Care sunt cele mai bune proteine pentru masa musculara? Cum alegi o pudră proteică de calitate? Alegi să folosești ce folosește prietenul tău cu care faci sală? Te iei după cel mai strălucitor ambalaj sau după ce folosește toată lumea?
Astăzi o să lămuresc acest subiect, ajutându-te să alegi cea mai bună pudră proteică pentru tine.
Dar mai întâi, uite două recomandări, una de buget și una premium:
Cum alegi cele mai bune Proteine pentru Masa Musculara
Adevărul este că, aceste întrebări sunt întrebări serioase. O pudră proteică de calitate îți poate duce rezultatele la un alt nivel, îți poate adăuga 5 centimetri în braț în timp ce vei putea împinge cu 20 de kg mai mult la piept.
Dar nu toate pudrele proteice sunt la fel.
Sunt pudre proteice de calitate foarte bună ce îți aduc cele mai bune rezultate și sunt pudre proteice de o calitate mai slabă ce îți reduc rezultatele. Trebuie să aflăm care este cea mai bună pudră proteică pentru creșterea masei musculare, de vreme ce prețurile sigur nu indică calitatea.
În primul rând trebuie să alegem ce tip de proteine vom lua. Ți-am spus într-un articol despre beneficiile proteinei din zer (Whey protein) și de ce este una dintre cele mai bune proteine pe care le poți consuma. Ca o scurtă recapitulare, am să-ți explic din nou care sunt cele 3 tipuri de proteine din zer la care ne vom uita.
Tipurile proteinei din zer
Concentrat proteic
Concentratul proteic din zer are un nivel scăzut de grăsimi și glucide – în funcție de concentrație.Concentratele proteice din zer inferioare pot avea până la 30% proteine, pe când cele superioare până la 90%. Multe pudre proteice sunt bazate pe acest tip de proteine deoarece este foarte ieftin de prelucrat. Totuși, nu vei obține cele mai bune rezultate cu acest tip de proteine, deoarece sunt mai greu de digerat și ajung mai greu la mușchi.
Izolat proteic
Izolatele proteice din zer – Whey Protein Isolates – sunt prelucrate mai mult pentru a elimina aproape toată grăsimea și lactoza, astfel ele au cel puțin 90% proteine.
Izolatele proteice sunt recomandate pentru cei care vor să pună masă musculară de calitate în timp ce slăbesc, dar vor fi mai scumpe decât concentratele proteice deoarece sunt în mare parte proteine simple și sunt mai ușor de digerat, ajungând mai rapid la mușchi pentru a-l reface.
Hidrolizat proteic
Hidrolizatul proteic este considerat forma „pre-digerată” a zerului deoarece a suferit deja hidroliza parțială, un proces necesar pentru ca organismul să absoarbă proteinele. Acestea sunt foarte ușor de digerat și de absorbit, ajungând foarte rapid la mușchi.
Proteinele hidrolizate sunt și cele mai scumpe dintre toate trei formele de proteine din zer. Sunt frecvent utilizate în suplimentele proteice medicale pentru că ele sunt foarte ușor de digerat.
De ce zerul este cea mai bună sursă de proteine
În același timp, zerul este cea mai bogată sursă de BCCA – aminoacizi ca leucina, izoleucina și valina. Acești trei aminoacizi sunt în mare parte responsabili de creșterea masei musculare.
Proteinele din zer conțin și microfracțiuni proteice biologic active cum ar fi alfa-lactalbumina, beta-lactoglobulina, glicomacropeptide, imunoglobuline, lactoferină, lactoperoxidază și diferiți factori de creștere. Aceștia oferă beneficii antioxidante, întăresc sistemul imunitar și susțin creșterea masei musculare.
Dar probabil cel mai important factor ce pune proteinele din zer înainte tuturor celorlalte tipuri de proteine este timpul de digestie. Un izolat proteic poate ajunge la mușchi în mai puțin de 30 de minute, oferindu-i destui aminoacizi pentru a susține refacerea.
Companiile de suplimente și zerul
Dacă nu știai, zerul este un tip de proteină găsit în lactate. Cu mult timp în urmă, zerul era considerat lipsit de valoare fiind aruncat în urma procesării laptelui pentru obținerea brânzeturilor. În prezent, companiile ce produc produse lactate recunosc valoare zerului și au construit fabrici ce prelucrează și purifică zerul, transformându-l în concentrat proteic, izolat proteic sau hidrolizat proteic.
Orice companie de suplimente ce vinde proteine din zer cumpără zerul neprocesat de la principalii producători. Doi dintre cei mai mari producători sunt Glanbia, ce are sediul în Irlanda, și Hilmar Ingredients, cu sediul în California. Aici sunt locurile în care laptele este prelucrat la cele mai înalte standarde fiind filtrat și purificat pentru a produce pudrele proteice.
Companiile mari de suplimente, precum MyProtein, cumpără cantități mari de pudre proteice – izolat proteic, concentrat proteic și hidrolizat proteic – adăugându-le apoi propriile arome și, depinzând de produs, enzime ce pot face digestia mai rapidă împreună cu alte ingrediente (diferiți aminoacizi de exemplu).
Proteina din zer este mult mai eficientă decât alte tipuri de proteine ce se găsesc pe piață, însă calitatea acesteia poate varia de la furnizor la furnizor. Aproape tot timpul, factorul ce decide calitatea proteinei pe care o cumperi este dat de ingredientele pe care compania de suplimente le adaugă pudrelor proteice.
Cum alegi cele mai bune proteine pentru masa musculara
Când cumperi o pudră proteică, intenția ta este să cumperi proteine, nu carbohidrați și grăsimi. Carbohidrații și grăsimile sunt foarte ușor de obținut, deci când vrei să dai un ban pe 1 kg de proteine te aștepți să primești 1 kg de proteine, nu 500 g proteine și restul carbohidrați și grăsimi. O scurtă privire a tabelului nutrițional de pe ambalaj, îți va spune exact ce conține și cât conține pudra proteică.
Dar nu ai terminat încă. Continuă să cauți pe ambalaj lista cu ingrediente. Informațiile pe care le vei găsi acolo sunt cheia alegerii celei mai bune proteine pentru masă musculară. Primul lucru pe care l-ai putea observa este faptul că multe pudre proteice conțin mai mult decât un singur tip de proteine din zer. Ai putea să vezi izolat proteic, hidrolizat proteic și chiar concentrat proteic prin lista de ingrediente.
Cel mai important ingredient
Un lucru foarte important pe care trebuie să-l iei în considerare: primul ingredient din listă trebuie să fie izolat proteic sau hidrolizat proteic. Asta pentru că izolatul proteic din zer este cea mai pură formă de proteine pe care o poți obține – unele având mai mult de 90% proteine – iar prezența hidrolizatului proteic înseamnă că proteina de înaltă calitate a fost pre-digerată în fragmente mai mici de proteine făcând astfel digestia și mai rapidă decât cea a izolatului proteic obișnuit.
Concentratul proteic nu este la fel de bine prelucrat, lucru ce înseamnă că vine la pachet cu mai mulți carbohidrați și mai multe grăsimi aflate în lapte. Dacă primul ingredient de pe listă este acesta, atunci ai în față o proteină de calitate proastă, deoarece are probabil un conținut scăzut de proteine – unele pot avea între 70-80%, iar altele sub 35% .
Dar pentru a determina cu adevărat dacă o proteină este de calitate trebuie să facem puțină matematică. Ia numărul de proteine pe care le conține o singură porție, apoi împarte acel număr la numărul de grame pe care le are o porție. Asta îți va oferi procentajul de proteine aflat în fiecare porție. Pentru a fi considerată o proteină de calitate, procentajul trebuie să depășească 80%. De exemplu, dacă o pudră proteică oferă 25 g de proteine pe porție, iar o porție are 28 de grame, proteina aceea are un conținut de aproximativ 90% proteină pură, ceea ce o face foarte bună pentru creșterea masei musculare.
Mai jos am să-ți spun despre o pudră proteică pe care o folosesc de câțiva ani. Aceasta a trecut toate testele calității, și nu se află degeaba pe primul loc în Europa.
Recomandare: cele mai bune proteine pentru masa musculara
Impact Whey Isolate de la MyProtein – 90% proteine – preț mai mare
Proteina celor de la MyProtein se numește Impact Whey Isolate și are un concentrat proteic de 90%, ceea ce este foarte bine în comparație cu alte branduri de suplimente. Totuși, acest tip de proteine poate fi puțin mai scump. De aceea mai poți alege un tip de proteine ce are un concentrat proteic de 82%, și se numește Impact Whey Protein.
Pentru a obține un preț mai mic, folosește codul următor:
Impact Whey Protein – 82% proteine – preț mai bun
Acestea au fost cele mai bune proteine pentru masă musculară. Acum că ști cum poți alege și diferenția proteinele de calitate față de cele proaste, ești cu un pas mai aproape de a obține masa musculară dorită.
Baftă, și nu uita: Stai în Formă!