răbdător și urmărești câteva oferte o să reușești să îți umpli coșul de cumpărături cu alimente de calitate fără să trebuiască să jefuiești o bancă.
Uite câteva sfaturi:
1. Folosește-te de Cupoane
Cupoanele îți pot salva zeci de lei ce pot fi folosiți pentru a cumpăra mai multă carne sau pentru alte nevoi. Fii mereu cu ochii după oferte și carduri de fidelitate de la diverse lanțuri de magazine cum ar fi Kaufland, Profi, Metro sau Penny.
Unele magazine au și aplicații pe care le poți descărca iar ele îți vor arăta cele mai mari reduceri și îți vor oferi chiar și oferte din când în când.
2. Cumpără în Cantități Mari când sunt Reduceri
Când ești la un buget nu îți permiți să mergi prin magazine în fiecare săptămână și să îți cumperi alimentele pentru următoarele mese.
Cea mai bună strategie este să aștepți reducerile masive și să cumperi în cantități mari. Vei cheltui mai mulți bani pe moment, dar pe termen de 2-3 luni vei ajunge la concluzia că ai salvat câteva sute de lei.
De exemplu dacă prinzi o reducere de 50% la carnea de pui, nu cumpăra doar 2 pachete. Cumpără 6-7 și depozitează-le în congelator. Însă verifică și termenul de expirare. Nu vrei să cumperi multă carne ce expiră în 2 săptămâni..
3. Fă Cumpărături de Sezon
Aproape orice oraș are o piață unde vin fermierii locali să își vândă produsele. Adesea ei au prețuri mult mai mici decât cele din supermarketuri și îți oferă și produse organice și proaspete de calitate.
Încă ceva. Nu trebuie să cumperi fructe sau legume ce nu sunt de sezon. Dacă este vară sau toamnă, cumpără fructe de sezon precum afine, căpșuni, mere, prune, caise, piersici etc. Dar dacă este iarnă stai departe de ele (înafară de mere) pentru că prețul lor va fi mult mai mare.
4. Fii Flexibil
Când ai un buget în care te încadrezi va trebui să îți faci cumpărăturile în mai mult decât un singur magazin. Dacă într-un supermarket găsești o ofertă pentru legume înghețate dar carnea este la preț normal, atunci cumpără doar legumele și caută carnea în altă parte. Vei investi mai mult timp într-o sesiune de cumpărături dar vei salva mai mulți bani.
În plus uită-te și prin magazinele mai mici. Unele au oferte foarte bune deoarece sunt în competiție cu supermarketurile ce acaparează majoritatea clienților.
5. Bazează-te pe Congelator
Ți-am spus mai sus să cumperi alimente în cantități mari și să le depozitezi în congelator.
Ei bine, când faci asta asigură-te că ordonezi carnea și legumele în funcție de data de expirare. Ultimul lucru pe care îl vrei este să uiți câteva pungi de carne de pui la fundul congelatorului și să le găsești peste câteva luni când acestea au expirat deja.
Pentru a ține evidența poți folosi etichete sau poți împărți congelatorul în mai multe compartimente: unul pentru alimente ce trebuie consumate în următoarea lună și unul pentru alimente ce pot aștepta încă 2-3 luni.
Astfel îți va fi mai ușor și să găsești alimentele pe care le cauți în zilele în care îți pregătești mesele.
6. Planifică din Timp pentru a Evita Pierderile
Alimentele sănătoase sunt adesea cele mai proaspete, fie că este vorba de legume, de fructe, de lactate sau de carne. Înainte să îți investești banii și să le iei asigură-te că ști exact la ce le vei folosi. Nu le cumpăra doar pentru că sunt la reducere sau doar pentru că sunt bogate în proteine sau carbohidrați complecși.
Ai nevoie de un plan. Trebuie să ști ce alimente folosești cel mai des, ce alimente îți plac și ce alimente sunt bogate în nutrienți. Apoi când vei crea o listă de cumpărături vei ști ce să pui pe ea.
Nu vrei să cumperi câteva kilograme de legume și să le amâni până când se strică. Dacă ști că nu ești un fan mare al verzei, nu cumpăra multă varză sau nu cumpăra de loc. Același lucru se aplică și în cazul altor alimente.
7. Analizează ceea ce ai Cumpărat
Pe ce îți cheltuiești banii când mergi la cumpărături?
Este foarte important să ști răspunsul acestei întrebări, deoarece de multe ori cumpărăm alimente doar pentru că trebuie să le cumpărăm sau pentru că sunt la ofertă. Dar dacă iei ceva, indiferent cât de sănătos este, și nu îl consumi ai dat banii pe el degeaba.
De aceea după 2-3 săptămâni de la ultima sesiune de cumpărături analizează alimentele pe care le-ai cumpărat și pe cele pe care le-ai consumat cel mai des. Dacă vezi că ai ceva de care nu te-ai atins pentru că nu ți-a trebuit sau nu îți place, nu îl mai cumpăra data viitoare.
8. Ține cont de Suplimente și de cât Cheltuiești pe ele
Când ești la buget ține minte că fiecare leu pe care îl dai pe suplimente este un leu mai puțin pe care să-l dai pe proteine provenite din „mâncare adevărată”.
De aceea trebuie să rămâi doar la suplimentele de bază pentru a salva cât mai mulți bani. După ce îți faci rost de multivitamine și ceva Omega-3 citește acest articol în care îți vorbesc despre 4 suplimente ieftine sub 200 de lei pe care trebuie să le iei.
În plus când cumperi suplimente asigură-te că le iei la un preț redus.
De exemplu, cam o dată pe lună pe MyProtein sunt reduceri fără cod de 30-70%. Dacă profiți de ele și folosești și un cod de reducere cum ar fi INFORMA (oferă 30% reducere la produsele reduse fără cod) poți obține multe suplimente la jumătate de preț sau chiar mai puțin.
Concluzia
Când ești un tânăr la buget ce vrea să crească în masă musculară nutriția corectă poate fi un lucru la care doar speri. Însă acum că ști aceste 8 sfaturi pentru a face cumpărături deștepte într-un buget limitat, ești mult mai aproape de obținerea corpului dorit.
Spune-mi ce părere ai despre aceste sfaturi și cum îți faci tu cumpărăturile în secțiunea de comentarii de mai jos.
Baftă, și nu uita: Stai în Formă!