Înainte să începem, haide să distrugem un mit. Multă lume crede că NU ai cum sa cresti masa musculara si sa arzi grasime. Fals! Poți arde grăsimea treptat în timp ce faci progrese bune în masa musculara. Uite cum…
Un lucru foarte des întâlnit în culturism și chiar și în fitness este faza de bulking. Mai pe românește, trebuie să mănânci mult și să te îngrași pentru a pune masă musculară. Ei bine, chiar dacă este un lucru folositor, nu toată lumea ar trebui să-l aplice.
Dacă nu ești culturist profesionist și nu participi la competiții, sunt sigur că nu vrei să fii jumătate de an gras și jumătate de an super definit. Dacă vrei asta, articolul acesta nu e pentru tine.
Acum, dacă vrei să arzi grăsime și să crești masa musculară, trebuie să fi atent. Trebuie să consumi destule calorii pentru a menține creșterea masei musculare în timp ce faci alegeri deștepte ce îți vor îndruma corpul să consume calorii din țesutul adipos, nu din cel muscular.
Despre alegeri deștepte o să vorbim imediat ce clarificăm un lucru: dieta nu va fi deajuns. Dacă vrei să crești masa și să arzi grăsimile trebuie să combini antrenamentul din sală cu câteva sesiuni sănătoase de cardio.
6 Trucuri ce te învață Cum sa cresti Masa Musculara si sa Arzi Grasime
1. Mărește consumul de proteine
Nu îți fie frică să crești consumul de proteine. Încearcă să iei zilnic 2-2,5 grame de proteine pentru 1 kilogram greutate corporală. Poate părea exagerat, dar te va ajuta mult în timp.
Un număr suficient de proteine împărțit cât de cât egal pe parcursul zilei previne metabolizarea țesutului muscular. Când aminoacizii din proteine se plimbă în abundență prin organism, corpul tău nu consideră necesară folosirea mușchilor pe post de combustibil.
De ce organismul ar folosi mușchii în acest fel?
Pentru că dacă vrei să slăbești trebuie să fi într-un deficit caloric, asta înseamnă că vei consuma energie fie din țesutul adipos fie din mușchi, iar corpul tău vede grăsimea ca pe o sursă vitală de energie pe când mușchii sunt exact opusul, consumatori de energie.
Cât înseamnă un număr „suficient” de proteine?
Păi dacă ești o persoană sănătoasă și cântărești 70 de kg, un număr suficient de proteine luate zilnic ar fi 280. Poate părea mult, însă sunt aproximativ 1.200 de calorii.
În plus, s-a arătat faptul că o dietă bazată pe un număr mare de proteine aduce un impact pozitiv asupra numărului de calorii arse. Se pare că proteinele cresc numărul de calorii arse prin digestia, absorbția și distribuția în organism a nutrienților. Deci dacă consumi destule proteine nu numai că nu o să pierzi masă musculară, însă o să și slăbești mai rapid.
Cum poți lua mai multe proteine zilnic?
Sunt mai multe metode de a ridica numărul de proteine luate zilnic. Te poți baza pe alimente bogate în proteine dar acestea vin la pachet și cu câteva calorii în plus, iar dacă vrei să slăbești ai nevoie de cât mai puține calorii consumate. Altă metodă ar fi luarea unui supliment proteic pe bază de zer, cunoscut sub numele de Whey Protein. Dacă vrei să afli ce beneficii aduc proteinele din zer citește acest articol.
Dacă vrei proteine de calitate la un preț rezonabil, încearcă MyProtein. Au în ofertă o proteină ce se numește Impact Whey Protein care este pe locul 1 în Europa, deci ai garanția calității.
2. Antrenează-te pentru masă musculară, nu pentru slăbit
Dacă strategia ta este antrenamentul de tip circuit cu greutăți mici, fă-ți un favor și oprește-te! Asta dacă vrei să slăbești și să pui masă musculară. Înlocuiește orice ai auzit până acum legat de „exerciții pentru slăbit” cu adevăratele arzătoare de grăsime: exercițiile compuse.
Nu cred că este o cale mai bună de a pune masă musculară și a slăbi decât folosire exercițiilor compuse precum genuflexiunile, deadlifturile, presele (atât cele pentru umeri cât și cele pentru piept) și ramatul.
Aceste mișcări îți permit să lucrezi cu greutățile cele mai mari în timp ce stimulezi cât mai multe fibre musculare, de aceea aceste exerciții ar trebui să fie fundația oricărui antrenament de acum încolo. Concentrează-te pe creșterea greutății folosind greutăți ce îți permit un număr maxim de 6-8 repetări pe set. Astfel vei deveni mai puternic, vei pune masă musculară și vei slăbi.
Poți încorpora și antrenamente cu repetări mai multe, atâta timp cât nu depășești numărul de 12-15 repetări cu o greutate provocatoare. Astfel dacă combini exercițiile cu repetări puține și grele cu exercițiile cu repetări mai multe și dificile vei obține cel mai bun stimul pentru creșterea masei musculare.
3. Taie din carbohidrați
Probabil așteptai sfatul acesta, nu? Da, trebuie să tai din carbohidrați – nu pe toți, dar trebuie să îi reduci. Mulți dintre noi avem probleme la capitolul carbohidrați datorită tuturor deliciilor disponibile. Nu degeaba numărul de oameni obezi crește chiar în timp ce citești asta…
Consumă majoritatea carbohidraților când ai nevoie de ei cel mai mult: cu două ore înainte de antrenament și imediat după acesta. Restul carbohidraților pe care i-ai putea consuma trebuie să vină din legume bogate în fibre. Legumele îți vor ține foamea sub control și nivelul de energie constant pe parcursul zilei.
Pentru carbohidrații luați înainte și după antrenament poți încerca orezul brun sau cel alb, fulgii de ovăz sau chiar și cartofii.
4. Mănâncă grăsimi sănătoase
Ști unde greșesc mulți? La capitolul grăsimi. Multă lume e de părere că dacă mănâncă grăsimi se vor îngrășa. Chiar dacă pe de o parte este adevărat, grăsimile sunt înțelese complet greșit de ceilalți.
Grăsimile sănătoase joacă un rol crucial în menținerea sănătății corpului tău: de la întreținerea pielii și a părului până la menținerea nivelului hormonal și structurii celulelor. Deasemenea, te ajută oferindu-ți o senzație de sațietate.
Încearcă să crești consumul de grăsimi sănătoase – nu cu mult pentru că la urma urmei sunt și ele destul de bogate în calorii.
Exemple de astfel de grăsimi ar fi somonul, sardinele, nucile, avocado, uleiul de măsline, uleiul de cocos și gălbenușul de ouă.
5. Consumă un număr moderat de calorii
Dacă vrei să mergi pe linia dintre construirea masei musculare și arderea grăsimilor, este imperativ să ții consumul de calorii sub control. Nu trebuie să devii drastic și să ții post și nici nu trebuie să mănânci cât mai mult din ce e sănătos. Ține echilibrul în așa fel încât să consumi destule calorii pentru a pune masă musculară în timp ce ai un mic deficit la sfârșitul zilei pentru a slăbi.
Nu ești la dietă! Încerci să crești masă musculară și să arzi grăsime. Ai nevoie de un număr potrivit de macronutrienți (carbohidrați, proteine și grăsimi) pentru a avea energie în sală și pentru a te reface.
6. Folosește-te de cardio pentru a arde calorii, nu pentru a transpira
Ști ce văd mereu când merg într-o sală de fitness? Văd mereu un antrenor care „chinuie” fie un grup de băieți și fete fie doar o singură persoană cu tot felul de circuite cu mingi medicinale, alergat pe loc în timp ce ei sunt ținuți de o bandă elastică și alte grozăvenii.
Dacă vrei să arzi grăsime nu te axa pe transpirat sau pe circuite ce necesită un echipaj de prim ajutor la final, axează-te pe cardio.
Cardio făcut zilnic, timp de 20-60 de minute în funcție de timpul și pregătirea ta fizică. Orice formă de cardio îți place de la mers pe bicicletă la alergat sau sărit coarda. Orice poți știi sigur că îl vei duce la capăt zilnic.
Soluția mea este LISS – Low Intensity Steady State cardio. Practic mă urc pe bandă, pun înclinație maximă și viteza de mers 3-4,5 km/h.
Îmi pun căștile, ascult o carte audio sau răspund la mesajele clienților.
În concluzie, consumă multe proteine, taie din carbohidrați, antrenează-te cu exerciții compuse și evită clasicele circuite de cardio.
Baftă, și nu uita: Stai în Formă!