Ai încercat să mănânci sănătos, ai redus consumul de alimente bogate în zahăr, ai alergat pe scări din când în când, ai încercat chiar și salata, însă nu ai reușit să scapi de toate acele kilograme în plus. Înainte să te arunci în brațele unei diete sau a unei pastile minune, ascultă aceste 8 motive pentru care nu slabesti.
Ce e de făcut?
Trebuie să afli unde ai greșit.
Și da, ai greșit, pentru că dacă nu ai fi greșit pe undeva ai fi scăpat de câteva kilograme (cu excepția faptului că ai cântarul stricat și trebuie înlocuit, dar cred că deja ai verificat varianta asta 🙂 ) , deci trebuie să aflăm ce ai făcut, sau ce nu ai făcut.
De aceea am să îți arăt 8 motive pentru care nu ai slăbit încă.
1. Sari peste micul dejun
Ai putea să crezi că dacă nu iei micul dejun scapi de câteva calorii în plus, sau poate crezi că poți dormi puțin mai mult înainte să pleci direct la școală sau la muncă.
Dar ghici ce?
Studiile arată că persoanele care trec peste micul dejun o să poftească pe parcursul zilei după mai multe alimente bogate în calorii, și crede-mă, nu este bine să poftești un sandwich de la fast-food-ul din colțul străzii..
Și dacă ai nevoie de un motiv în plus pentru a nu mai sări peste micul dejun, cea mai importantă masă a zilei, uite unul: un mic dejun copios este, în comparație cu o cină copioasă, asociat cu pierderea în greutate.
Ține minte vorba asta: micul dejun mănâncă-l singur, prânzul cu un prieten iar cina dă-o dușmanului, ști tu, pentru a se îngrășa el. 😉
2. Stai prea mult la birou
Indiferent că ești la școală sau la muncă, probabil stai jumătate de zi pe un scaun, iar acest lucru nu doar că te poate plictisi, dar îți poate încetini cam mult metabolismul, astfel vei arde și mai puține calorii.
Gândește-te puțin, corpurile noastre nu au fost concepute pentru a sta 8 ore pe un scaun, au fost făcute să meargă zeci de kilometri pe zi și să vâneze animale sălabtice. Acum stai jos 8 ore pe zi, și singura „vânătoare” este până la o covrigărie sau un fast-food.
Acum nu îți spun să îți dai demisia sau să nu mai mergi la școală, dar tot timpul acela petrecut pe scaun trebuie compensat cu alte activități sportive, sau și mai bine, trebuie să încerci să iei mici pauze din când în când, recreează-te și mișcă-te puțin.
Sau dacă ai spațiul necesar poți face câteva flotări sau genuflexiuni, trebuie să îți pui corpul în mișcare, te poate ajuta să scapi și de problemele cu stresul.
3. Ești prea stresat
Indiferent că ești un mâncător stresat căruia îi place să ia gustări cu el, cum ar fi dulciuri sau chipsuri sărate, sau doar treci printr-o situație mai solicitantă, stresul te afectează atât mental cât și fizic.
Când ești stresat în corpul tău se eliberează un hormon numit cortizol, sau hormonul „stresului”, cum mai este numit, care promovează depunerea grăsimii în jurul taliei.
De asemenea, cortizolul crește rezistența la insulină, astfel corpul tău are un nivel mai mare de zahăr în sânge, expunându-te la un risc mai mare de a face diabet de tip 2. Deci, relaxează-te.
Dacă vrei să scapi de stres, încearcă o plimbare în natură, sau fă-ți o cană de ceai verde, sigur te vei simți mai relaxat.
4. Nu dormi îndeajuns
Desigur, este foarte greu să dormi 7-8 ore pe noapte când ai atâtea de făcut, mai ales dacă ai stat jos toată ziua economisind, sau mai bine spus depozitând energie, sau poate ești stresat..
Indiferent de motive, trebuie să te odihnești îndeajuns dacă vrei să scapi de acele kilograme în plus.
Când nu dormi destul, corpul tău intră într-o stare de survival și începe să poftească după alimente bogate în carbohidrați și grăsimi, iar acesta este, cu siguranță, un lucru care nu vrei să ți se întâmple pe la 2 noaptea, mai ales dacă încerci să slăbești.
Un somn bun scade nivelul de cortizol, mărește nivelul hormonului de creștere și ține poftele sub control.
5. Nu faci exerciții dimineața
Majoritatea oamenilor, cam 90% aș putea aproxima, nu au voința aceea de a se trezi mai devreme și de a face câteva exerciții, sau chiar să alerge puțin.
Dar dacă refuzi să te trezești mai devreme pentru a face câteva flotări, și alegi să faci parte din majoritatea oamenilor, spunându-ți că vei face exerciții mai târziu în decursul acelei zile, ar trebui să ști că oamenii care cred că o să facă exerciții la un moment dat în timpul zilei, sunt mai „îngăduitori” cu ei înșiși când vine vorba de mâncăruri bogate în calorii.
În schimb,dacă ai ales să te trezești mai devreme și să faci puțin jogging, gândește-te cât de vinovat te vei simți când te vei uita la dulciuri în timpul zilei, sigur nu vei apuca să le mănânci, ținând cont de toată munca depusă la prima oră a dimineții.
6. Faci prea mult cardio
Exercițiile cardio sunt foarte bune pentru corpul tău, mai ales pentru inima și sistemul tău respirator.
Dar, dacă faci cardio pentru un timp îndelungat îți vei forța corpul să consume glicogen, adică principala sursă de combustibil ale celulelor noastre.
Vrei să dai jos grăsimea și să pui mușchi.Când consumi rezervele de glicogen, corpul tău te va face să poftești mai multe alimente bogate în zahăr pentru a se aproviziona. În consecință, dacă încerci să faci cardio pe o durată mai lungă de timp, cu gândul că vei da jos toată burta, vei ajunge să faci exact contrariul.
Deci limitează sesiunile intense de cardio, și ridică mai multe greutăți.
7. Nu bei destulă apă
Câtă apă ai băut azi?
Poate nu știai cât de importantă este apa când vine vorba de slăbit, sau poate știai dar nu prea ai pus în practică cunoștințele.
Apa te poate ajuta reducând senzația de foame, nu pot spune că dacă bei un pahar cu apă vei putea sări peste o masă, însă dacă simți nevoie de ceva dulce, ar fi indicat să iei o sticlă de apă lângă tine și să te delectezi din ea din când în când, poți pune chiar puțină lămâie în apă dacă vrei să te bucuri de mai multe beneficii.
Crede-mă, apa poate face minuni când vine vorba de sănătatea ta.
8. Îți pasă prea mult de copii înfometați
Ți minte când mama ta te punea să „papi” tot din farfurie, cu zicala „undeva în lume sunt copii înfometați care ar dori să mănânce ce ai tu în farfurie” ?
Ei bine, avea dreptate, chiar sunt astfel de copii în lume, dar ghici ce?
Pe ei nu îi ajută cu nimic faptul că tu mănânci tot din farfurie ca un băiat bun.Ideea este că nu trebuie să mănânci tot ce este în farfurie, pentru că de multe ori s-ar putea să te saturi și cu jumătate.
Încearcă să scazi porția de mâncare pe care o mănânci, și dacă tot te vei simți înfometat, așteaptă câteva minute. Durează până când creierul realizează că ai terminat de mâncat, și că îți poate oferi senzația de sațietate.
Și chiar dacă nu ai văzut rezultate concrete până acum, nu te descuraja!
Privește partea plină a paharului. Te simți mai sănătos? Ai mai multă energie?
Pierderea kilogramelor nu se întâmplă peste noapte, la fel cum punerea lor nu s-a întâmplat peste noapte.Trebuie doar să urmezi calea corectă și să ai o voință de fier. Ține minte: nici Roma nu a fost construită într-o zi, însă și astăzi este un oraș măreț.
Baftă, și nu uita: Stai în Formă!