De ce îngrașă zahărul

Andrei Marius // mai 27 // 0 Comments

Consumul de zahăr și impactul acestuia asupra greutății tale nu sunt atât de bine înțelese de majoritatea. Uite ce spun studiile si de ce ingrasa zahar!

De un lucru poți fi sigur în industria fitness-ului. Mereu se va găsi un studiu nou, un argument nou pentru care anumiți macronutrienți vor fi considerați „răi” sau „buni”. 

Adevărul este că nu putem fi siguri. Fiecare corp este diferit și reacționează diferit la anumite diete.

În anii 70 și 80, toți erau împotriva grăsimii, nu știau că nu toate grăsimile sunt la fel. În anii 1990 – 2000, carbohidrații erau la rând, un trend ce se pare că revine și în prezent cu toate dietele ieșite. Proteinele au fost atacate și ele recent, în ciuda beneficiilor lor majore. Asta este ceea ce se întâmplă când vine vorba de macronutrienți, acum pro, acum contra.

De ce ingrasa zaharul
De ce ingrasa zaharul

Dar zahărul…zahărul este simplu. Toată lumea din ziua de azi pare să fie de acord cu faptul că zahărul este rău, este singura cauză a epidemiei de obezitate ce atacă întreaga lume în timp ce vorbim, și primul lucru pe care ar trebui să-l tai din alimentația ta…corect?

Se pare că nu este la fel de simplu pe cât ai putea crede. Pregătește-ți mintea pentru a primi o doză dulce – sau nu prea dulce – de adevăruri legate de cel mai folosit îndulcitor din lume.

De ce ingrasa zaharul? 

Să începem cu lucrurile mari. Cercetătorii au asociat consumul ridicat de zahăr cu o rată crescută a obezității, boli de inimă și cancer. Mulți nutriționiști și profesioniști în fitness recomandă reducerea și chiar eliminarea consumului de zahăr pentru obținerea unui corp bine echilibrat și sănătos.

Pare logic din start. Dar se ridică o întrebare: Este zahărul cel care face tot răul, sau caloriile pe care le aduce?  Pentru că acele calorii pot fi semnificate. 

O doză normală de suc conține între 40-50 g de zahăr, asta ar însemna undeva pe la 150-200 calorii. La prima vedere nu pare mult, dar chiar crezi că majoritatea consumă doar echivalentul unei doze pe zi?

De ce ingrasa zaharul
De ce ingrasa zaharul

Și partea cea mai proastă este că aceste calorii sunt goale, lipsite de orice valoare nutrițională. Aceste calorii nu ajută deloc cu senzația de sațietate deoarece corpul tău nu își dă seama că după 2-3 doze de suc a consumat echivalentul unei mese bogate în proteine și carbohidrați.

Pe lângă problema cu sațietatea, mulți oameni sunt de părere că zahărul este mai lipogenic (cauzează o creștere a acizilor grași ce duce la depunerea de grăsime) decât caloriile din alte surse de carbohidrați. Astfel mulți oameni recomandă eliminarea completă a zahărului.

20 de Sfaturi pentru o Slăbire Rapidă

Atleți vs non-atleți

O critică ce poate fi adusă împotriva tuturor studiilor este faptul că acestea au fost făcute pe persoane normale sau obeze, nu pe atleți sau culturiști.

De ce ingrasa zaharul
De ce ingrasa zaharul

Persoanele obeze au sensibilitatea nivelului de insulină compromisă și o toleranță la glucoză mai scăzută ceea ce înseamnă că nu pot reacționa eficient la glucoză în comparație cu o persoană ce are nivelul de insulină sensibil. Dacă pui o astfel de persoană la o dietă ce are un nivel mai ridicat de zahăr, nu va slăbi eficient.

Atleții și persoanele cu un stil de viață activ au în general o sensibilitate mai mare când vine vorba de nivelul de insulină și o toleranță ridicată la glucoză. Astfel, chiar dacă zahărul ar fi mai lipogenic, atleții și persoanele ce ridică greutăți vor fi cei mai pregătiți și capabili pentru a-l tolera.

Din păcate pentru cei ce au o pasiune pentru dulce, singura cale prin care puteți reduce efectele negative ale zahărului este controlarea dietei și caloriilor generale.

Punând lucrurile în perspectivă

Dacă ar fi să adunăm toate datele, am ajunge la o concluzie: zahărul poate fi încorporat într-un stil de viață sănătos dacă persoana respectivă este una activă, iar dieta acesteia este una în general sănătoasă.

De ce ingrasa zaharul
De ce ingrasa zaharul

Poți bea o cafea cu o linguriță de zahăr, poți să mănânci și o felie de tort și să și slăbești atâta timp cât nu exagerezi, ești activ și ai grijă ca numărul de calorii pe care îl consumi într-o zi să fie mai mic decât cel pe care îl arzi.

Dacă vrei mai multe sfaturi și informații legate de alimentație și slăbit sănătos, le găsești foarte ușor pe blog.

Baftă, și nu uita: Stai în Formă!

About the Author Andrei Marius

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine.

De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet.

Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

Te-a ajutat acest articol?

Aruncă un ochi și aici:

>