Când începi să te interesezi de nutriție, de ceea ce mănânci și de ce alimente sunt bune pentru tine, vei da (dacă nu ai dat deja) peste antioxidanti. De fapt o să auzi de ei atât de des încât o să îi asociezi cu sănătatea.
Și este un lucru bun, pentru că antioxidanții chiar îți consolidează sănătatea.
Ceea ce fac antioxidanții este asemănător cu ceea ce face Bruce Lee prin filme, singura diferență este că antioxidanții se luptă cu radicalii liberi. 🙂
Lăsând gluma la o parte, antioxidanții sunt esențiali pentru corpul tău, asta dacă vrei să trăiești o viață lungă și sănătoasă.
Ce sunt radicalii liberi?
Radicalii liberi sunt antagoniștii sau mai bine zis răufăcătorii din povestea sănătății tale, sunt substanțe chimice foarte reactive care fac ravagii în corp prin oxidare, proces ce îmbătrânește și deteriorează celule. Antioxidanții luptă împotriva acestor radicali liberi, păstrând celulele tale sănătoase, iar pe tine mai tânăr.
Când atomii sau moleculele primesc sau cedează electroni, se formează radicali liberi. În mod normal ei joacă un rol în procesele celulare zilnice, dar în concentrații mari aceștia pot face mult rău organismului.
Astfel radicalii liberi pot deteriora ADN-ul, lucru ce poate duce la cancer și la alte afecțiuni ale sănătății.
Care este cauza concentrației mari de radicali liberi?
Expunerea la toxinele din mediu sau expunerea la radiații ionizate poate provoca nivele anormal de ridicate de radicali liberi în organism, lucru care poate duce la cancer sau la alte boli.
Când radiațiile ionizate lovesc atomii sau moleculele din organism, electronii pot fi „rupți” , astfel se creează oxidarea.Aceștia sunt radicalii liberi, practic eliberații din legăturile lor.
Toxinele, cum ar fi fumul de țigară, metale sau atmosfere cu un nivel prea ridicat de oxigen pot conține nivele ridicate de radicali liberi, care se pot infiltra în organism sau pot stimula celulele să producă radicali liberi.De aceea i-am numit „răufăcători”.
Oxigenul în sine este cunoscut ca un radical liber, fiind foarte instabil. În timp ce avem nevoie de el pentru a supraviețui, dacă ai inspira 100% oxigen, acesta ar deveni extrem de toxic, de aceea el se găsește în aer în concentrație de 21% ( 20,95% ca să fiu mai exact.. :-))
Dar radicalii liberi nu sunt absolut răi, ei sunt cruciali vieții în lupta împotriva infecțiilor, sunt răi doar „la grămadă” , atunci intră în joc antioxidanții pe care îi găsim cel mai ușor în alimentele pe care ți le voi arăta imediat.
Tipuri de antioxidanți
Antioxidanții vin în diferite forme diferite, dar unele dintre cele mai răspândite, și pe care le veți vedea azi, includ:
- Beta caroten
- Luteina
- Vitamina A
- Vitamina E
- Vitamina C
- Mangan
- Licopen
- Fenoli
- Polifenoli
- Seleniu
- Caroten
- Fitoestrogeni
- Flavonoidele
Aceștia sunt antioxidanții care au o gamă largă de beneficii asupra sistemului imunitar, ajutând la menținerea sănătății tuturor celulelor din organism.
Dar aceștia nu sunt singurii antioxidanți, există sute de alte substanțe care pot avea același efect în combaterea oxidării celulelor.Fiecare antioxidant are comportamente și proprietăți unice.
Alimente bogate în antioxidanti
Păstrarea unei diete echilibrate, bogată în alimente ce au un conținut ridicat de antioxidanți este esențială pentru o viață sănătoasă.
De fapt, unele studii făcute în anul 1990 au arătat că persoanele care au un aport mic de fructe și legume bogate în antioxidanți sunt mai susceptibile în dezvoltarea afecțiunilor cronice.
Cel mai simplu este să introduci unele dintre alimentele următoare în alimentația ta zilnică, astfel vei ști sigur că antioxidanții prind „răufăcătorii”, adică radicalii liberi.
1.Roșiile
Roșiile sunt unele dintre cele mai cunoscute alimente bogate în antioxidanți disponibile. Cercetătorii au descoperit legături importante între licopen (pigmentul primar carotenoid antioxidant care dă culoarea roșiilor) și o sănătate mai bună a oaselor.Pe lângă licopen, roșiile sunt o sursă foarte bună de vitamina E, beta-caroten, mangan , vitamina C și minerale.
2. Strugurii
Strugurii nu sunt doar gustoși, ei sunt de asemenea o sursă considerabilă de nutrienți. Ei conțin fitonutrienți antioxidanți, cum ar fi beta-caroten și resveratrol, fapt care tocmai îți dă un motiv în plus să bei o cană de vin. ;)Strugurii conțin vitamina C și mangan, care este găsit în concentrații mari în semințe și piele.
3. Nucile
Dintre toate fructele cu coajă lemnoasă, nucile sunt chiar în vârf când vine vorba de beneficii antioxidante.Dr. Joe Vinson a constatat faptul că antioxidanții prezenți în nuci sunt, din punct de vedere calitativ, de 2 până la 15 ori mai puternici decât simpla vitamină E.Nucile conțin cele mai înalte nivele de antioxidanți polifenoli. Deci începe să consumi cât mai des nuci.
4. Portocalele
Portocalele sunt cel mai bine cunoscute pentru conținutul lor ridicat de vitamina C.
Vitamina C este un nutrient multifuncțional care te ajută să îți păstrezi ochii, dinții, oasele și pielea sănătoase.Acesta stimulează de asemenea sistemul imunitar, ajutând la producerea de anticorpi.Portocalele conțin fitonutrienți importanți cum ar fi flavonoide, carotenoizi și altele. Hesperetin este antioxidantul predominant găsit în portocale și lămâi, și este cunoscut pentru proprietățile sale de a reduce colesterolul rău și beneficiile anti-inflamatorii, anti-alergice și anti-cancerigene.
5. Merișoarele
Merișoarele depășesc aproape orice alt fruct sau legumă când vine vorba de antioxidanți.O singură porție de meroșoare are o capacitate foarte mare antioxidantă, mai mare decât cea a căpșunilor, cireșelor, zmeurii sau a altor fructe, inclusiv cele de pe această listă.
6. Cuișoarele
În timp ce cuișoarele sunt mai frecvent folosite în Orientul Mijlociu, acestea ar trebui incluse mai des în alimentația noastră datorită conținutului ridicat de antioxidanți , precum și pentru întrebuințarea lor anti-bacteriene, anti-fungice, și anti-septice.
7. Avocado
Nu este ceva nou faptul că avocado are beneficii minunate asupra sănătății noastre.Pe lângă faptul că este bun pentru sănătate și este foarte gustos, el este și bogat în antioxidanți.Un simplu avocado conține beta-caroten, luteină, licopen, seleniu, precum și vitaminele A, C și E. În plus el este foarte ușor de introdus în dieta ta.
8. Fructele de mare
De parcă ai avea nevoie de un alt motiv să cumperi fructe de mare, se pare că creaturile din adâncuri ne oferă o mulțime de antioxidanți.Peștele și crustaceele sunt pline de antioxidanți, inclusiv cupru, mangan, seleniu, zinc și anumite zoonutrienți, un fel de rudă animală a fitonutriențiilor. Deci data viitoare când aveți posibilitatea de a vă răsfăța cu o porție de fructe de mare, gândiți-vă că vă întăriți corpul în lupta împotriva radicalilor liberi.
9. Broccoli
Chiar dacă nu este cel mai consumat aliment, broccoli este cu adevărat bogat în antioxidanți.Broccoli conține cea mai mare cantitate de vitamina C în comparație cu alte legume verzi.Acesta conține de asemenea și vitamina E, zinc, mangan, flavonoide, luteină și beta-caroten.
10. Varza
Varza este o altă legumă verde cu beneficii minunate asupra sănătății.Varza conține 196,5 miligrame de antioxidanți polifenoli, inclusiv 28,3 miligrame de antociani. Varza verde are o mulțime de beneficii pe cont propriu, dar varza roșie are de la șase până la opt ori mai multă vitamina C decât cea verde, ceea ce o face aproape la fel de minunată ca broccoli.
11. Scorțișoara
Scorțișoara este un antioxidant cu adevărat puternic pentru un condiment. Cinci alte mirodenii (ghimbir, lemn dulce, mentă, vanilie, nucșoară) pălesc în comparație cu puterea scorțișoarei de a preveni oxidarea celulelor.Datorită nivelului ridicat de antioxidanți polifenoli, scorțișoara a depășit chiar și super-alimentele cum ar fi usturoiul sau oregano.
12. Afinele
O singură ceașcă (140 g) de afine sălbatice conține un total de 13,427 antioxidanți, inclusiv vitamina C, vitamina A și o mulțime de flavonoizi. Acesta este echivalentul a 10 de ori doza zilnică recomandată.Deoarece aceste fructe de pădure sunt atât de bogate în antioxidanți, nu e de mirare că specialiștii ne recomandă să le introducem în alimentația noastră zilnică.
13. Prunele
Potrivit unui studiu făcut la Universitatea Tufts în legătură cu produsele alimentare și capacitatea lor antioxidantă, prunele, sau mai bine zis prunele uscate, s-au clasat pe primul loc.Ele au cuprins mai mult de ori capacitatea altor alimente foarte antioxidante, cum ar fi afinele.Prunele și prunele uscate conțin concentrații ridicate de fitonutrienți. Aceștia sunt deosebit de benefici în neutralizare unui radical liber numit ”superoxid” .Prunele și prunele uscate sunt, de asemenea, pline de vitamina C și vitamina A care ajută corpul să absoarbă eficient fierul, și întăresc sistemul imunitar.
14. Fasolea
Fasolea primește încă un plus, fiind abundentă, pe lângă proteine și fibre, în antioxidanți. Indiferent că alegi fasolea pinto, neagră, roșie sau northern, toate sunt surse excelente.Aceasta conține flavonoide, fenoli și o întreagă serie de alte elemente nutritive importante, depășind afinele în nivelul de antioxidanți.
15. Merele
În timp ce toată lumea știe că merele sunt bune, nu prea multă lume le ia în serios.Ele sunt o sursă puternică de flavonoide, și au fost legate de pierderea în greutate, fiind în același timp și o armă împotriva cancerului și colesterolului rău.Dar în timp ce merele vin sub mai multe forme, cum ar fi sucuri de mere, sau sosuri de mere, cea mai bună sursă de antioxidanți sunt merele în forma lor inițială proaspete.
Despre Beneficiile Neașteptate Ale Merelor ți-am vorbit aici.
Sau dacă dorești, poți combina câteva mere cu încă 2-3 fructe de pe lista aceasta și să te bucuri de o salată de fructe antioxidantă. 🙂
În concluzie
Zeci de studii sunt făcute pentru a descoperii efectele antioxidanților asupra corpului nostru, astfel descoperindu-se alimente ce abundă în antioxidanți, ca și cele prezentate astăzi.Ce trebuie tu să ți minte este că trebuie să ai o dietă echilibrată, bogată în nutrienți și antioxidanți.
Baftă, și nu uita: Stai în Formă!